Стефан Марковски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Stefan Markovski.jpg
Роден Стефан Марковски
1 декември 1990
Гевгелија, Македонија Македонија
Занимање Писател, поет и филозоф


Стефан Марковски (Гевгелија, 1 декември 1990) — македонски писател, поет, сценарист и филозоф.

Биографија[уреди | уреди извор]

Стефан Марковски е роден во Гевгелија, каде завршил основно и средно образование. Дипломирал на Катедрата за општа и компаративна книжевност при Филолошкиот Факултет „Блаже Конески“, како и на Институтот за Филозофија на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Магистрирал Филмско и ТВ сценарио на Факултетот за Драмски Уметности.

Пишува уште од основноучилишните денови, кога ги завршил и своите први книги.

За романот „Еднонасочно“ во 2009-та ја добил наградата „Петре М. Андреевски“ од Фондацијата „Рамковски“.[1]

Во 2014-та му е врачено признанието на Општина Гевгелија – „7 Ноември“ [2] за достигнувања во културата и придонес во културната афирмација на градот.

Бил уредник на поетските збирки вклучени во проектот „Метрички карван“.

Добитник е на „Гран При“ на поетскиот фестивал „Литературни Искри“ – Гостивар.[3]

Во 2015-та ја добил наградата „Македонска книжевна авангарда“ за збирката раскази „Продавачот на ветар и магла и други приказни“.[1]

За поетската збирка „Сиво сјаат вселените“ во 2016-та ја добил наградата „Бели мугри[2], а следната година и наградите „Крсте Чачански“[3] и „Книжевно перо“[4] од Хрватското книжевно друштво за збирката кратки раскази „Смртта долетува насмевната“.

Добитник е и на неколку домашни и странски награди за есеи, како и на книжевни резиденции.

Застапен е во повеќе антологии од различни жанрови. Објавува статии во различни списанија за литература, уметност и филозофија од земјата и странство.

Извадоци од неговото творештво и книги се преведени и објавени на дваесетина јазици.

Марковски е главен и одговорен уредник на списанието за литература, култура и уметност „Современост“.

Член е на Друштвото на писателите на Македонија, платформата Версополис[4], Македонскиот центар на Интернационалниот театарски институт (ИТИ) и други меѓународни асоцијации.

Настап и предавање на Марковски во библиотеката Сан Херонимо во Сан Себастијан, Шпанија

Творештво[уреди | уреди извор]

Марковски е автор на дела од повеќе области и жанрови, вклучувајќи прозни, поетски, драмски, психолошки и филозофски книги.

  • Романи: Еднонасочно, 2009; Еретички писма или наоѓајќи ги небата што сјаат црвено, 2018
  • Раскази: Продавачот на ветар и магла и други приказни, 2015; Смртта долетува насмевната, 2017
  • Поезија: За некои спомени од онаа некогашност, 2010; Апеирон, 2010; In Nomine, 2016; Сиво сјаат вселените, 2016; По трагата на белиот грифон; 2018, Хипербог, 2019
  • Психолошки и филозофски дела: Хиерархиска еволуција на свеста, 2012; Мета(де)конструкција и општа филозофија, 2012; Среќата е глагол, 2013

Во 2019-та бил објавен поетскиот избор од Марковски на македонски и англиски јазик насловен Promised Land[5].

Покрај своето книжевно творештво, Марковски е автор на трудови од разни области, меѓу кои и на пионерски прегледен труд од областа на неврофилозофијата кај нас, насловен „Улогата и влијанието на неврофилозофијата врз современите когнитивистички и физиолошки парадигми за свеста“, објавен во 2018 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]