Разговор:Македонија

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Во овој производ има многу неправилности, измислени приказни и неисполнување на фактите. За ваша информација погледнете истиот на англиски. Зборувам специялно за историјата на Република Македонија. Во овој производ има многу неправилности, измислени приказни и неисполнување на фактите. За ваша информација погледнете истиот на англиски. Зборувам специялно за историјата на Република Македонија. Не мислам дека Грците ќе се согласат со тврдењето за постоење на Македонска империја. Светот исто така допрва ќе треба да чуе за неа. За "македонскиот" цар Самуил, во англиската статија го пишува бугарскиот цар, како што го знаат и во светот. Ве молиме проверете си фактите пред да пишувате сериозна приказна! Ова е еден од принципите на Википедија ако не се лажам! магнисима--Magnisima (разговор) 15:23, 3 март 2011 (CET)--Одговори[одговори]

Пренасочување во Македонија[уреди извор]

Мислам дека редно е статијата да се пренасочи во Македонија, без тоа Република. На англиската веќе е сменето (Macedonia). Мислам дека оваа промена мора веднаш да се направи и на Википедија на македонски јазик.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:35, 22 април 2009 (UTC)

Не може, англичаните и САД не се неутрални, те су ви признали, Македониjа е географска област и само част от неjа е државата. Молим да вратите таму, где е постоило. Осим тога, ово не е филиал на енглеска Википедиа, има уште около 200 Векипедии, откуда може да се зема пример. Чините голема грешка. Сепак статиата Британија не пренасочува кон Англија, нали? Потребител:Bogorm (разговор) 07:58, 23 април 2009 (UTC)

Не се неутрални, бидејќи не признале како современа нација и јазик и народ. Еј Бог да чува! Бај Гањо! (Извини, ама навистина си Тута Бугарин). И Ерменија е географска област во Турција, па сепак државата си се вика Ерменија. Во светот, Македонија си е позната како Македонија. Поарно да ти згасне национализмот што тлее во тебе, бидејќи Википедија не е мала, мала, мала, група ??? националиста. Boyan (разговор) 08:01, 23 април 2009 (UTC)

Ермениjа е независна држава и областта Ермениа секогаш до 1915 г. била ерменска и пуна со Ерменци, зато Карс во 1878 е даден на Руската Империjа, за да ослободува част од малоазиjcките ерменци под робство, а то дека после зверскиот геноцид не останали ерменци, за тоа треба Турциjа да одговара, ама уште не го е сторила. Читаj овде колку били турците во Карската област, коjа сада е у Турциjа - 21%. И што учинили, за да станат болшинство/већина - геноцид. Молим без споредби со Ермениjа, во Бугариjа има много ерменци, добри луге, Ермениjа е дружески народ (како е и Осетиjа - према аланите, висточноиранските брака на прабугарите). Потребител:Bogorm (разговор) 08:27, 23 април 2009 (UTC)
Пуна со ерменци - кој националист. Сепак, ова твое тврдење нема никаква основа и не е поврзано со конкретната статија. Boyan (разговор) 11:46, 23 април 2009 (UTC)
Ти воопшто не разбираш македонски и коментариве ти се сосема различни од темата. --MacedonianBoy 09:59, 23 април 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • евтин, в/ф, синтаксна грешка.
  • цитирана веб страница наместо cite web, назив на шаблон на македонски јазик.
  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 18:19, 1 мај 2009 (UTC), управуван од Brest.fake country

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Податотека наместо File, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 22:58, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Информацијата за Марко Чаласан[уреди извор]

Информацијата за Марко Чаласан (5.2.5) мислам дека не е соодветна на статијата бидејќи не се работи за Македонија како држава. Подобро би било ако постои засебна статија за Марко Чаласан.

Неможам да ја тргнам бидејќи е забрането за уредување на анонимни корисници. :/ Хмм... --KisoiMatsudaira (разговор) 16:47, 10 август 2009 (UTC)

Луѓе. Свесни ли сте. Оваа информација сè уште стои во статијата. Очигледно е дека одамна ја немаме проверено статијата, за да констатираме за промените, но се сложувам дека ова не треба да стои и дека подобро би било да има посебна статија за Марко Чаласан. Наместо ова, подобро ќе биде да се напише нешто за развојот на овие стопански гранки и за ефектите од нив, отколку да се пишува за вакви работи.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:27, 10 август 2009 (UTC)

Административна подела Македоније[уреди извор]

Желео бих да средим чланке о градовима и селима Македоније на српској википедији, али ме мучи једна ствар: Македонија је подељена на општине, а 10 општина чини Скопље. Да ли то значи да је Скопље једини прави град у Македонији, да Македонија има 33 градска насеља (Берово, Битољ, Богданци, Валандово, Велес, Виница, Гостивар, Дебар, Делчево, Демир Хисар, Демир Капија, Ђевђелија, Злетово, Кавадарци, Кичево, Кочани, Кратово, Крива Паланка, Крушево, Куманово, Лагадин, Македонска Каменица, Македонски Брод, Неготино, Охрид, Пехчево, Прилеп, Пробиштип, Радовиште, Ресен, Свети Никола, Струга, Струмица, Тетово и Штип), а да је све остало село? -- Bojan  Razgovor  16:26, 23 октомври 2009 (UTC)

Не, Македонија има 34 градови, 84 општини и една посебна административна единица. Градовите ги знаеш, општините ги знаеш, додека Скопје е составено од 10 општини и поради тоа има посебен статус. Села се други, тие што ги наброи се градови--Никола Стоіаноски 20:52, 11 февруари 2010 (UTC)

Obavezno unesi i 16 ili vise albanskih opstini Vestacka Nacija (разговор) 01:54, 20 февруари 2021 (CET)Одговори[одговори]

фашизоидно однесување[уреди извор]

Етногенезата на секој народ е многу сложен процес за да може да се објасни во неколку реченици. Она што мора јасно да се каже е методолошкиот пристап во изучувањето на ова прашање. Имено, во минатиот систем се негираше дека има некаква врска меѓу античките и денешните Македонци додека пак сега, поради конјуктурност, се оди во друга крајност и се става знак на еднаквост меѓу нив. Се разбира дека ни едното ни другото не е точно затоа што нема чисти народи. Затоа што народите се создаваат со мешање и испреплетување на повеќе компоненти што се претопуваат. Затоа, тие компоненти не може да се бараат нити да се идентификуваат со нивниот првобитен лик зошто не се повеќе тоа што биле туку се преобразиле во нешто друго и поинакво. За да му биде јасно секому, тоа е исто како да се обидете да ја одделите жолчката од белката, откако ќе направите кајгана!. Тие што се обидуваат да го прават тоа, а за жал меѓу нив има и професионалци, покажуваат елементарно непознавање на процесот на етногенезата. Одговорот на тоа кој се живеел во Македонија зависи од периодот: сигурно дека жителите во старото камено време не се истите со оние во античкиот период и од средновековието, а уште помалку со оние од последниве векови и поврзувањето на палеолитските луѓе со денешниве не само што е смешно и нарцисоидно (ние сме стари, односно најстари) туку е и опасно, зашто води кон фашизоидно однесување.


Нема наука кога има “интелектуална проституција”--Еден Македонец 04:15, 24 март 2010 (UTC)

Дали може да се утврди потеклото на еден народ и ако може, како се прави тоа?[уреди извор]

Се разбира дека може. Тоа се прави со интердисциплинарни истражувања засновани врз строги научни методи, а не од новокомпонирани историчари и лаици по мас-медиуми, како што се прави тоа кај нас! А уште поважно е тоа да биде без диктат од политиката, што е многу тешко да се избегне во општества какво што е нашево. Политичкиот диктат не мора да биде директно упатен до научниците, многу често политичарите креираат клима која што ги насочува изучувањата или, пак, наметнува теми кои од научна гледна точка не се толку важни, но затоа им се важни на политичарите, првенствено заради останување на власт. За жал, кај нас не само што нема доволен број стручњаци за ова прашање (за историја, епиграфика, ономастика, етнологија, археологија, антропологија и др., дури има и непокриени научни области, како што се палеографија, сфрагистика, хералдика, нумизматика и др.), туку нема никакви услови за работа. И кога една тема е конјуктурна и исполитизирана, како оваа со потеклото, со неа почнуваат да се “занимаваат“ квазинаучниците наместо квалитетно образован кадар.


--Еден Македонец 04:36, 24 март 2010 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

карта наместо мапа, англизам. Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 16:32, 2 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.Одговори[одговори]

Македонија-преуредување[уреди извор]

Поздрав до сите корисници и уредувачи,

Случајно пристапив кон статијата за Македонија и забележав дека таа е направена одамна и оттогаш, веројатно никој не ја чепнал. Оттука, очигледно е дека статијата не е на нивото кое го заслужува, бидејќи на македонската Википедија, ова би требало да биде статија со која ќе се гордееме. Вака, статијата е сиромашна, на моменти несериозна, содржи многу непотребни фрази и делови, има многу малку извори итн. Не може во ваква статија да не пишува за Кочо Рацин, Блаже Конески итн., а да пишува за Марко Чаласан! Луѓе, не знам дали знаете за кого се работи: станува збор за едно дете, кое навистина за компјутерите знае многу повеќе од своите врсници, но ве молам, не претерувајте со фрази од типот: професионалец или гениј. Детето добило Мајкрософт сертификат и вие го прогласувате за гениј! Со вакви работи, статијава станува несериозна, да не речам смешна. Како економист, не можам да не забележам дека делот за економијата е ептен слаб, полн со вредносни судови од типот: потребни се инвестиции, економијата закрепнува, се прават реформи, се гради гасовод итн. Во статија од енцикопедиски тип се пишуваат факти, а не се даваат оцени. Исто така, многу работи се застарени (на пример, ЕСМ повеќе не постои, туку е продадено на ЕВН и поделено на три делови). Оттука, имам предлог да се закаже еден состанок на неколку корисници/уредувачи и да се направи договор за темелно преуредување на оваа статија. Притоа, може да се поделат задачите така што секој ќе се зафати со одредена тема, ќе проучи сериозни извори и ќе напише нешто што ќе биде многу поиздржано.

ГП (разговор) 15:29, 18 декември 2010 (CET)Одговори[одговори]

Целосно те подржувам. Мислам дека секој посериозен корисник на македонската википедија треба да земе дел и да го обработи. Јас сум тука да помогнам исто нормално. Треба да земеме пример од српската статија за sr:Србија, која што навистина изгледа одлично и опфаќа се за српската држава. Поздрав Tомица1111 (разговор) 1111tomica

Sashko1999 (разговор) 18:05, 6 октомври 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Во статијата за историјата на Македонија треба да се напише нешто за кралството Пајонија, бидејќи тоа кралство грубо одговара со територијата на денешна Република Македонија, исто така треба да има напишано нешто и за кралството Дарданија бидејќи и тоа опфаќало дел од денешната територија на Република Македонија. Додека од античките народи најмногу треба да се потенцираат Илирите и Тракијците бидејќи најголем дел од територијата на денешна Република Македонија ја населувале овие две племенски групи, а античките Македонци и античките Грци го населувале јужниот дел од регионот Македонија или Егејска Македонија, и тие во помал дел учествуваат во формирањето на современиот македонски народ.

Na ovaa sodržina naslovena Makedonija (sega Severna Makedonija) treba da se stavat podatoci za naselenieto spored podatocite od Popisot od 2002 na Državniot zavod za statistika, pri toa mora da se navedat site narodi (soglasno Ustavot), odnosno: 64,2% Makedonci, 25,2% Albanci, 3,9% Turci, 2,7% Romi, 1,8% Srbi, 0,8% Bošnjaci 0,5% Vlasi i 0,9% drugi. Faruk Bosona (разговор) 13:23, 11 март 2019 (CET)Одговори[одговори]

Здраво After how many days the moment will come when it will be possible to change the Ukrainian name to a new name in Northern Macedonia (in Ukrainian Wikipedia and Ukrainian in the geographic map openstreetmap and visicom maps). But our media writes that the name is already new and NATO has already congratulated on the renaming, but you still have nothing. Unclear--Bohdan Bondar (разговор) 02:27, 13 јануари 2019 (CET)Одговори[одговори]

@Bohdan Bondar: While the official name may be changing to North Macedonia, the Wikipedia articles for this country need not necessarily change. Wikipedia policy favours using the common name. Therefore, the article here on Macedonian Wikipedia will remain at Македонија and not be changed to Северна Македонија. I have argued that the English Wikipedia use Macedonia as the article title there and I believe most languages should use their version of "Macedonia" as well since that is currently common usage in most languages and will remain so for the foreseeable future regardless of this new agreement. We were not bound by the interim UN name "former Yugoslav Republic of Macedonia" so we need not be bound by the Prespa agreement as far as article naming. --Local hero talk 01:00, 31 јануари 2019 (CET)Одговори[одговори]
@Bohdan Bondar: Our community has discussion about this issue on our Village Pump weeks ago, so basically we agree to not change name of our articles.--Ehrlich91 (разговор) 08:31, 31 јануари 2019 (CET)Одговори[одговори]
Excuse me, could you please explain one thing. In the first sentence of the article it is writen "Македонија, официјално Република Македонија", which means "Macedonia, officially the Republick of Macedonia". Should not the first sentence be changed to "Македонија, официјално Република Северна Македонија"? Has the new official name already come into effect or some formal obstacles still remain? Thank you in advance.--Vityavo (разговор) 22:41, 9 февруари 2019 (CET)Одговори[одговори]
Hello and my apoligies for intruding with my english. For the sake of discussion though, you say: We were not bound by the interim UN name "former Yugoslav Republic of Macedonia" so we need not be bound by the Prespa agreement as far as article naming. Well of course the UN name was not so binding outside the UN itself plus you had 160 countries recognising as Macedonia. Now the situation is different. The Governement of Macedonia recognised that the country is named ..North Macedonia. I remember when Greek WP was the only one to have FYROM, but at least that was what Greece recognised it with and they had the UN as a justification. In this case, as of Feb 2019, "Republic of Macedonia" is a historical name of an exsting country (like Persia-Iran or Siam-Thailand) does refer anymore to any existing political entity so what is the point of keeping it? --Azeryion (разговор) 22:57, 13 февруари 2019 (CET)Одговори[одговори]

>@Azeryion: So, what? We are not obliged by decisions of the Government, but to our Community, and this is already thorough discuss on our Village Pump. We will use term Macedonia for country now officially named North Macedonia, as we choose to follow common rule for naming some place/building/object. --Ehrlich91 (разговор) 21:14, 14 февруари 2019 (CET)Одговори[одговори]

Република Северна Македонија[уреди извор]

Соопштение на Владата на Република Северна Македонија за влегување во сила на конечната спогодба, уставните амандмани и уставниот закон за спроведување на амандманите

Известуваме дека од денес, 12 февруари 2019 година, влегува во сила Конечната Спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за Безбедност на Обединетите Нации, за престанување на важноста на Привремената спогодба од 1995 година и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните, што Министерството за надворешни работи соодветно го објави во Службен весник.

Исто така, известуваме дека се исполнети условите за влегување во сила на амандманите ХХХIII, XXXIV, XXXV и XXXVI на Уставот на Република Северна Македонија и Уставниот закон за спроведување на амандманите од ХХХIII до ХХХVI на Уставот на Република Северна Македонија, што Собранието на Република Северна Македонија ги донесе на 11 јануари 2019 година. Истите влегуваат во сила денес, на 12 февруари 2019 година со соодветната објава од страна на Владата во Службен весник.

Со тоа, започнува извршувањето на обврските кои произлегуваат од Конечната Спогодба и Уставните амандмани. Првичните одлуки во врска со потребните мерки и активности за извршување на горенаведените обврски ќе бидат презентирани во соопштение за јавноста кое ќе го објави Меѓуресорската работна група за извршување на обврските од Конечната спогодба. Maleizmene97 (разговор) 21:24, 12 февруари 2019 (CET)Одговори[одговори]

Pa sega e severna zosto ne napisete kako je trenutna Vestacka Nacija (разговор) 01:56, 20 февруари 2021 (CET)Одговори[одговори]

Македонија/РСМ[уреди извор]

Нема следственост во 1вата и 3тата реченица. Имено, или ќе се користи само Македонија, или РСМ. Наставката, додавките на оригиналното име не е само Република, туку и додавката Северна. Предлагам да се користи само ,,Македонија" или пак ,,Р. С. Македонија".

Македонија, службено позната под новото уставно име Република Северна Македонија (РСМ) или скратено Северна Македонија — држава сместена на Балканскиот Полуостров. Земјата е една од наследничките држави на поранешна Југославија, од која прогласи независност во 1991 година. Република Македонија зафаќа околу 38% од вкупната површина на регионот Македонија. A.ilijevski (разговор) 01:44, 23 јануари 2020 (CET)Одговори[одговори]

Промена[уреди извор]

Премиер треба да стои Оливер Спасовски Zmaj43 (разговор) 19:25, 21 февруари 2020 (CET)Одговори[одговори]

Промена на првиот текст[уреди извор]

Сметам дека првичниот текст место тој што е сега би било подобро да се замени со следниов:

Македонија, службено позната под новото уставно име Северна Македонија или целосно Република Северна Македонија е држава сместена на Балканскиот Полуостров. Lizzz22 (разговор) 16:50, 18 април 2020 (CEST)Одговори[одговори]

@Lizzz22: Сепак мислам дека е добра сегашната поставеност, првин да оди целосното име, па скратеното, заедно со кратенката (новата). Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 20:56, 18 април 2020 (CEST)Одговори[одговори]

Северна Македонија[уреди извор]

Уставното име на државата е Република Северна Македонија. Во сите други преводи сто уставното име освен во македонското што е неусогласеност меѓу преводите и создава конфузија. Бидејќи е страна посветена на државата, треба да стои правилното уставно име, кое е Северна Македонија. А самиот наслов Македонија создава конфузија и со географската територија Македонија што опфаќа повеќе држави.

Името на државата не може да се доведува во прашање и противречиие, само затоа што некој така мисли.Jingiby (разговор) 05:30, 20 април 2022 (CEST)Одговори[одговори]