Румена Бужаровска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Румена Бужаровска (1981, Скопје) — македонска писателка, книжевна преведувачка и професорка.

Животопис[уреди | уреди извор]

Родена е во 1981 година во Скопје. Дипломирала, магистрирала и докторирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Работи како вонреден професор по американска книжевност на англиската катедра при истиот факултет. Исто така, таа е една од основачките на иницијативата за раскажување женски приказни „ПичПрич“.[1]

Творештво[уреди | уреди извор]

Објавила четири збирки раскази: Чкртки Архивирано на 3 април 2014 г. (Или-или, 2007), Осмица (Блесок, 2010), Мојот маж (Или-или, 2014) и Не одам никаде (Или-или, 2018), на збирката кратки фикции „Спиј“, како и студија за хуморот во книжевноста За смешното: теориите на хуморот низ призмата на расказот Блесок, 2012 Архивирано на 16 март 2014 г.. Расказите ѝ се објавени во превод на англиски, хрватски, украински, српски и германски јазик. Во 2016 година била прогласена за еден од најинтересните нови книжевни ликови во Европа од страна на Literary Europe Live.[2]

Се занимава со книжевен превод од англиски на македонски:

Три нејзини кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[3]

Надворешни врски:[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 364.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 364.
  3. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 261-264.