Инвестиции

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Инвестиција е да се распределуваат пари (или понекогаш друг ресурс, како што е време) во очекување на некоја корист во иднина - на пример, инвестиција во издржливо добро, во недвижен имот од услужната индустрија, во фабрики за производство, во развој на производи, и во истражување и развој.

Приносот може да се состои од приходи од капитални добивки или приход од инвестиции, вклучувајќи ја дивиденда, интерес, приход од наемниништва и итн,или комбинација од двете. Проектираното економско враќање е соодветно намалена вредност на идните пријави. Историскиот поврат се состои од реалната капитална добивка (или загуба) или приход (или и двете) во одреден временски период.

Инвеститорите генерално очекуваат повисока враќање од ризик инвестициите. Финансиските средства се движат од ниско ризични, ниски поврат инвестиции, како што се високо квалитетни државни обврзници, на оние со повисок ризик и повисока очекувана пропорционална награда, како што се нови пазари, акции, инвестиции.

Инвеститорите, особено на почетниците, честопати се советуваат за да донесат одредена инвестициона стратегија и диверзифицираат. Диверзификацијата има статистички ефект за намалување на вкупниот ризик.

Поврзани термини[уреди | уреди извор]

Инвестицијата се разликува од арбитража, при што профит се генерира без да се вложува капитал со ризик.

Инвеститорот може да носи ризик од губење на некои или сиот нивен капитал, додека кај заштедата (како на пример во банкарски депозит) ризикот од загуба номинална вредност е нормално далечински. (Забележавме дека ако валутата на штедна книшка се разликува од домашната валута на носителот на сметката, тогаш постои ризик девизниот курс помеѓу двете валути да се движи неповолно, така што вредноста во домашната валута на имателот е на сметката на штедна книшка која што ќе се намали).

Шпекулациите вклучуваат ниво на ризик што е поголемо отколку што повеќето инвеститори генерално сметаат дека се оправдани со очекуваниот поврат. Алтернативна карактеризација на шпекулациите е нејзината краткорочна, опортунистичка природа.

Историја[уреди | уреди извор]

Кодексот на Хамураби (околу 1700 п.н.е.) обезбедил правна рамка за инвестирање, воспоставувајќи средства за залог на колатерал кодифицирајќи ги должничките и доверителските права во однос на заложеното земјиште. Казните за прекршување на финансиските обврски не биле толку сериозни како оние за кривични дела поврзани со повреда или смрт. Во почетокот на 1900-те купувачите на акции, обврзници и други хартии од вредност биле опишани во медиумите, академските институции и трговијата како шпекуланти. До 1950-те, поимот инвестиција го означи поконзервативниот крај на спектарот на хартии од вредност, додека шпекулациите беа применети од страна на финансиските брокери и нивните рекламни агенции до повисоки ризични хартии од вредност во мода во тоа време. Од последната половина на 20 век, условите шпекулации и шпекулант посебно се однесуваат на ризик вложувања.

Поврзано[уреди | уреди извор]