Разговор:Македонија/Архива 1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.

Употреба на Република[уреди извор]

Сакам да укажам на една неконзистентност во оваа статија во врска со употребата на името на државите. Имено секаде се употребува референцата Република Македонија со која се означува (1) територијата на денешна Македонија, (2) модерната Македонска држава после осамостојувањето од СФРЈ, (3) политичкото уредување на оваа државата согласно уставот, (4) разлика помеѓу поширокиот поим Македонија во етнички, историски и политички контекст.

ОК, се е тоа во ред. Ама ако сакаме да бидеме конзистентни во тој поглед (1), (2), (3), (4) треба на ист начин да ги третираме и останатите спомнати ентитети во статијата од типот на Србија, Бугарија, Грција и Албанија.

Така, Република Македонија се граничи со Република Бугарија, Република Грција, .... а не со Бугарија, Грција, ... со што ќе се терминира состојбата во актуелниот момент од историската временската скала, но и во политичка и етничка смисла.

Во иста смисла треба да се третира и навигациската кутија на дното од статијата во која се наведени земјите во Европа и земјите членки на Европската унија. Каде што веројатно за да биде навигацијата олеснета изоставени се зборчињата од типот Република (Бугарија, Грција, ..), Војводство (Андора), Кралство (Белгија), и така натака. Значи овде или ќе ги додадеме соодветните префикси/суфикси кај сите земји или ќе го изоставиме Република пред Македонија.

Не сакам да менувам во моментов ништо тука ама сакам да го слушнам мислењето на останатите. --brest 19:00, 2 март 2007 (UTC)

Генерално=[уреди извор]

Табелата ја земав од англиската Википедија, знамето и грбот не се отвараат, незнам зошто... ако некој знае како да го реши ова, нека го реши.

Проблем решен

(Пра)българите идват много по-рано около Солун, проверете за Кубер! Владко

Точно, несоодветно е поставена реченицата "започнуваат бугарските напади", зошто тие биле стихијно присутни уште од времето на Кубер, или Кубрат, а истотака и ханот Крум вршел напади врз македонските области. Сепак, намерата на текстот не е да даде опширна историја на Македонија, туку максимално скусен преглед (бидејќи сепак се работи за општ текст за Република Македонија), и се обидов да ги регистрирам само периодите на воспоставување на цврста туѓинска државна власт, и затоа се спомнува моментот кога поголемиот дел на Македонија, потпаѓа под дефинитивна контрола на Првото бугарско царство. Не се спомнати ни востанијата на Петар Делјан и Георги Војтех (за кои ќе размислам дали им е доволно важно местото во скратената историја) Инаку истотака не се спомнати, походите на Унгарците на самиот крај на IX век, Арапската опсада на Солун на почеток на X век, понатаму нападите на Норманите околу 1083, Крстоносните походи (и норманското освојување на Солун во 1185) кои ќе создадат сеопшт хаос во Македонија и речиси 2 века без цврста централна власт во која меѓусебно за Македонија ќе се борат Србите, Бугарите, Латините, Епирците, Византијците (Никејци) придружени со низа осамостојувања на кнежества во Македонија (на Добромир Хриз, Стрез и Алексиј Слав - кои истотака можеби ќе бидат додадени). Цобе


Как така преброяването през 2002 г. не дава нито един българин, а същевременно десетки хиляди граждани на Република Македония получиха и българско гражданство на базата на своя произход (доказан с документи?) Владко


Ова е најсмешниот аргумент било кога. Драги Владко, 10 000 граѓани на Република Македонија имаат побарано бугарско државјанство заради бенефицирани студии во Бугарија и заради отвореноста на пасошот (знаеш колку визи се потребни за Македонец да патува било каде?) и е проблем со кој македонската држава мора да се справи. Чисто егзистенцијална причина што нема врска со националноста и кој што е забележан како во Македонија така и од оние европски структури што ја надгледуваат. Ако си веќе релевантен социолог колку што си филолог би морал да разгледаш и врз која основа Бугарија дава државјанства на Македонци. Ако отидам денес во Софија, се што ќе морам да направам да добијам државјанство е да кажам дека сум Бугарин и да дадам малку мито. Е сега, ако Бугарија не се секира тоа што државните пари (данокот што ти го плаќаш драги Владко) одат на Македонци, јас не се секирам ич. Кога ќе дојде време за попис на населението тие „Бугари“ пак ќе се изјаснат како Македонци. Тоа е тоа. Поздрав! И.Дукоски

Драги г-н Дукоски, Желая ти успех, ако наистина желаеш да получиш и българско гражданство. Това обаче не е лесно. Трябва например да намериш българската войнишка книжка на дядо си, или примерно да извадиш препис от кръщелно свидетелство, в което да пише, че баба ти е българка. Малко хора при вас са посмели да запазят такива документи, защото при обиск те са можели да ги пратят директно в Голи Оток. Владко

Драги Владко, бугарската администрација раскажува приказни за да си го обели образот и тоа не е ништо чудно. Кога станува збор за Македонци, би се изненадил колку лесно Бугарите даваат државјанства. Дали станува збор за бугарски заговор кон Македонците (како што Бугарите за се викаат „Српски заговор - Голи Оток“ кога не знаат што друго да бекнат) или за нешто друго, сам процени. Инаку, пошто го спомна Голи Оток, треба да знаеш една работа за него. Македонците не се баш горди на него, за разлика од Бугарите кои жалат по нивните „успеси“ во Втората Светска војна. Е за да признаеш дека си направил грешка треба храброст, момче, не за да се зачуваат документи што не постојат. И.Дукоски

Българската държава издава по упростена процедура гражданство и виза лица които могат да докажат българския си произход. Ако не знаеш да ти напомня че голяма част от македонското население преди 1945 г. е имало български документи. Ти ако не смяташ че имаш българско потекло то останалите 50-60% от сънародниците ти са на друго мнение.

"Етничка Македониjа" само на територията на Европа ли се простира или и на други континенти? Владко

Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, леле ама ме изнасема Бугаринов Владко. Доста бре со тие ваши проклети соништа демек ние сме биле ваши (несакам вашето татарско име ни да го спомнам). кои 50-60% од Македонците се сметаат за Бугари, освен непомалку од 300 Бугарофилишта (еден кај баба ми во маало, и повеќето во Охрид)


Чудя се и се мая на българите в област Македония. Вместо да мразят шиптерите неверници те мразят нас. Тези които не се срамят да се нарекът българи. Скоро ще молите да ви помогнем когато албанците станат мнозинство. Поне като емигрирате у нас ще трябва да ви учим на език. Че то такъв диалект и в Петричкия края няма.

Нека не те загрижува тоа што го гледаш. Тоа се јавуваат јужносрбијанците во Македонија да ве пцујат затоа што не можат отворено да шајкачарат низ Македонија како претходните децении... Сега скришум ги чуваат сликите од „краљот“ по подруми и поткровја, надеваќи се дека пак ќе дојде нивно. Засега тие четникуши се маскираат како, наводно, ревносни „Македонци“.

Чудете се и двајцата... Ќе ви се врати, и тоа у глаа :)))) Чудно ми е што ти вториот, 85.30.87.43, збориш за шајкачарење по Македонија кога ти се бугариш на мегдан овде! Типична (про)бугарска демагогија! И ако некој овде пцуе, вреѓа и пропагира глупости, тоа се таквите како вас двајца. Србија излезе од филмот дека Македонците се Срби, ама на Бугарија сеуште не и дошол паметот... Се надевам дека лекцијата ќе ја научат на полесен начин одошто Србите. Во меѓувреме живејте и патете со фактот дека Македонците се Македонци... Здравейте ми обајцата ;) --Фичо 13:29, 23 август 2007 (UTC)

Ти, чокалија, прво да си расчистиш зошто се потпишуваш со Фића (Фичо, на јужносрбијански) а не со Филе, на пример, а потоа мудрувај околу некаква сопствена и туѓа национална припадност.

Lol! ште се писам как искам, хаха! Прво, за разлика од тебе имам guts да се пишам на крајот од секој мој post. Второ за разлика од тебе знам што е македонско, а што не е, знам што е српско, а што не е и уште повеќе знам што е бугарско, а што не е. Друга работа, кај виде да се потпишам ко Филе? Трета работа ШТО си ти бе бате? Џабе ломотиш навреди тука: прво не ме тангираат ни малку (поготово не на национална основа, че знам к`во съм), друго што годе да сум имам поголемо национално достоинство од тебе: речи ме јужносрбијанец-ОК, речи ме Западен Бугарин-ОК, речи ме Северен Грк-ОК, речи ме како сакаш... дали тоа ќе го смени фактот дека јас сум Македонец? Епа нема бре, „брате“ Българче! Здравей ми пак! Хахаха... --Ради Бугарина Незнанога, „брата“ мог, потписујем ово као Фића 18:02, 23 Август 2007 Лето Господње
Браво, Филипчо, щом имаш „guts“, ама аз тия символи не ги разбирам, ама не ми се струват и много македонски.

А аз знам, че нищо не знам, ама като те гледам и ти си така, ама не си го осъзнал.

Дам, македонец си, както шопа е шоп, добруджанеца - добруджанец или черногореца - черногорец. За другото което си прав - македонският език наистина е различен от българският, както по София говорят различно от българският, но разбира се говоря за ония истински чист македонски, от който през 1946 са махнати тъмният звук „ъ“ (странно защо ли, може би заради голямата прилика с един друг език) и са поставени сръбски букви. Тук идва още едно нещо, за което си прав - сърбите видяха, че ще им е трудно да удържат македония, защото си имат други проблеми по други провинции, исторически по-важни за тях и за момента се октазаха от македония, спряха да твърдят, че македонците са сърби, но още по-интересното е, че някои от тях (просто не мога да кажа за всичките) си казват директно - в македония има българи, гърци и албанци, интересна работа... Но на човек само като ти погледне профила и му става ясно, че на теб няма как да ти се докаже нещо. На човек, закърмен с комунистическа пропаганда (между другото да вметна там където и фашист, там и комунист (ай добре де, с малки корекции)) няма доказване. Черното е бяло и така... За това не виждам и за какво трябва да се спори с теб, то да ти докарам на живо Яне Сандаски или Гоце Делчев и да ти кажат, че са БУГАРИ ти пак нема да поверваш. Но така е, ще има и такива хора, докато някой/и има/т интерес България и Македонија да имат такива отношения, докато на Балканите се иска да има разединение („Разделяй и владей“), въпреки наличието само на 5 нации - албанци, българи, гърци, сърби и турци (по азбучен ред). Едно хубаво нещо са написали татарите на герба си, ама нали са татари, няма кой да го чуе - „Съединението прави силата“

Що се отнася до статията, бивало поне една карта на Македония да сложите... --87.126.137.101 22:04, 11 април 2008 (UTC)

Средување[уреди извор]

Не можев да издржам, па морав да го сменам изгледот барем на делот останати податоци. Се надевам дека тој/таа што го напишал/а текстот нема да се лути што е средено (=

И немојте бре луѓе да мешате историја и политика сега.. единствениот начин да се напредува е да не се гледа назад, зашто баш и не учиме од грешките што сме ги правеле. Едноставно не одговарајте на провокации, колку и да е тоа тешко и колку и да сте во право (или мислите дека сте).


Васил Иљов[уреди извор]

Го тргнав текстот што е целосно прекопиран од туѓ сајт - [1], и на тој начин е повреда на авторските прави - постои изрична напомена дека не смее да се користат заштитени текстови. Во квалитетот на самиот додаток не би сакал да навлегувам - се работи за истиот господин што тврди дека зборот Космос бил древномакедонски збор (што не го исклучувам како опција), но неговото објаснување е сјајно - Космос = Кос + мос(т). За господинот Иљов воопшто не е битно тоа што денешниот македонски јазик е словенски јазик, бидејќи веројатно смета дека Словените воопшто не ни биле тука. Слично Историја бил древномакедонски збор, а за тоа има некакво објаснување со богот Тор, кој е патем нордиски бог (!). Итн, итн, да не навлегувам можете да се изначитате на неговиот сајт. [2] --FlavrSavr 17:35, 28 Декември 2005 (UTC)

Страшно е и жалосно што си ја негираме историјата,"словените" ни се појдовна точка во нашето постоење,пред нив "потоп".Какви бизарни и моронски тези самите си пласираме.Иако до сега никаде не се најдени траги од "словените",ние упорно играме на таа "карта",и во таа игра,очигледно губиме,а памет не ни доаѓа.Слепото копирање на пан-словенските "видувања" на историјата,а очигледното "мижење" пред археолошките артефакти пронајдени во Македонија,Грција,Бугарија...се најсигурниот начин да самите се закопаме,што и очигледно го правиме...

Не се согласувам. Да се негира самото доаѓање на Словените во Македонија може да биде резултат само на општествена патологија и криза на идентитетот. Никој не негира дека Словените се измешале со староседелците, но... мислам, не сфаќам како може некој да го сфаќа Васил Иљов сериозно - прашан на емисијата на Јанко, од каде толку античките Македонци знаеле за космосот, одговорот е, па нормално, биле посетени(!). Тоа е навистина еден историски одговор. --FlavrSavr 15:38, 12 Март 2006 (UTC)

Јас сакам да прашам друго= ако денес има 400 милиони словени како тоа во 6 век се појавија 50 милиона а никој немал појма за вакво големо племе , Па ако денес е половина европска популација тогаш и во 6 век требало да биде така (Димирар Л.)

Since your history is not connected with ancient Macedonia,i erased it.You are Slavs,you came in the region on the 6th century.There are many websites on the net for your little propaganda.

Видете, теориите на Иљов се во најмала рака непотврдени од никакви автентични документи, нешто најважно во историјата (која btw според дотичниот доаѓа од изразот- И тие сторија, или втората варијанта некои што дошле Из Торија- земјата кадешто врховен бог бил Тор), па додека нешто слично не се докаже останува фактот дека основта на денешниот македонски народ ја чинат Словените, му се допаѓало тоа на некој што верува дека Александар е чучун-чукун-чукун-чукундедо на неговата мушка тетка. И господине Димитар сите имале „појма“ за тоа големо племе, византиски и римски, па и старогрчки историчари пишуваат за Словените долго пред нивното доселување на Балканот. Археолошките артефакти се едно, но народот е друго. Како трето нашиот јазик е чисто Словенски, така што романтичност во однос на античката историја, може да има во емисии како „Јади Бурек“ и „Македониум“, ама не би требало да ги има на Википедија. (Виктор)

Влашки јазик[уреди извор]

Влашкиот јазик, за жал, не е официјален никаде во Република Македонија заради тоа што Власите во ниедна општина не конституираат малцинство поголемо од 20% од населението во општината. Имаше некои обиди во Штип да се заобиколи ова, ама беше одбиено од македонското мнозинство. Велам, за жал, бидејќи Власите се едни од најзаслужните за остварувањето, па индиректно и на формирањето на македонскиот национален идеал. Заради овие причини, го вратив последното уредување. --FlavrSavr 19:08, 25 октомври 2006 (UTC)

OK, сигурно ли е ова со општина Крушево? --FlavrSavr 19:43, 30 октомври 2006 (UTC)

Точно е дека Власите одсекогаш биле во пријателски односи со Македонскиот народ и активно учестувале во Македонската историја (не само во Илинденското востание, пример Четиријазичникот на Данаил од Москополе во кој охридскиот говор бил наречен МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК итн.) но дека се најзаслужни за македонскиот национален идеал не е точно, и од историски, а и од денешни прилики, но да не навлегуваме во историските и дневно-политичките води ... :)

Јас немам ништо против Власите но законот вели дека официјален јазик на ниво на општина може да биде оној јазик кој го зборува задница што живее во општината со најмалку 20% застапеност. Затоа не ми е јасно по кој основ Општина Крушево донела одлука за воведување на влашкиот јазик како официјален на општинско ниво? А исто така за ова да се оствари мислам дека треба да биде одобрено од Собранието на Република Македонија.

Немам ништо против влашкиот јазик да се зборува онаму каде што Власите се 20%, но сепак вакви примери само наштетуваат на демократијата и соживотот во Македонија, ако се има во предвид дека ваквата одлука е кршење на законот и уставот на Република Македонија - Македонец 20:18, 30 октомври 2006 (UTC)

Па не знам колку ни биле пријатели (со оглед на тоа што ни го крстиле јазикот "Вулгарика", а не "македонски јазик") ;-)) (Мала шала. Секако, сè во контекст на историските услови) Boyan 22:21, 30 октомври 2006 (UTC)

Не ме разбирате што прашувам :). Не е незаконски да се прогласи некој јазик за официјален, ако за тоа се сложи мнозинството (во овој случај македонското). Како и да е, основното прашање е дали во општина Крушево влашкиот е официјален, или не е? Ако е официјален, тогаш нема дилема дека треба да стои во кутијата, без разлика дали тоа ни се допаѓа или не. --FlavrSavr 12:09, 31 октомври 2006 (UTC)

Ova e izvestaj od g-gha Parashcheva Petroska, urednik na programata na emisiite na vlashki (aromanski) jazik vo Makedonskata Televizija, posvetena na Odlukata na Opstinata: Martsã, 30 di mai anlu 2006. Ti multsã di oaminjlji dzuã ca cafi dzuã. Ma, ti Armãnjlji dzuã cai pistipsescu va s-hibã scriatã shi va s-u tsãnã aminte gheneratsiile tsi yin. Prezentãm segmentu di atsea tsi lucra consiliulu a Comunãljei di Crushuva la a 10-ljei shedintsã ordinarã. Punctu 6 di programa ti lucru. Di materiale ti aistu puncu prezentãm:

        “  Dupu articolu 28 punctu 2 di Statutlu a Consiliului di la condutsirea localã u-dau aistã cãftare s-didets sinfunilje ti intrare a limbãljei armãneascã tu comunicatsia ofitsialã di lucurlu a Consiliului a Comunãljei di Crushuva. Pistipsescu cã va s-avets minduiare pozitivã shi cã va s-dats sustsãnire cãtrã initsiativa a mea”. Asitse scrie tu cãftarea tsi u-deade consultantul tu consiliulu a Comunãljei di Crushuva Naum Ashchiti, cai tu explicarea a lui anamisa di alante dzãtse:

“Cunuscutã easte rolja a Armãnjlor tu alumtarea a popului ali Machedonie ti stat a lui nica di tu chirolu a rãsculariljei di Cresna, depoia, rãscularea di Ayu Iljao di la anlu 1903 cum shi tu alumtarea popularã contra fashizmolu”. Aistã easte unã di cãftãrle, a are shi alte di bãnãtorlji di Crushuva, sutsãts culturale, asotsiatsii armãneshci. Cu achicãseare di partea a Consiliului dupu apropea un an di datile initsiativi shi cãftãri consultantsãlj tu Consiliulu a comunãljei di Crushuva votarã ti shi u-adusirã detsizia ti limba armãneascã s-intrã ca limba ofitsialã tu comunicatsia. Anamisa di alante tu aistã detsizie s-dzãtse: Cu aistã detsizie s-confirmeadzã utilizarea a limbãljei shi abetseda a bãnãtorlor di Comuna di Crushuva pi cai zburãscu ma niheam di 20% di bãnãtorlji di tu comuna di Crushuva. Tu comuna di Crushuva limba ofitsialã pi ningã limba machedoneascã shi abetseda chirilã easte shi limba armãneascã shi abetseda a ljei. Aistã detsizie intrã tu puteare cu dzua di adutsearea a ljei a va s-hibã pubilicatã tu fimirida ofitsialã a Comunãljei di Crushuva. "Di istoria sã shcie cã protslji bãnãtori tsi vinirã s-bãneadzã Crushuva eara Armãnj, Armãnjlji bãneadzã shi azã tu aistu cãsãbã, sãntu realitate... Ãndrepturle natsionale a Armãnjlor li pricunuscu shi Sultanlu Abdul Hamid a Doilea nica ninte 101 di anj. Armãnjlji nu-au stat a lor shi limba armãneascã nu poate ofitsial sã zburascã. Ti tsi noi s-nu u-dãm aistã posibilitate cãndu nomlu nã lu da atsel ãndreptu shi cãndu tu Europa trendu easte s-apãrã ma putsãn zburãtile limbe" actsentã celniclu a comunãljei di Crushuva doamna Lefchia Gajosca dupu adutsearea a detsiziiljei. A prezidentul a Consiliului tu comuna di Crushuva domnul Blagoia Blagadusha spuse cã: "Ninte tut, easte zbor ti un ghestu cultural, multuculturalizmul easte un trendu modernu nu mash la noi, ma shi tu Europa. A bãnãtorlji di Crushuva au traditsie shi idei ti cosmopolitizmu veclji cama di 100 di anj. Initsiativa la consiliulu eara vinitã ninte apropea un an a ti implementarea aishcei detsizie va s-lipseascã s-aducã nica ãndao acti, actsentã prezidentul a Consiliului di la comuna di Crushuva. "Crushuva sã zburashce limba armãneascã, oaminjlji anamisa di nãsh sh-zburãscu pi limba di dadã. La sculia primarã are apropea 150 di fumelj cai ãnveatsã la ãnvitsarea factultativã a la radiolu local di Crushuva are emisii pi limba armãneascã. Avem mushats cãntits armãneshci", spuse consultantul tu consiliulu a Comunãljei di Crushuva domnul Naum Ashchiti. Cum itsi s-hibã dzua aistã pisimã va s-hibã scriatã cu litere ahãrdzite tu ma naoa istorie a Armãnjlor di tu Machedonie. Tu aistu contextu, voi s-aduc aminte cã Crushuva easte uniclu cãsãbã iu nica poate s-avdã pi cale zborlu armãnescu, unicã urbã iu oaminji tu comunicarea di cafi dzuã grescu pi limba armãneascã. S-hibã cu tihe ofitsializarea a limbãljei di partea a consultantsãlor. Nica unã oarã s-confirmã atsea tsi multsã di oaminjlji minduescu cã Crushuva easte sinonim ti Armãnjlji shi ti cãsãbã armãnescu. Martsã amãnat dupu prãndzu, diunoarã dupu adutsearea a detsiziiljei echipã di la redactsia pi limba armãneascã di la televizia machedoneascã lu reghistrã aistu evenmentu importantu ti unica comunã cu limba ofitsialã armãneascã tu Republica Machedonia shi tu lumea tutã.

Bidejki bas i nemam nervi da preveduvam se od pocetok do kraj, samo ke kazam deka: Na 30.5.2006 god. so predlog od konsultantot Naum Ashchiti (podrzan od baranjata na brojni aromanski asocijacii, zdruzenija i poedinci) na 10-tata redovna sednica na Opstinata, bese raspravano po tocka 6 od agendata sto se odnesuva na Clen 28 tocka 2 od Statutot na Opstinata, po sto po glasanje so aklamacija, bese usvoen predlogot i vlashkiot (aromanskiot) jazik stana oficijalen. G-gha Lefkija Gajovska (gradonacalnikot na Krusevo) potvrdi deka Zakonot ja dozvoluva ovaa praksa i zatoa bila primeneta. BTW, i imeto Vlasi ne e soodvetno za ovoj narod tuku Aromanci. Eeamoscopolecrushuva 15:45, 31 октомври 2006 (UTC)

Бројот на МАКЕДОНЦИТЕ во Република Македонија[уреди извор]

Ако немате ништо против сметам дека покрај официјалната бројка на Македонците според пописот од 2002 година која очигледно е дека не е вистинска, треба да се спомене (стави) и (вистинската) бројката на Македонци во која ќе бидат сметани Македонците со муслиманска вероисповед. Без разлика како тие се изјасниле на пописот (или како биле запишани од попишувачите) треба да бидат дел од бројката на Македонскиот народ бидејќи се дел од него, односно и тие се Македонци. - Македонец 20:23, 30 октомври 2006 (UTC)

Не. Слободни интерпретации кој е Македонец, а кој не водат во погрешна насока. Пописот беше базиран на слободно изјаснување, така што ако некој не се чувствува како Македонец, не е Македонец. --FlavrSavr 12:07, 31 октомври 2006 (UTC)

Поддршка за мислењето на FlavrSavr од мене. Boyan 14:41, 31 октомври 2006 (UTC)

Како сакате, меѓутоа незначи дека ако некој што е Македонец ако под било какви услови (присила, заблуда....) се изјасни дека не е Македонец, НЕ ЗНАЧИ ДЕКА ТОЈ НЕ Е МАКЕДОНЕЦ!!! Тоа не се слободни толкувања туку се базирани врз основа на попишаното население кое се изјаснило дека мајчиниот јазик му е МАКЕДОНСКИ! Па видете вие сега дали постои Албанец со мајчин Македонски јазик... - Македонец 22:22, 31 октомври 2006 (UTC)

Коментар за коментарите на „флаврсавр“ и тој што се согласува со не го „бојан“ (со ипсилон): Вие Македонци ли сте воопшто??? Ако сте, имате ли барем грам национално чувство??? Зарем и вас ви се испрани мозоците??? Се што ќе напишете, гледате да не случајно навреди некој друг (пр. Бугарите, Шиптарите...) Сте виделе ли што се пишува на бугарската википедија??? Тоа е чиста националистичка пропаганда, а вие се правите либерални,про-европски, про-рамковен договор... Само штета и правите на нашава држава!!! Размислете што правите!!! Поздрав ДАМЈАН ТЕМЕЛКОВСКИ

Македонец е секој оној што како таков се изјаснил на попис. Кратко и јасно, дали некој е заблуден, излажан, глупав или слично е потполно неважно. Јазикот може но не мора да има врска со самоопределувањето, т.е. нардоноста. И на крајот на краевите господине Темелковски, Википедија не е тука да ја штити државата, ами вистината. Како некој друг се однесува тоа нему нека му служи на чест. Поздрав (Виктор)

относно споровете ви с нас бугарите[уреди извор]

Jа сам македонец по маjка. Ама мислjа дека нема отделна македонска и отделна бугарска нациjа. Сите сме едни и сашти. Това не значи , дека не треба да има независна македониjа. както има и независна Аустриа и независна германиа, ама нема австрииски jeзик. Ние бугарите сакаме само да помагаме на Македониjа.Треба веке да мислим по европски.

мислам дека статијата за Македонија треба да биде заклучена поради инцидентите каков што беше тој на 25 март предизвикан од татароиден-монгол.

  • Споровите и проблемите ги прават одредени кругови и во двете земји, најчесто поврзани со одредени служби коишто работат против интересите и на Македонија и на Бугарија. Но, никогаш не е доцна да се подаде рака за пријателство и соработка. --Amacos 02:25, 2 јули 2007 (UTC)

Македонија се словени помешани со Антички Македонци, а Бугарите се Татари помешани со словени. Има огромна разлика. Не сме сите едни и исти! Не е време за обединување меѓу Бугарите и Македонците на било каков план. Нема никаква сличност меѓу Австрија и Македонија! А особено не меѓу Бугарија и Германија! Македонскиот јазик е апсолутно различен од Бугарскиот! Доста веќе националистичка пропаганда дека сите сме ист народ...ДОВОЛНО Е! ДА ВЕ НЕМА ОД МАКЕДОНИЈА, ДУШМАНИ!!!

„Јас сум Македонец и интересите на мојата аттковина ми се претставуваат така: не Русија и Австро-Унгарија се непријателите на Македонија, а БУГАРИЈА, Грција и Србија. Само енергична борба со тие три држави ќе ја избави од погубување нашата татковина“ „Време е да ги отфрлиме од очите наши мрежите што ни ги кладоа националните и верските пропаганди во Македонија“ Цитати од „За македоцките работи“ од Крсте Петков Мисирков Поздрав ДАМЈАН ТЕМЕЛКОВСКИ

Абе Бугарче, нема австриски јазик, ама има австриски народ и австриска држава!!! А Македодонците и Бугарите не са съшти, зашто се различни по еден куп основи (култура, традиција итн, итн...). А дека македонскиот и бугарскиот јазик не се исти - за тоа земи еден Бугарин од Хасково и еден Македонец од Куманово, па глеј колку лесно ќе се разберат. --Фичо 16:03, 5 јули 2007 (UTC)

Значи Българите са душмани за Македонците? :-( да ни няма от Македония, добре... ние там ли сме? Българите са татаро славяни, и това добре. Какъв ви е проблема с нас тогава? Ще бъдат ли доволни всички Македонци ако България каже евала, вие не сте Българи! Какво тогава, ще можем ли да заживеем мирно и задружно като добри съседи, да си гостуваме и да правим бизнес? Кажете ще можем ли? или ако това не е достатъчно какво точно искате от България? Нека говорим рационално и без глупости. Аз съм безпристрастен татаро-славянин (бугарин) от Търново (тва е в Мизия) и бактисах от тия спорове и пропаганди. Аналогията Австрия и Германия е много подходяща, немците искат да работят в Австрия и да си харчат заплатата в Германия, а на Австрийците в Германия им викат чужденци, ама не се мразят един друг както ние. Кажете, формулирайтв няколко ясни точки какво искате от България за да преключи този спор поне реторично един път за винаги. (zdv74@yahoo.com)

Разделението между народа го създадоха сърбите и тяхната шовинистична политика. Те смятат така: след като македонците не са и не могат да бъдат сърби, то не трябва да бъдат и българи! Аз съм българин с македонски произход, такива са около 2 000 000 мои сънародници в България прогонени от сърби и гърци през войните. Как тогава има разлика между българи и македонци като сме омешани от векове. Ние сме един народ, па макар и в две държави, трябва да се уважаваме, да живеем в единство и съгласие, не да се мразим, защото така обслужваме чужди интереси. Аз вярвам, че ние пак ще бъдем заедно и това е само въпрос на време! Поздрави за нашите братя от Вардарско.

Наивни сте ако мислите дека овде лудуваат за Бугарија. Овде нема симпатии за Бугарија... барем не онакви какви што вие мислите дека (треба да) има. Сумњам дека и некогаш ги имало! И не вјарвај, „брате од не-Вардарско“ дека ќе бидеме еден народ, една држава... Бевме, сме си и ќе бидеме два народа и две држави. Немој да мислиш дека овде ѝ пееме на Бугарија и на бугарското: „чакам те да дойдеш, чакам те със буйна страст...“ Поздрав од еден вардарски србокомунист! --Фичо 15:30, 1 септември 2007 (UTC)

Vie totalno ste se zagubili posoka! Kakvi sa tia Antichki makedonci i kakvi tatari vi goniat??!?!!? Vie chuvate li se kakvo govorite? Koi vi e naumil che imate neshto obshto s Antichki makedonci? Dumi niamam! I kakvi sa tia mongoliodni tatari, vie vaobshte imate li predstava za kakvo stava vapros? Hora opomnete se, stavate za smiah! Haide malko po-seriozno! 74.193.38.237 23:49, 24 јануари 2008 (UTC)

Мала забелешка[уреди извор]

На англиската статија за Република Македонија, од многу логични причини има приложено слика од ДРЖАВНОТО ЗНАМЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ОД 1991 ДО 1995. Причините се повеќе од јасни: тоа е официјалното знаме на оваа држава од нејзиното осамостојување до 1995 (не е битно зошто). Јас мислам (значи ЈАС, при здрав разум и чиста совест МИСЛАМ) дека нема никаква дискусија околу ова. Навистина не можам да се досетам на било каков аргумент против ова (секакво противење се коси со здравата логика). Мојата забелешка е во врска со тоа што на македонската статија за републиката чиј прв јазик е токму македонскиот, го нема тој детаљ. Попросто: ставете го знамето со шестнаесет-зрачното сонце што било >>официјалното знаме на Република Македонија од 1991 до 1995 година<<!!! Благодарам :D iNkubusse, ме мрзи да се логирам :D

Category error[уреди извор]

Hi, sorry if i don't speak makedonian and... i don't know if sb can speak russian so i've noted one thing: These page is categorized as Градови во Република Македонија (cities in Rep.Macedonia) -error- , and Македонија (as for all concepts of geo Macedonia) -not error- but there is a category, similar with the page name, Република Македонија, without these page. Could you correct ? I cannot, the page is locked.

Could you please specify a bit further? For example, what do you mean by "-error-" and "-not-" error? Фрајтнер Разговор 14:23, 18 декември 2007 (UTC)
ok, fixed --brest 14:33, 18 декември 2007 (UTC)

Карта Македонии[уреди извор]

Привет из дружеского русскоязычного проекта. Мы сделали карту Македонии на русском языке: Image:Карта-Македонии.gif. Если есть желание, то используйте в своем проекте. У меня остался исходник в PSD, если что могу дать (там название поправить или что-нибудь дополнить). С уважением! --78.107.21.172 11:07, 11 јануари 2008 (UTC)

Protected page edit[уреди извор]

The external link 'travel2macedonia.com.mk has been added to the meta blacklist due to cross-wiki spamming (often to top of list, brandnew site). To prevent further disruption, I suggest it gets deleted. For more information, see m:User:COIBot/XWiki/travel2macedonia.com.mk. Cheers. --Beetstra 08:48, 26 јули 2008 (UTC)

Преместување[уреди извор]

Мислам дека статијата треба да се префрли во терминот "Македонија" додека поимот "Република Македонија" да биде насочен кон Македонија. Ќе ви наведам причини за ова. Прво секоја држава која е објаснета во википедииве го носи оригиналното име на државата без суфикси или префикси. Кај нас терминот Македонија или Република Македонија може да се дистанцира со Античка Македонија и географска Македонија така што "Македонија" ќе објаснува за државата, "Македонија (регион)" ќе објаснува за географска историска или етничка Македонија а за античка "Античка македонија". Очекувам одговор за три дена по што ќе ја променам статијата. Sashagrey 13:01, 29 јули 2008 (UTC)

Jас мислам дека статиjа "Македониjа" требе да се премесвува во "Македониjа (регион)", а "Македониjа (поjаснение)" во "Македониjа", како е во кажи-речи сите други википедии. --Стан 13:12, 29 јули 2008 (UTC)