Список на земјите по ИЧР

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на светот по квартили на ИЧР за 2011 г.
  Многу висок
  Низок
  Висок
  нема податоци
  Среден
Карта на светот со ИЧР (податоци од 2011).[1]
  0,900 и над
  0,850–0,899
  0,800–0,849
  0,750–0,799
  0,700–0,749
  0,650–0,699
  0,600–0,649
  0,550–0,599
  0,500–0,549
  0,450–0,499
  0,400–0,449
  0,350–0,399
  0,300–0,349
  под 0,300
  нема податоци

Ова е список на сите земји по индекс на човеков развој (ИЧР) според Извештајот за човеков развој на Програмата за развој на ООН. Најновиот извештај е на 14 декември 2015 и се темели на проценките за 2014 г.[2] Опфаќа 185 земји-членки на ООН (од вкупно 193), заедно со Хонгконг (НР Кина) и Палестинските територии. Не се наведени осум членки на ООН поради недостаток на податоци. За споредба е даден и просечниот ИЧР на региони во светот и групи земји.

Индексот на човековиот развој (ИЧР) е споредбена мерка за изразување на очекуваниот животен век, писменоста, образованието, животниот стандард и квалитетот на животот за секоја од земјите ширум светот. Претставува и стандарден начин на изразување на благосостојбата, особено онаа на децата. Овој индекс е показател за тоа дали земјата е развиена, во развој или неразвиена, а го изразува и влијанието на економската политика врз квалитетот на животот. Творци на индексот се пакистанскиот економист Махбуб ул Хук[3] и индискиот економист Амартја Сен.[4]

Земјите се делат на четири категории на човеков развој. Секоја од нив содржи 47 земји, освен една, која има 56. Категориите се следниве: Многу висок човеков развој, Висок човеков развој, Среден човеков развој и Низок човеков развој.

Поради новата методологија усвоена во 2010, бројките на ИЧР се пониски од оние во претходните извештаи.

Најголем пад на ИЧР од 1998 до денес доживеал Зимбабве, од 0,514 во 1998 на 0,140 во 2010. Земјата со најголем пад од 2009 до денес е Зелениот ’Рт, со пад од 0,170.

Над половина од светското население живее во земји со „среден развој“ (51%), додека во категоријата „низок развој“ спаѓа помалку од една петтина (18%) од населението. Земјите со „висок“ и „многу висок“ човеков развој сочинуваат помалку од една третина од вкупното светско население (30%).

Целосен список на земјите[уреди | уреди извор]

  • = пораст.
  • = непроменето.
  • = пад.

Многу висок човеков развој[уреди | уреди извор]

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
1  Норвешка 0.944 0.002
2  Австралија 0.935 0.002
3  Швајцарија 0.930 0.002
4  Данска 0.923
5  Холандија 0.922 0.002
6  Германија 0.916 0.001
6 (2)  Ирска 0.916 0.004
8 (1)  САД 0.915 0.002
9 (1)  Канада 0.913 0.001
9 (1)  Нов Зеланд 0.913 0.002
11  Сингапур 0.912 0.003
12  Хонгконг 0.910 0.002
13  Лихтенштајн 0.908 0.001
14  Шведска 0.907 0.002
14 (1)  Обединето Кралство 0.907 0.005
16  Исланд 0.899
17  Јужна Кореја 0.898 0.003
18  Израел 0.894 0.001
19  Луксембург 0.892 0.002
20 (1)  Јапонија 0.891 0.001
21  Белгија 0.890 0.002
22  Франција 0.888 0.001
23  Австрија 0.885 0.001
24  Финска 0.883 0.001
25  Словенија 0.880 0.001
Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
26  Шпанија 0.876 0.002
27  Италија 0.873
28  Чешка 0.870 0.002
29  Грција 0.865 0.002
30  Естонија 0.861 0.002
31  Брунеј 0.856 0.004
32  Кипар 0.850
32 (1)  Катар 0.850 0.001
34  Андора 0.845 0.001
35 (1)  Словачка 0.844 0.005
36 (1)  Полска 0.843 0.003
37  Литванија 0.839 0.002
37  Малта 0.839 0.002
39  Саудиска Арабија 0.837 0.001
40  Аргентина 0.836 0.003
41 (1)  ОАР 0.835 0.002
42  Чиле 0.832 0.002
43  Португалија 0.830 0.002
44  Унгарија 0.828 0.003
45  Бахреин 0.824 0.003
46 (1)  Латвија 0.819 0.003
47 (1)  Хрватска 0.818 0.001
48 (1)  Кувајт 0.816
49  Црна Гора 0.802 0.001

Висок човеков развој[уреди | уреди извор]

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
50 (1)  Белорусија 0.798 0.002
50  Русија 0.798 0.001
52  Оман 0.793 0.001
52 (1)  Романија 0.793 0.002
52 (2)  Уругвај 0.793 0.003
55  Бахами 0.790 0.004
56  Казахстан 0.788 0.003
57 (1)  Барбадос 0.785
58  Антигва и Барбуда 0.783 0.002
59  Бугарија 0.782 0.003
60 (2)  Палау 0.780 0.005
60  Панама 0.780 0.003
62 (2)  Малезија 0.779 0.002
63 (1)  Маврициус 0.777 0.002
64 (4)  Сејшели 0.772 0.005
64  Тринидад и Тобаго 0.772 0.001
66 (2)  Србија 0.771
67 (1)  Куба 0.769 0.001
67 (1)  Либан 0.769 0.001
69  Костарика 0.766 0.002
69  Иран 0.766 0.002
71 (2)  Венецуела 0.762 0.002
72  Турција 0.761 0.002
73 (1)  Шри Ланка 0.757 0.005
74 (1)  Мексико 0.756 0.001
75 (1)  Бразил 0.755 0.003
76  Грузија 0.754 0.004
77 (2)  Свети Китс и Невис 0.752 0.005
78 (1)  Азербејџан 0.751 0.002
Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
79 (3)  Гренада 0.750 0.008
80 (2)  Јордан 0.748
81  Македонија 0.747 0.003
81 (1)  Украина 0.747 0.001
83 (1)  Алжир 0.736 0.002
84 (1)  Перу 0.734 0.002
85  Албанија 0.733 0.001
85 (2)  Ерменија 0.733 0.002
85 (4)  Босна и Херцеговина 0.733 0.004
88  Еквадор 0.732 0.002
89  Света Луција 0.729
90 (3)  Кина 0.727 0.004
90 (1)  Фиџи 0.727 0.003
90 (5)  Монголија 0.727 0.005
93 (2)  Тајланд 0.726 0.002
94 (1)  Доминика 0.724 0.001
94 (11)  Либија 0.724 0.014
96  Тунис 0.721 0.001
97  Колумбија 0.720 0.002
97 (1)  Свети Винцент и Гренадините 0.720 0.003
99 (1)  Јамајка 0.719 0.002
100  Тонга 0.717 0.001
101  Белизе 0.715
101 (2)  Доминиканска Република 0.715 0.004
103 (1)  Суринам 0.714 0.001
Светот 0.711 0.002
104  Малдиви 0.706 0.003
105  Самоа 0.702 0.001

Среден човеков развој[уреди | уреди извор]

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
106  Боцвана 0.698 0.002
107  Молдавија 0.693 0.003
108  Египет 0.690 0.001
109  Туркменистан 0.688 0.006
110 (1)  Габон 0.684 0.005
110  Индонезија 0.684 0.003
112 (1)  Парагвај 0.679 0.002
113 (2)  Палестински територии 0.677 0.002
114  Узбекистан 0.675 0.003
115  Филипини 0.668 0.004
116 (1)  Ел Салвадор 0.666 0.002
116 (1)  ЈАР 0.666 0.003
116 (1)  Виетнам 0.666 0.003
119  Боливија 0.662 0.004
120 (1)  Киргистан 0.655 0.003
121 (1)  Ирак 0.654 0.003
122 Шаблон:Country data Cabo Verde 0.646 0.003
123 Шаблон:Country data Micronesia 0.640 0.001
124  Гвајана 0.636 0.002
125  Никарагва 0.631 0.003
Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
126  Мароко 0.628 0.002
126 (2)  Намибија 0.628 0.003
128 (2)  Гватемала 0.627 0.001
129  Таџикистан 0.624 0.003
130 (1)  Индија 0.609 0.005
131  Хондурас 0.606 0.002
132 (2)  Бутан 0.605 0.010
133  Источен Тимор 0.595 0.006
134 (4)  Сирија 0.594 0.013
134 (1)  Вануату 0.594 0.002
136 (2)  Република Конго 0.591 0.009
137 (1)  Кирибати 0.590 0.002
138 (1)  Екваторска Гвинеја 0.587 0.003
139  Замбија 0.586 0.006
140  Гана 0.579 0.002
141  Лаос 0.575 0.005
142  Бангладеш 0.570 0.003
143 (1)  Камбоџа 0.555 0.005
143  Сао Томе и Принсипе 0.555 0.002

Низок човеков развој[уреди | уреди извор]

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
145  Кенија 0.548 0.004
145 (1)    Непал 0.548 0.005
147  Пакистан 0.538 0.002
148  Мјанмар 0.536 0.005
149  Ангола 0.532 0.002
150 (1)  Свазиленд 0.531 0.001
151  Танзанија 0.521 0.005
152  Нигерија 0.514 0.004
153 (1)  Камерун 0.512 0.005
154 (1)  Мадагаскар 0.510 0.002
155 (3)  Зимбабве 0.509 0.008
156  Мавританија 0.506 0.002
156 (1)  Соломони 0.506 0.001
158 (1)  Папуа Нова Гвинеја 0.505 0.002
159 (1)  Комори 0.503 0.002
160  Јемен 0.498
161  Лесото 0.497 0.003
162 (5)  Того 0.484 0.009
163 (1)  Хаити 0.483 0.002
163  Руанда 0.483 0.004
163 (1)  Уганда 0.483 0.005
166 (1)  Бенин 0.480 0.003
Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
167 (2)  Судан 0.479 0.002
168  Џибути 0.470 0.002
169 (2)  Јужен Судан 0.467 0.006
170  Сенегал 0.466 0.003
171 (2)  Авганистан 0.465 0.001
172  Брег на Слоновата Коска 0.462 0.004
173 (1)  Малави 0.445 0.006
174 (1)  Етиопија 0.442 0.006
175 (2)  Гамбија 0.441 0.001
176  ДР Конго 0.433 0.003
177  Либерија 0.430 0.006
178  Гвинеја-Бисао 0.420 0.002
179  Мали 0.419 0.003
180  Мозамбик 0.416 0.003
181 (1)  Сиера Леоне 0.413 0.005
182 (1)  Гвинеја 0.411
183 (1)  Буркина Фасо 0.402 0.006
184 (1)  Бурунди 0.400 0.003
185 (1)  Чад 0.392 0.004
186 (1)  Еритреја 0.391 0.001
187  ЦАР 0.350 0.002
188  Нигер 0.348 0.003

Список на земји по континент[уреди | уреди извор]

Азија[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  Сингапур 0.912
2  Хонгконг 0.910
3  Јужна Кореја 0.898
4  Израел 0.894
5  Јапонија 0.891
6  Брунеј 0.856
7  Кипар 0.850
7  Катар 0.850
9  Саудиска Арабија 0.837
10  ОАР 0.835

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1  Авганистан 0.465
2  Јемен 0.498
3  Мјанмар 0.536
4  Пакистан 0.538
5    Непал 0.548
Среден човеков развој
6  Бангладеш 0.570
7  Лаос 0.575
8  Сирија 0.594
9  Источен Тимор 0.595
10  Бутан 0.605

Америка, Јужна[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  Аргентина 0.836
2  Чиле 0.832
Висок човеков развој
3  Уругвај 0.793
4  Венецуела 0.762
5  Бразил 0.755
6  Перу 0.734
7  Еквадор 0.732
8  Колумбија 0.720
9  Суринам 0.714
Среден човеков развој
10  Парагвај 0.679

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Среден човеков развој
1  Гвајана 0.636
2  Боливија 0.662
3  Парагвај 0.679
Висок човеков развој
4  Суринам 0.714
5  Колумбија 0.720
6  Еквадор 0.732
7  Перу 0.734
8  Бразил 0.755
9  Венецуела 0.762
10  Уругвај 0.793

Америка, Северна[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  САД 0.915
2  Канада 0.913
Висок човеков развој
3  Бахами 0.790
4  Барбадос 0.785
5  Антигва и Барбуда 0.783
6  Панама 0.780
7  Тринидад и Тобаго 0.772
8  Куба 0.769
9  Костарика 0.766
10  Мексико 0.756

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1  Хаити 0.483
Среден човеков развој
2  Хондурас 0.606
3  Гватемала 0.627
4  Никарагва 0.631
5  Ел Салвадор 0.666
Висок човеков развој
6  Доминиканска Република 0.715
6  Белизе 0.715
8  Јамајка 0.719
9  Свети Винцент и Гренадините 0.720
10  Доминика 0.724

Африка[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Висок човеков развој
1  Маврициус 0.777
2  Сејшели 0.772
3  Алжир 0.736
4  Либија 0.724
5  Тунис 0.721
Среден човеков развој
6  Боцвана 0.698
7  Египет 0.690
8  Габон 0.684
9  ЈАР 0.666
10 Шаблон:Country data Cabo Verde 0.646

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1  Нигер 0.348
2  ЦАР 0.350
3  Еритреја 0.391
4  Чад 0.392
5  Бурунди 0.400
6  Буркина Фасо 0.402
7  Гвинеја 0.411
8  Сиера Леоне 0.413
9  Мозамбик 0.416
10  Мали 0.419

Европа[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  Норвешка 0.944
2  Швајцарија 0.930
3  Данска 0.923
4  Холандија 0.922
5  Германија 0.916
5  Ирска 0.916
7  Лихтенштајн 0.908
8  Шведска 0.907
8  Обединето Кралство 0.907
10  Исланд 0.899

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Среден човеков развој
1  Молдавија 0.693
Висок човеков развој
2  Босна и Херцеговина 0.733
2  Ерменија 0.733
2  Албанија 0.733
5  Украина 0.747
5  Македонија 0.747
7  Азербејџан 0.751
8  Грузија 0.754
9  Турција 0.761
10  Србија 0.771

Океанија[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  Австралија 0.935
2  Нов Зеланд 0.913
Висок човеков развој
3  Палау 0.780
4  Фиџи 0.727
5  Тонга 0.717
6  Самоа 0.702
Среден човеков развој
7 Шаблон:Country data Micronesia 0.640
8  Вануату 0.594
9  Кирибати 0.590
Низок човеков развој
10  Соломони 0.506

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1  Папуа Нова Гвинеја 0.505
2  Соломони 0.506
Среден човеков развој
3  Кирибати 0.590
4  Вануату 0.594
5 Шаблон:Country data Micronesia 0.640
Висок човеков развој
6  Самоа 0.702
7  Тонга 0.717
8  Фиџи 0.727
9  Палау 0.780
Многу висок човеков развој
10  Нов Зеланд 0.913

Список на земји по неконтинентален регион[уреди | уреди извор]

Членки на Арапската лига[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  Катар 0.850
2  Саудиска Арабија 0.837
3  ОАР 0.835
4  Бахреин 0.824
5  Кувајт 0.816
Висок човеков развој
6  Оман 0.793
7  Либан 0.769
8  Јордан 0.748
9  Алжир 0.736
10  Либија 0.724

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1  Џибути 0.470
2  Судан 0.479
3  Јемен 0.498
4  Комори 0.503
5  Мавританија 0.506
Среден човеков развој
6  Сирија 0.594
7  Мароко 0.628
8  Ирак 0.654
9 Палестинска Самоуправа Palestine Authority 0.677
10  Египет 0.690

Европска Унија[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  Данска 0.923
2  Холандија 0.922
3  Германија 0.916
3  Ирска 0.916
5  Шведска 0.907
5  Обединето Кралство 0.907
7  Луксембург 0.892
8  Белгија 0.890
9  Франција 0.888
10  Австрија 0.885

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Висок човеков развој
1  Бугарија 0.782
2  Романија 0.793
Многу висок човеков развој
3  Хрватска 0.818
4  Латвија 0.819
5  Унгарија 0.828
6  Португалија 0.830
7  Малта 0.839
7  Литванија 0.839
9  Полска 0.843
10  Словачка 0.844

Источна Азија и Пацификот[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  Австралија 0.935
2  Нов Зеланд 0.913
3  Сингапур 0.912
4  Хонгконг 0.910
5  Јужна Кореја 0.898
6  Јапонија 0.891
7  Брунеј 0.856
Висок човеков развој
8  Палау 0.780
9  Малезија 0.779
10  Кина 0.727
10  Монголија 0.727

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1  Папуа Нова Гвинеја 0.505
2  Соломони 0.506
3  Мјанмар 0.536
Среден човеков развој
4  Камбоџа 0.555
5  Лаос 0.575
6  Кирибати 0.590
7  Вануату 0.594
8  Источен Тимор 0.595
9 Шаблон:Country data Micronesia 0.640
10  Виетнам 0.666

Латинска Америка[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  Аргентина 0.836
2  Чиле 0.832
Висок човеков развој
3  Уругвај 0.793
4  Панама 0.780
5  Куба 0.769
6  Костарика 0.766
7  Венецуела 0.762
8  Мексико 0.756
9  Бразил 0.755
10  Перу 0.734

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1  Хаити 0.483
Среден човеков развој
2  Хондурас 0.606
3  Гватемала 0.627
4  Никарагва 0.631
5  Боливија 0.662
6  Ел Салвадор 0.666
7  Парагвај 0.679
Среден човеков развој
8  Доминиканска Република 0.715
9  Колумбија 0.720
10  Еквадор 0.732

Близок Исток и Северна Африка[уреди | уреди извор]

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1  Израел 0.894
2  Кипар 0.850
2  Катар 0.850
4  Саудиска Арабија 0.837
5  ОАР 0.835
6  Бахреин 0.824
7  Кувајт 0.816
Висок човеков развој
8  Оман 0.793
9  Либан 0.769
10  Иран 0.766

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1  Џибути 0.470
2  Судан 0.479
3  Јемен 0.498
4  Мавританија 0.506
Среден човеков развој
5  Сирија 0.594
6  Мароко 0.628
7  Ирак 0.654
8 Палестинска Самоуправа Palestinian territories 0.677
9  Египет 0.690
Висок човеков развој
10  Тунис 0.721

ИЧР по региони и групи[уреди | уреди извор]

Регион или група 2011
проц.
за 2011
ИЧР[5]
2011
проц.
за 2010
ИЧР[5]
Многу висок човеков развој
Многу висок човеков развој 0,889 0,888
ОЕЦД 0,873 0,871
Висок човеков развој
Европа и средна Азија 0,751 0,748
Висок човеков развој 0,741 0,739
Латинска Америка и Карибите 0,731 0,728
Среден човеков развој
Свет 0,682 0,679
Источна Азија и Пацификот 0,671 0,666
Арапски земји 0,641 0,639
Мали островски земји во развој 0,640 0,638
Среден човеков развој 0,630 0,625
Јужна Азија 0,548 0,545
Низок човеков развој
Супсахарска Африка 0,463 0,460
Низок човеков развој 0,456 0,453
Најнеразвиени земји 0,439 0,435

Земји што ги нема во најновиот извештај[уреди | уреди извор]

Членки на ООН (најнови податоци на УНДП)[уреди | уреди извор]

Година Земја ИЧР Место Извор
Објавено Податок
Многу висок човеков развој
1997 Н/П  Монако 0,946 Н/П [се бара извор]
1997 Н/П  Сан Марино 0,944 Н/П [се бара извор]
Среден човеков развој
1998 1995  Северна Кореја 0,766 75 [6]
1998 Н/П  Науру 0,663 Н/П [се бара извор]
1998 Н/П  Тувалу 0,583 Н/П [се бара извор]
1998 Н/П  Маршалски Острови 0,563 Н/П [се бара извор]
Низок човеков развој
2001 2001  Сомалија 0,284 161 [7][nb 1]
Други
Н/П Н/П  Јужен Судан Н/П Н/П [се бара извор]

Земји вон ООН (пресметката не е на УНДП)[уреди | уреди извор]

Година Земја или територија ИЧР Место Извор
Објавено Податок
Многу висок човеков развој
1998 Н/П  Порторико 0,942 Н/П [8]
2008 2005  Мартиник 0,929 24 [9]
1998 Н/П  Гренланд 0,927 Н/П [10]
2008 2005  Гваделуп 0,912 28 [9]
2010 2007  Макао 0,944 23 [11]
2011 2011  Република Кина 0,882 22 [nb 2]
Висок човеков развој
2010 2010  Косово* 0,700 Н/П [13]
2008 2005  Нова Каледонија 0,878 34 [9]
2007 2004  Реинион 0,870 35 [9][14]
2008 2005  Француска Полинезија 0,864 42 [9]
2008 2005  Француска Гвајана 0,862 43 [9]
  • пресметано од УНДП

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Сомалија за последен пат е вклучена во извештајот од 1996 (податоци од 1993) (англиски)
  2. ООН не ја признава Република Кина (Тајван) за суверена држава. Во извештајот за ИЧР на НР Кина не се вбројува оној на Тајван (вид. [1]). Владата на Тајван го утврдила дека ИЧР на земјата е 0,868, врз основа на новата методологија на УНДП од 2010 г.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Извештај за човековиот развој во 2011 - Статистички прилог“. Служба за човеков развој на УНДП. стр. 127–130. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2011_EN_Tables.pdf. конс. 2 номеври 2011.  (англиски)
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 „Human Development Report 2015 – "Rethinking Work for Human Development"“. HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. http://hdr.undp.org/sites/default/files/2015_human_development_report.pdf. конс. 14 декември 2015. 
  3. „Историја на Извештајот за човековиот развој“. УНДП. http://hdr.undp.org/en/humandev/reports/. конс. 26 март 2009.  (англиски)
  4. „Концептот за човеков развој“. UNDP. 2010. http://hdr.undp.org/en/humandev/. конс. 29 јули 2011.  (англиски)
  5. 5,0 5,1 „Извештај за човековиот развој од 2011“. УНДП. стр. 151. http://hdr.undp.org/en/data/trends/. конс. 2 ноември 2011. 
  6. „Состојбата на човековиот развој“ (PDF). УНДП. 1998. http://hdr.undp.org/en/media/hdr_1998_en_chap1.pdf. конс. 26 март 2009.  (англиски)
  7. „Извештај за човековиот развој: Сомалија 2001“ (PDF). 2001. стр. 198. http://hdr.undp.org/en/reports/nationalreports/africa/somalia/Somalia_2001_en.pdf. конс. 26 март 2009. 
  8. „Порторико (САД)“. УНДП. 2 март 1998. http://islands.unep.ch/CSV.htm. конс. 26 март 2009.  (англиски).
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 „Предизвиците во каледонскиот развој, стр. 13“ (PDF). CEROM - INSEE. http://www.cerom-outremer.org/jahia/webdav/site/cerom/users/admin_cerom/public/Pdf/BilanmacroNC2008.pdf. конс. 10 декември 2008.  (француски)
  10. „Гренланд (Данска)“. УНДП. 2 март 1998. http://islands.unep.ch/CTP.htm. конс. 26 март 2009.  (англиски)
  11. ИЧР на Макао го пресметува неговата управа, а не ООН. Доколку се вклучи во бројките од 2007, Макао би зазело 23-то или 24-то место (еднакво на Сингапур и Хонгконг). „Макао во бројки за 2010“. Статистичко-пописна служба на САР Макао. 2010. http://www.dsec.gov.mo/getAttachment/6ba9054b-39ed-4a06-95fa-be5fdc961af1/E_MN_PUB_2010_Y.aspx. конс. 1 јули 2010.  (англиски)
  12. „2010中華民國人類發展指數 (HDI)“ (pdf). Генерален директорат за буџети, книговодство и статистика на Република Кина. 2010. http://www.dgbas.gov.tw/public/Data/11715541971.pdf. конс. 1 јули 2010.  (кинески)
  13. „Извештај за човековиот развој - Косово 2010“. УНДП. 2010. стр. 100. http://www.ks.undp.org/repository/docs/HDR_2010_English.pdf. конс. 26 ноември 2011.  (англиски)
  14. „Индекс на човеков развој: Проценка за Реинион“ (PDF). Лабораторија за применета економија и развој (LEAD) при Универзитетот на Јужен Тулон-Вар. http://www.regionetdeveloppement.u-3mrs.fr/pdf/R27/Goujon.pdf. конс. 10 декември 2008.  (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]