Список на земјите по ИЧР

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на светот по квартили на ИЧР за 2011 г.
  Многу висок
  Низок
  Висок
  нема податоци
  Среден
Карта на светот со ИЧР (податоци од 2011).[1]
  0,900 и над
  0,850–0,899
  0,800–0,849
  0,750–0,799
  0,700–0,749
  0,650–0,699
  0,600–0,649
  0,550–0,599
  0,500–0,549
  0,450–0,499
  0,400–0,449
  0,350–0,399
  0,300–0,349
  под 0,300
  нема податоци

Ова е список на сите земји по индекс на човеков развој (ИЧР) според Извештајот за човеков развој на Програмата за развој на ООН. Најновиот извештај е објавен на 2 ноември 2011 и се темели на проценките за 2011 г. Опфаќа 185 земји-членки на ООН (од вкупно 193), заедно со Хонгконг (НР Кина) и Палестинските територии. Не се наведени осум членки на ООН поради недостаток на податоци. За споредба е даден и просечниот ИЧР на региони во светот и групи земји.

Индексот на човековиот развој (ИЧР) е споредбена мерка за изразување на очекуваниот животен век, писменоста, образованието, животниот стандард и квалитетот на животот за секоја од земјите ширум светот. Претставува и стандарден начин на изразување на благосостојбата, особено онаа на децата. Овој индекс е показател за тоа дали земјата е развиена, во развој или неразвиена, а го изразува и влијанието на економската политика врз квалитетот на животот. Творци на индексот се пакистанскиот економист Махбуб ул Хук[2] и индискиот економист Амартја Сен.[3]

Земјите се делат на четири категории на човеков развој. Секоја од нив содржи 47 земји, освен една, која има 56. Категориите се следниве: Многу висок човеков развој, Висок човеков развој, Среден човеков развој и Низок човеков развој.

Поради новата методологија усвоена во 2010, бројките на ИЧР се пониски од оние во претходните извештаи.

Најголем пад на ИЧР од 1998 до денес доживеал Зимбабве, од 0,514 во 1998 на 0,140 во 2010. Земјата со најголем пад од 2009 до денес е Зелениот ’Рт, со пад од 0,170.

Над половина од светското население живее во земји со „среден развој“ (51%), додека во категоријата „низок развој“ спаѓа помалку од една петтина (18%) од населението. Земјите со „висок“ и „многу висок“ човеков развој сочинуваат помалку од една третина од вкупното светско население (30%).

Целосен список на земјите[уреди | уреди извор]

Земји со Многу висок ИЧР во 2011, по бројност на населнието
Европа
  
489,0
С. Америка
  
325,0
Азија
  
205,1
Ј. Америка
  
58
Океанија
  
25,8
 • = пораст.
 • = непроменето.
 • = пад.
 • Сличните бодови не подразбираат соодветно рангирање, бидејќи рангирањето всушност се утврдува на шест децимали.
 • Бројката во заграда за колку места што се искачила или паднала земјата во однос на новите податоци за 2010 пресметани во 2011 (стр. 131 во извештајот од 2011).

Многу висок човеков развој[уреди | уреди извор]

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011[1] Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011
[1]
1  Норвешка 0,943 0,002
2  Австралија 0,929
3  Холандија 0,910 0,001
4  САД 0,910 0,002
5  Нов Зеланд 0,908
6  Канада 0,908 0,001
7  Ирска 0,908 0,001
8  Лихтенштајн 0,905 0,001
9  Германија 0,905 0,002
10  Шведска 0,904 0,003
11  Швајцарија 0,903 0,002
12  Јапонија 0,901 0,002
13 (1)  Хонгконг 0,898 0,004
14 (1)  Исланд 0,898 0,002
15  Јужна Кореја 0,897 0,003
16  Данска 0,895 0,002
17  Израел 0,888 0,002
18  Белгија 0,886 0,001
19  Австрија 0,885 0,002
20  Франција 0,884 0,001
21  Словенија 0,884 0,002
22  Финска 0,882 0,002
23  Шпанија 0,878 0,002
24  Италија 0,874 0,001
Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011[1] Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011
[1]
25  Луксембург 0,867 0,002
26  Сингапур 0,866 0,002
27  Чешка 0,865 0,002
28  Обединето Кралство 0,863 0,001
29  Грција 0,861 0,001
30  ОАР 0,846 0,001
31  Кипар 0,840 0,001
32  Андора 0,838
33  Брунеј 0,838 0,001
34  Естонија 0,835 0,003
35  Словачка 0,834 0,002
36  Малта 0,832 0,002
37  Катар 0,831 0,006
38  Унгарија 0,816 0,002
39  Полска 0,813 0,002
40 (1)  Литванија 0,810 0,005
41 (1)  Португалија 0,809 0,001
42  Бахреин 0,806 0,001
43  Латвија 0,805 0,003
44  Чиле 0,805 0,003
45 (1)  Аргентина 0,797 0,003
46 (1)  Хрватска 0,796 0,002
47  Барбадос 0,793 0,002

Висок човеков развој[уреди | уреди извор]

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011[1] Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011
[1]
48  Уругвај 0,783 0,003
49  Палау 0,782 0,003
50  Романија 0,781 0,002
51  Куба 0,776 0,003
52  Сејшели 0,773 0,002
53  Бахами 0,771 0,001
54 (1)  Црна Гора 0,771 0,002
55 (1)  Бугарија 0,771 0,003
56 (2)  Саудиска Арабија 0,770 0,003
57  Мексико 0,770 0,003
58 (1)  Панама 0,768 0,003
59 (1)  Србија 0,766 0,002
60 (1)  Антигва и Барбуда 0,764 0,001
61 (3)  Малезија 0,761 0,003
62 (1)  Тринидад и Тобаго 0,760 0,002
63 (1)  Кувајт 0,760 0,002
64 (10)  Либија 0,760 0,010
65  Белорусија 0,756 0,005
66  Русија 0,755 0,004
67  Гренада 0,748 0,002
68 (1)  Казахстан 0,745 0,005
69 (1)  Костарика 0,744 0,002
70 (1)  Албанија 0,739 0,002
71 (1)  Либан 0,739 0,002
Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011[1] Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011
[1]
72  Свети Китс и Невис 0,735
73  Венецуела 0,735 0,001
74  Босна и Херцеговина 0,733 0,002
75  Грузија 0,733 0,004
76  Азербејџан 0,731 0,001
77 (3)  Украина 0,729 0,004
78  Маврициус 0,728 0,002
79 (2)  Македонија 0,728 0,002
80 (2)  Јамајка 0,727 0,001
81 (1)  Перу 0,725 0,004
82 (1)  Доминика 0,724 0,001
83  Света Луција 0,723 0,003
84  Еквадор 0,720 0,002
85 (1)  Бразил 0,718 0,003
86 (1)  Свети Винцент и Гренадините 0,717 0,002
87  Ерменија 0,716 0,002
88 (1)  Колумбија 0,710 0,003
89 (1)  Иран 0,707
90  Оман 0,705 0,001
91  Тонга 0,704 0,001
92 (3)  Турција 0,699 0,003
93 (1)  Белизе 0,699 0,001
94 (1)  Тунис 0,698

Среден човеков развој[уреди | уреди извор]

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011[1] Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011
[1]
95 (1)  Јордан 0,698 0,001
96  Алжир 0,698 0,002
97 (1)  Шри Ланка 0,691 0,005
98 (2)  Доминиканска Република 0,689 0,003
99  Самоа 0,688 0,002
100 (3)  Фиџи 0,688 0,001
101  Кина 0,687 0,005
102  Туркменистан 0,686 0,005
103  Тајланд 0,682 0,002
104  Суринам 0,680 0,003
105  Ел Салвадор 0,674 0,002
106  Габон 0,674 0,004
107  Парагвај 0,665 0,003
108  Боливија 0,663 0,003
109  Малдиви 0,661 0,003
110  Монголија 0,653 0,006
111  Молдавија 0,649 0,005
112 (1)  Филипини 0,644 0,003
113 (1)  Египет 0,644
114 Палестинска Самоуправа Palestinian territories 0,641 0,001
115  Узбекистан 0,641 0,005
116  Микронезија 0,636 0,001
117 (2)  Гвајана 0,633 0,004
118 (1)  Боцвана 0,633 0,002
Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011[1] Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011
[1]
119 (1)  Сирија 0,632 0,001
120 (1)  Намибија 0,625 0,003
121 (1)  Хондурас 0,625 0,002
122  Кирибати 0,624 0,003
123 (1)  ЈАР 0,619 0,004
124 (1)  Индонезија 0,617 0,004
125 (2)  Вануату 0,617 0,002
126  Киргистан 0,615 0,004
127  Таџикистан 0,607 0,003
128  Виетнам 0,593 0,003
129  Никарагва 0,589 0,002
130  Мароко 0,582 0,003
131  Гватемала 0,574 0,001
132  Ирак 0,573 0,006
133  Зелен ’Рт 0,568 0,002
134  Индија 0,547 0,005
135 (1)  Гана 0,541 0,008
136 (1)  Екваторска Гвинеја 0,537 0,003
137  Конго 0,533 0,005
138 (1)  Лаос 0,524 0,004
139 (2)  Камбоџа 0,523 0,005
140 (2)  Свазиленд 0,522 0,002
141 (1)  Бутан 0,522 0,004

Низок човеков развој[уреди | уреди извор]

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011[1] Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011
[1]
142  Соломони 0,510 0,003
143 (1)  Кенија 0,509 0,004
144 (1)  Сао Томе и Принсипе 0,509 0,003
145  Пакистан 0,504 0,001
146  Бангладеш 0,500 0,004
147  Источен Тимор 0,495 0,004
148  Ангола 0,486 0,004
149 (1)  Мјанмар 0,483 0,004
150 (1)  Камерун 0,482 0,003
151 (2)  Мадагаскар 0,480 0,001
152 (1)  Танзанија 0,466 0,005
153 (1)  Папуа Нова Гвинеја 0,466 0,004
154  Јемен 0,462 0,002
155  Сенегал 0,459 0,002
156 (1)  Нигерија 0,459 0,005
157 (1)    Непал 0,458 0,003
158 (1)  Хаити 0,454 0,005
159 (1)  Мавританија 0,453 0,002
160  Лесото 0,450 0,004
161  Уганда 0,446 0,004
162  Того 0,435 0,002
163  Комори 0,433 0,002
164 (1)  Замбија 0,430 0,005
165 (1)  Џибути 0,430 0,003
Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011[1] Нови проценки за 2011 од 2011
[1]
Промена во однос на новите податоци за 2010 од 2011
[1]
166  Руанда 0,429 0,004
167  Бенин 0,427 0,002
168  Гамбија 0,420 0,002
169  Судан 0,408 0,002
170  Брег на Слоновата Коска 0,400 0,001
171  Малави 0,400 0,005
172  Авганистан 0,398 0,004
173  Зимбабве 0,376 0,012
174  Етиопија 0,363 0,005
175  Мали 0,359 0,003
176  Гвинеја-Бисао 0,353 0,002
177  Еритреја 0,349 0,004
178  Гвинеја 0,344 0,002
179  ЦАР 0,343 0,004
180  Сиера Леоне 0,336 0,002
181  Буркина Фасо 0,331 0,002
182 (1)  Либерија 0,329 0,004
183 (1)  Чад 0,328 0,002
184  Мозамбик 0,322 0,005
185  Бурунди 0,316 0,003
186  Нигер 0,295 0,002
187  ДР Конго 0,286 0,004

Список на земји по континент[уреди | уреди извор]

Азија и Океанија[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Многу висок човеков развој
1  Австралија 0,929
2  Нов Зеланд 0,908
3  Јапонија 0,901
4  Хонгконг 0,898
5  Јужна Кореја 0,897
6  Израел 0,888
7  Сингапур 0,866
8  ОАР 0,846
9  Кипар 0,840
10  Брунеј 0,838

10 најниски

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Низок човеков развој
1  Авганистан 0,398
2    Непал 0,458
3  Јемен 0,462
4  Папуа Нова Гвинеја 0,466
5  Мјанмар 0,483
6  Источен Тимор 0,495
7  Бангладеш 0,500
8  Пакистан 0,504
9  Соломони 0,510
Среден човеков развој
10  Бутан 0,522

Америка[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Многу висок човеков развој
1  САД 0,910
2  Канада 0,908
3  Чиле 0,805
4  Аргентина 0,797
5  Барбадос 0,793
Висок човеков развој
6  Уругвај 0,783
7  Куба 0,776
8  Бахами 0,771
9  Мексико 0,770
10  Панама 0,768

10 најниски

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Низок човеков развој
1  Хаити 0,454
Среден човеков развој
2  Гватемала 0,574
3  Никарагва 0,589
4  Хондурас 0,625
5  Гвајана 0,633
6  Боливија 0,663
7  Парагвај 0,665
8  Ел Салвадор 0,674
9  Суринам 0,680
10  Доминиканска Република 0,689

Африка[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Висок човеков развој
1  Сејшели 0,773
2  Либија 0,760
3  Маврициус 0,728
4  Тунис 0,698
5  Алжир 0,698
Среден човеков развој
6  Габон 0,674
7  Египет 0,644
8  Боцвана 0,633
9  Намибија 0,625
10  ЈАР 0,619

10 најниски

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Низок човеков развој
1  ДР Конго 0,286
2  Нигер 0,295
3  Бурунди 0,316
4  Мозамбик 0,322
5  Чад 0,328
6  Либерија 0,329
7  Буркина Фасо 0,331
8  Сиера Леоне 0,336
9  ЦАР 0,343
10  Гвинеја 0,344

Европа и Средна Азија[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Многу висок човеков развој
1  Норвешка 0,943
2  Холандија 0,910
3  Ирска 0,908
4  Лихтенштајн 0,905
5  Германија 0,905
6  Шведска 0,904
7  Швајцарија 0,903
8  Исланд 0,898
9  Данска 0,895
10  Белгија 0,886

10 најниски

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Среден човеков развој
1  Молдавија 0,649
Висок човеков развој
2  Турција 0,699
3  Азербејџан 0,700
4  Ерменија 0,716
5  Македонија 0,728
6  Украина 0,729
7  Грузија 0,733
8  Босна и Херцеговина 0,733
9  Албанија 0,739
10  Казахстан 0,745

Список на земји по неконтинентален регион[уреди | уреди извор]

Членки на Арапската лига[уреди | уреди извор]

Просек за сите: 0,630

10 највисоки

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Многу висок човеков развој
1  ОАР 0,846
2  Катар 0,831
3  Бахреин 0,806
Висок човеков развој
4  Саудиска Арабија 0,770
5  Кувајт 0,760
6  Либија 0,760
7  Либан 0,739
8  Оман 0,705
9  Тунис 0,698
Среден човеков развој
10  Јордан 0,698

10 најниски

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Низок човеков развој
1  Судан 0,408
2  Џибути 0,430
3  Комори 0,433
4  Мавританија 0,453
5  Јемен 0,462
Среден човеков развој
6  Ирак 0,573
7  Мароко 0,582
8  Сирија 0,632
9 Палестинска Самоуправа Palestinian territories 0,641
10  Египет 0,644

Европска Унија[уреди | уреди извор]

Просек за сите: 0,856

10 највисоки

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Многу висок човеков развој
1  Холандија 0,910
2  Ирска 0,908
3  Германија 0,905
4  Шведска 0,904
5  Данска 0,895
6  Белгија 0,886
7  Австрија 0,885
8  Франција 0,884
9  Словенија 0,884
10  Финска 0,882

10 најниски

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Висок човеков развој
1  Бугарија 0,771
2  Романија 0,781
Многу висок човеков развој
3  Латвија 0,805
4  Португалија 0,809
5  Литванија 0,810
6  Полска 0,813
7  Унгарија 0,816
8  Малта 0,832
9  Словачка 0,834
10  Естонија 0,835

Источна Азија и Пацификот[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Многу висок човеков развој
1  Австралија 0,929
2  Нов Зеланд 0,908
3  Јапонија 0,901
4  Хонгконг 0,898
5  Јужна Кореја 0,897
6  Сингапур 0,866
7  Брунеј 0,838
Висок човеков развој
8  Палау 0,782
9  Малезија 0,761
10  Тонга 0,704

10 најниски

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Низок човеков развој
1    Непал 0,458
2  Папуа Нова Гвинеја 0,466
3  Мјанмар 0,483
4  Источен Тимор 0,495
5  Соломони 0,510
Среден човеков развој
6  Бутан 0,522
7  Камбоџа 0,523
8  Лаос 0,524
9  Виетнам 0,593
10  Вануату 0,617

Латинска Америка[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Многу висок човеков развој
1  Чиле 0,805
2  Аргентина 0,797
Висок човеков развој
3  Уругвај 0,783
4  Куба 0,776
5  Мексико 0,770
6  Панама 0,768
7  Костарика 0,744
8  Венецуела 0,735
9  Перу 0,725
10  Еквадор 0,720

10 најниски

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Низок човеков развој
1  Хаити 0,454
Среден човеков развој
2  Гватемала 0,574
3  Никарагва 0,589
4  Хондурас 0,625
5  Боливија 0,663
6  Парагвај 0,665
7  Ел Салвадор 0,674
8  Доминиканска Република 0,689
Висок човеков развој
9  Колумбија 0,710
10  Бразил 0,718

Близок Исток и Северна Африка[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Многу висок човеков развој
1  Израел 0,888
2  ОАР 0,846
3  Кипар 0,840
4  Катар 0,831
5  Бахреин 0,806
Висок човеков развој
6  Саудиска Арабија 0,770
7  Кувајт 0,760
8  Либија 0,760
9  Либан 0,739
10  Иран 0,707

10 најниски

Место Земја ИЧР
Нови проценки за 2011 од 2011
Низок човеков развој
1  Судан 0,408
2  Јемен 0,462
Среден човеков развој
3  Ирак 0,573
4  Мароко 0,582
5  Сирија 0,632
6 Палестинска Самоуправа Palestinian territories 0,641
7  Египет 0,644
8  Алжир 0,698
9  Јордан 0,698
10  Тунис 0,698

ИЧР по региони и групи[уреди | уреди извор]

Регион или група 2011
проц.
за 2011
ИЧР[4]
2011
проц.
за 2010
ИЧР[4]
Многу висок човеков развој
Многу висок човеков развој 0,889 0,888
ОЕЦД 0,873 0,871
Висок човеков развој
Европа и средна Азија 0,751 0,748
Висок човеков развој 0,741 0,739
Латинска Америка и Карибите 0,731 0,728
Среден човеков развој
Свет 0,682 0,679
Источна Азија и Пацификот 0,671 0,666
Арапски земји 0,641 0,639
Мали островски земји во развој 0,640 0,638
Среден човеков развој 0,630 0,625
Јужна Азија 0,548 0,545
Низок човеков развој
Супсахарска Африка 0,463 0,460
Низок човеков развој 0,456 0,453
Најнеразвиени земји 0,439 0,435

Земји што ги нема во најновиот извештај[уреди | уреди извор]

Членки на ООН (најнови податоци на УНДП)[уреди | уреди извор]

Година Земја ИЧР Место Извор
Објавено Податок
Многу висок човеков развој
1997 Н/П  Монако 0,946 Н/П [се бара извор]
1997 Н/П  Сан Марино 0,944 Н/П [се бара извор]
Среден човеков развој
1998 1995  Северна Кореја 0,766 75 [5]
1998 Н/П  Науру 0,663 Н/П [се бара извор]
1998 Н/П  Тувалу 0,583 Н/П [се бара извор]
1998 Н/П  Маршалски Острови 0,563 Н/П [се бара извор]
Низок човеков развој
2001 2001  Сомалија 0,284 161 [6][nb 1]
Други
Н/П Н/П  Јужен Судан Н/П Н/П [се бара извор]

Земји вон ООН (пресметката не е на УНДП)[уреди | уреди извор]

Година Земја или територија ИЧР Место Извор
Објавено Податок
Многу висок човеков развој
1998 Н/П  Порторико 0,942 Н/П [7]
2008 2005  Мартиник 0,929 24 [8]
1998 Н/П  Гренланд 0,927 Н/П [9]
2008 2005  Гваделуп 0,912 28 [8]
2010 2007  Макао 0,944 23 [10]
2011 2011  Република Кина 0,882 22 [nb 2]
Висок човеков развој
2010 2010  Косово* 0,700 Н/П [12]
2008 2005  Нова Каледонија 0,878 34 [8]
2007 2004  Реинион 0,870 35 [8][13]
2008 2005  Француска Полинезија 0,864 42 [8]
2008 2005  Француска Гвајана 0,862 43 [8]
 • пресметано од УНДП

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Сомалија за последен пат е вклучена во извештајот од 1996 (податоци од 1993) (англиски)
 2. ООН не ја признава Република Кина (Тајван) за суверена држава. Во извештајот за ИЧР на НР Кина не се вбројува оној на Тајван (вид. [1]). Владата на Тајван го утврдила дека ИЧР на земјата е 0,868, врз основа на новата методологија на УНДП од 2010 г.[11]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 „Извештај за човековиот развој во 2011 - Статистички прилог“. Служба за човеков развој на УНДП. стр. 127–130. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2011_EN_Tables.pdf. конс. 2 номеври 2011.  (англиски)
 2. „Историја на Извештајот за човековиот развој“. УНДП. http://hdr.undp.org/en/humandev/reports/. конс. 26 март 2009.  (англиски)
 3. „Концептот за човеков развој“. UNDP. 2010. http://hdr.undp.org/en/humandev/. конс. 29 јули 2011.  (англиски)
 4. 4,0 4,1 „Извештај за човековиот развој од 2011“. УНДП. стр. 151. http://hdr.undp.org/en/data/trends/. конс. 2 ноември 2011. 
 5. „Состојбата на човековиот развој“ (PDF). УНДП. 1998. http://hdr.undp.org/en/media/hdr_1998_en_chap1.pdf. конс. 26 март 2009.  (англиски)
 6. „Извештај за човековиот развој: Сомалија 2001“ (PDF). 2001. стр. 198. http://hdr.undp.org/en/reports/nationalreports/africa/somalia/Somalia_2001_en.pdf. конс. 26 март 2009. 
 7. „Порторико (САД)“. УНДП. 2 март 1998. http://islands.unep.ch/CSV.htm. конс. 26 март 2009.  (англиски).
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 „Предизвиците во каледонскиот развој, стр. 13“ (PDF). CEROM - INSEE. http://www.cerom-outremer.org/jahia/webdav/site/cerom/users/admin_cerom/public/Pdf/BilanmacroNC2008.pdf. конс. 10 декември 2008.  (француски)
 9. „Гренланд (Данска)“. УНДП. 2 март 1998. http://islands.unep.ch/CTP.htm. конс. 26 март 2009.  (англиски)
 10. ИЧР на Макао го пресметува неговата управа, а не ООН. Доколку се вклучи во бројките од 2007, Макао би зазело 23-то или 24-то место (еднакво на Сингапур и Хонгконг). „Макао во бројки за 2010“. Статистичко-пописна служба на САР Макао. 2010. http://www.dsec.gov.mo/getAttachment/6ba9054b-39ed-4a06-95fa-be5fdc961af1/E_MN_PUB_2010_Y.aspx. конс. 1 јули 2010.  (англиски)
 11. „2010中華民國人類發展指數 (HDI)“ (pdf). Генерален директорат за буџети, книговодство и статистика на Република Кина. 2010. http://www.dgbas.gov.tw/public/Data/11715541971.pdf. конс. 1 јули 2010.  (кинески)
 12. „Извештај за човековиот развој - Косово 2010“. УНДП. 2010. стр. 100. http://www.ks.undp.org/repository/docs/HDR_2010_English.pdf. конс. 26 ноември 2011.  (англиски)
 13. „Индекс на човеков развој: Проценка за Реинион“ (PDF). Лабораторија за применета економија и развој (LEAD) при Универзитетот на Јужен Тулон-Вар. http://www.regionetdeveloppement.u-3mrs.fr/pdf/R27/Goujon.pdf. конс. 10 декември 2008.  (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]