Список на унгарски кралици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Грбот на Арпадовц

Унгарските кралици биле сопруги на унгарските кралеви. По гасење на Арпадовската лоза, а подоцна и Анжујската династија, титулата крал на Унгарија ја носеле најмногу владетели, кои не биле Унгарци, со неколку исклучоци. Од 1526 година титулата унгарска кралица припаѓала на сопругите на Хабсбуршките владетели, кои ја носеа титулата крал на Унгарија.

Унгарските кралици, покрај ова, исто така ја држеле титулата царица на Австрија, кралица на Хрватска, Славонија, Далмација и Чешка . Од времето на Леополд I сите унгарски кралеви ја носеле титулата апостолскиот крал, титула што им ја дал папата Стефан кога биле крунисани од него, така што нивните жени, кралиците, имале право на титулата апостолска кралица на Унгарија.

Титулата кралица на Унгарија се користела повеќе од 900 години, од 1001 година до 1918 година .

Кралството Унгарија имало две кралици, кои исто така беа владетели на Унгарија - Марија Унгарска и Марија Терезија .

Жена на Голем везир на Унгарците[уреди | уреди извор]

Име Татко Датум на раѓање Националност Религија Датум на венчавка Време на владеење Смрт Сопруг
Непознато Менмарот Непознато Унгарски Паганка Непознато ? - Околу 947 ? Непознат о Золта
Непознато, од територијата на Куманите [1] Непознат о Непознат Кумани Паганка околу 945 околу 955 - пред 972 Непознато Такшон
Непознато Непознато Непознато Печенишки или бугарски Паганка Непознато
Шаролт Гила од Ердел околу 950 Ердељка Православна пред 972 пред 972 - околу 997 по 997 Геза
Гизела Хенрик II Баварски околу 985 Баварка римокатолик околу 995 995 - 25 декември 1000 1 јануари 1001 7 мај 1033 / 1065 Стефан I

Кралица на Унгарија[уреди | уреди извор]

Династија на Арпадовците (1)[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Крајот на владеењето Датум на смрт Сопруг
Giselle of Bavaria.jpg Гизела Хенрик II Баварски околу 985 околу 995 25. Декември 1000 / 1 јануари 1001
крунисување на Стефан
15 август 1038
смрт на Стефан I
7 мај 1033 / 1065 Стефан I

Династија Орсеоло[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Завршување на владеењето Датум на смрт Сопруг
Тута Непознато
Некои извори тврдат дека се викала Тута, основачот на манастирот Субен наречена кралица Тута, но нема друг пишан извор за да го потврди нејзиното име.
Петар I
Dalimilova kronika Bretislav unasi Jitku.jpg Јудита Швајнфурт Хенрик Бабенбергер
(династија Бабенберг)
не постои сигурен извор
(пред 1003 - 2 август 1058)

Династија Аба[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Завршување на владеењето Датум на смрт Сопруг
Alex K Kingdom of Hungary.svg Гизела Геза
(Арпадовци)
непознато Шамуел Аба

Династија на Арпадовци[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Крајот на владеењето Датум на смртта Сопруг
Anastasia of Kiev.jpg Анастазија Јарославна Јарослав Мудриот
(Рурик)
Во текот на 1023 Во текот на1039 Во текот на 1046<br /крунисување на Андраш пре 6 декември 1060<br /Смрт на Андраш 1074/1096 Андраш I
Ричеза Полска Мешко II
(Пјастови)
Во текот на 1018 Во текот на1039-1043 Во текот на 1060
крунисување на Бела
11. септември 1063
Смрт на Бела
после 1059 Бела I
Coat of arms of Baden-Württemberg (lesser).svg Јудита Марија Унгарска Хенрик IV
(Салијани)
Во текот на 1047/1054 септември 1063 август 1074
Шоломонов се симнува од власта
1093/1095 Шоломон
Софија Непозната германска благородничка ? Во текот на 1062 август 1074
крунисување на Геза I
пред 1075 Геза I
Синадена
сестра Никифор III Вотанијат
Теодулос Синаденос ? Во текот на 1075 25 април 1077 смрт на Геза I после 1079
Coat of arms of Lower Saxony.svg Аделаида од Рајнфелдена Рудолф од Рајнфелдена
(Велф)
? Во текот на 1077. 25 април 1077
крунисување на Ладислав I
29 јулил 1095
смрт на Ладислав I
Во текот на 1079 Ладислав I
Coat of Arms of the House of Hauteville (according to Agostino Inveges).svg Фелиција Сицилијанска Роже I, гроф Сицилијански
(Готвили)
Во текот на 1078. Во текот на 1097 Во текот на 1102 Коломан
Еуфемија Киевска Владимир II Мономах
(Рурик)
? Во текот на 1112 околу 1113
се разведува
4 април 1139
? Роберт I, принц од Капуја
(Дренгот)
? Во текот на 1120 ? ? Стефан II
HelenaofSerbien.jpg Елена Вукановиќ Урош I после 1109 Во текот на 1129 март 1131
крунисување на Бела II
13 февруарир 1141
смрт на Бела II
после 1146 Бела II
Евфросина Киевска Мстислав Владимирович Велики
(Рурик)
Во текот на 1130. Во текот на 1146 31 мај 1162
Смрт на Геза II
Во текот на 1193 Геза II од Унгарија
Јарославна Владимирович Халич Принц Јарослав
(Рурик)
? Во текот на 1167 1168
Стефан III не ја признал за жена
? Стефан III
Arms of the Archduchy of Austria.svg Агнеса фон Бабенберг Хајнрих II (војвода од Австрија)
(Бабенберг)
околу 1154 1168 4 март 1172
смрт на Стефан III
13 јануари 1182
GoldHistamenonIsaacIKomnenos1057-1059.jpg Марија Комнин Мануил I Комнин
(Комнини)
Во текот на 1144 1157 14 јануари 1163
крунисање на Стефан IV
11 април 1165
смрт на Стефан IV
околу 1190 Стефан V (Унгарија)
Armoiries Bohémond VI d'Antioche.svg Агнеса Антиохиска Принц Рајнард околу 1170 4. март 1172 14 јануари 1163 Во текот на 1184 Бела III
Arms of the Kings of France (France Ancien).svg Маргарита од Франција Луј VII
(Капетинска династија)
ноември 1157 1185/1186 23 април 1196
смрт на Бела III
август/септември 1197
Royal arms of Aragon (Crowned).svg Констанца од Арагона Алфонсо II од Арагона
(Барселона)
1179. околу 1198 30 септември/30 ноември 1204
Емерикова смрт
23 јуни 1222 Емерик
Wappen von Andechs.png Гертруда Меранска Бертолд IV, гроф од Меранија
(Андекс)
околу 1185 1200 7 мај 1205 24 септември 1213 Андрија II Арпадович
Blason Courtenay.svg Јоланда од Куртенеа Петар II Куртене
(Кортен)
Во текот на 1200. февруари 1215 Во текот на 1233
Coat of arms of the House of Este (1239).svg Беатриса Есте Алдобрандино I Есте
(Есте)
Во текот на 1215 14 мај 1234 21 септември 1235
смрт на Андреј II
пред 8 мај 1245
Марија Ласкарина Теодор I Ласкарис
(Ласкарис)
Во текот на 1206 Во текот на 1218 21 септември 1235 3. мај 1270
смрт на Бела IV
16 јули или 24 јуни 1270 Бела IV
CumaniaCoA.png Јелисабета Куманка Принц Кутен Во текот на 1240 околу 1253 3 мај 1270 6 август 1272
смрт на Стефан V
после 1290 Стефан V
Image-Blason Sicile Péninsulaire.svg Елизабета Анжујска Карло I Анжујски
(Анжујци)
Во текот на 1261. околу септември 1272. 10 јули 1290
смрт на Ладислав IV
Во текот на 1300 Ладислав IV
POL województwo inowrocławskie IRP COA.svg Фенена Кујавска Зимомислав Кујавски Во текот на 1261 19 август/24 септември 1290 Во текот на 1295 Андреј III (Унгарија)
Agnes Regina.JPG Агнес Хабсбуршка Албрехт I Хабсбуршки
(Хабсбуршка династија)
18 мај 1281 13 февруари 1296 14 јануари 1301
смрт на Андреј III
10 јуни 1364

Династија Пиастерс[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на валдеење Крајот на владеењето Датум на смрт Сопруг
Виола Елизабета Тешинска Мешко Јас, Тешински гроф
(Пјастов)
во текот на 1290 1305 6 декември 1305
Вацлав III се откажал од круната
21 септември 1317 Ладислав V

Вителсбаховци[уреди | уреди извор]

Наследникот Ладислав V, Бела V, бил оженет со Катарина Хабсбург, но почина 23 години пред Ото да стане крал на Унгарија, а неговата втора сопруга Агнес Глоговска се омажила со Ото две години откако тој го дал престолот на Карло Роберт.

Античка династија[уреди | уреди извор]

Карл Мартел Анжујски го признал своето право на унгарскиот престол и во 1290 година. Станал угледен крал на Унгарија. Неговата сопруга, Клементина Хабсбург, станала титуларна кралица на Унгарија. Карл Мартел никогаш не бил признаен и вистинскиот крал на Унгарија, починал во 1295 година. Во времето на неговото титуларно владеење, вистинскиот владетел бил Андреј III.

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Крајот на владеењето Датум на смрт Сопруг
Марија Битомска Казимир, војводата од Битом
(Пјастови)
во текот на 1290 1305 15 декември 1317 Карло Роберт
Беатрикс Луксембург Хенри VII
(Луксембург)
во текот на 1305 1318 Ноември 1319
Elżbieta Łokietkówna z dziećmi.JPG Елизабет Полска Владислав I Полски
(Пјастови)
во текот на 1305 6 јули 1320 16 јули 1342
смрт на Чарлс I
29 декември 1380
Маргарет од Луксембург Карло IV
(Луксембург)
во текот 1335 во текот 1342 16 јули 1342
крунисување на Лајош I
1349 Лајош I Анжујски
Erzsébet és Mária királynők Nagy Lajos sírjánál.jpg Елисавета Котроманиќ Стефан II Котроманиќ
(Династија Котроманиќи )
во текот 1340 20 јуни 1353 10 септември 1382
смрт на Лајош I
Јануари 1387
Armoiries Anjou Durazzo.svg Маргарет од Драч Карло, Војводата од Драч
(Династија Анжуј-Дуразо)
28 јули 1347 Февруари 1369 Декември 1385 ]
крунисување на Карл II
24 февруари 1386
смрт на Карло II
6 август 1412 година Карло III од Неапол

Луксембургска династија[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Завршување на владеење Датум на смрт Сопруг
Barbara-von-Cilli.jpg Барбара Целска Херман II Целски 1390 / 1395 1406 9 декември 1437
смртта на Сигизмунд
11 јули 1451 година Сигизмунд

Хабсбуршка династија (1)[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Завршување на владеење Датум на смрт Сопруг
Innsbruck 1 241.jpg Елизабет Луксембург Сигизмунд
(Луксембург)
7 октомври 1409 28 септември 1421 9 декември 1437
подемот на Албрехт I
27 октомври 1439
смрт на Албрехт I
19 декември 1442 Албрехт II

Јагиелова династија (1)[уреди | уреди извор]

Кралот Ладислав и неговата свршеница Магдалена

Владислав Варненчик немал деца и никогаш не се оженил. На престолот во Полска го наследи неговиот помлад брат, Казимир IV Јагелон, и на неговиот престол, неговиот поранешен соперник, Ладислав V.

Хабсбуршка династија (2)[уреди | уреди извор]

Ладислав Постум одеднаш починал во Прага на 23 ноември 1457 година додека се подготвувал за свадба со Магдалена од Франција, ќерка на Шарл VII Победникот, па Ладислав и Магдалена не се венчале.

Ханџади династија[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Завршување на владеење Датум на смрт Сопруг
Катарина Подбирачка Јиржи
- 1 мај 1461 година 8 март 1464 година Матија Корвин
Beatrix de Nápoles.jpg Беатрис Неапол Крал Фердинанд I
16 ноември 1457 15 декември 1476 6 април 1490
Смрт на Матија Хуњади
23 септември 1508

Јагиелова династија (2)[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчава Почеток на владеење Завршување на правилото Датум на смрт Сопруг
Wappen Mark Brandenburg.png Барбара Бранденбург Алберт III, Бранденбург
30 мај 1464 20 август 1476 18 септември 1490
крунисување на Ласло II
пред 1491 4 септември 1515 Ладислав II
Beatrix de Nápoles.jpg Беатрис Неапол Фернандо јас Неапол
16 ноември 1457 1491 . 1502
развод
23 септември 1508
Anne de Foix-cut.jpg Ана Фоа Гастон Фоа, грофот од Кендал
(Фос)
1484 . 29 септември 1502 26 јули, 1506
Krell, Hans - Mary of Habsburg - Bayerische Staatsgemäldesammlungen.jpg Марија Австриска Филип I од Кастиља
(Хабсбуршка династија)
18 септември 1505 13 јануари 1522 29 август 1526
смрт на Ладислав II
18 октомври 1558 година Лајош II

Династија Заполја[уреди | уреди извор]

Во спорот со Хабсбурзите.

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Завршување на владеење Датум на смрт Сопруг
Isabella Jagiellon.jpeg Изабела Јагелонска Кралот Зигмунд I
(Јагелонци)
18 јануари 1519 1539 . 22 јули 1540
смрт на Јанош I
15 септември 1559 Јанош I
Слика Име Отац Датум рођења Датум удаје Почетак владавине Завршетак владавине Датум смрти Супруг
Annajagiello.jpg Ана Јагелонска Јагелони 23 јули 1503 25 мај 1521 29 август 1526 27 јануари 1547 Фердинанд I
Maria of Spain 1557.jpg Марија Хабсбуршка Карло V
(Хабсбуршка династија)
21 јуни 1528 13 септември 1548 Септември 1563
успон на Максимилијан II
12 октомври 1576
смрт на Максимилијан II
26 февруари 1603. Максимилијан II
Frans Pourbus d. J. 002.jpg Ана Аустријска Фердинанд II, надвојвода Аустријски

(Хабсбуршка династија)
4 октомври 1585 4 декември 1611 14 декември 1618 Матеја II
Justus Sustermans 001.jpg Елеонора Гонзага Винченцо I Гонзага
(Гонзаге)
23 септември (23 февруари?) 1598 4 февруари 1622 15 февруари 1637
смрт на Фердинанд II
27 јуни 1655 Фердинанд II
Diego Velázquez - Maria Anna of Spain - Prado.jpg Ана од Хабсбурга Филип III од Шпанија
(Хабсбуршка династија)
18 август 1606 20 февруари 1631 13 мај 1646 Фердинанд III
Lorenzo Lippi 005.jpg Марија Леополдина Аустријска Леополд V, надвојвода Австриски
(Хабсбуршка династија)
6 април 1632 2 јули 1648 7 август 1649
Frans Luycx - Eleonora Gonzaga as Diana, Holy Empress, 3rd wife of Ferdinand III.jpg Елеонора Гонзага од Мантове Карло II Гонзага Гонзаге од Мантове 18 ноември 1630 30 април 1651 2 април 1657
смрт на Фердинанд III
6 декември 1686
Margarita Teresa of Spain Mourningdress.jpg Маргарита Тереза Шпанска Филип IV од Шпанија
(Хабсбуршка династија)
12 јули 1651 12 декември 1666 12 март 1673 Леополд I
Giovanni Maria Morandi 001.jpg Клаудија Феличија Аустријска Надвојвода Фердинанд Карло Аустријски

(Хабсбуршка династија)
30 мај 1653 15 октомври 1673 8 април 1676
Eleonore of Pfalz Neuburg.jpg Елеонора-Магдалена Нојбуршка Филип Вилхелм Палантиншки

(Вителсбаховци)
6 јануари 1655 14 декември 1676 5 мај 1705
смрт на Леополд I
19 јануари 1720
Amalia Wilhelmine von Braunschweig.jpg Вилхелмина Амалија Бруншвиска John Frederick, Duke of Brunswick-Lüneburg
(Хановери)
21 април 1673 24 февруари 1699 17 април 1711
<смрт на Јосиф I
10 април 1742. Јосиф I
Elisabeth Christine of Braunschweig Wolfenbuettel.jpg Елизабета Кристина Брунсвиншка Луј Рудолф, гроф од Брунсвика
(Велф)
28 август (28. септембар?) 1691 1 август 1708. 17 април 1711
успон на Карло III
20 октомври 1740
смрт на Карло III
21 декември 1750 Карло VI

Хабсбург-Лорен династија[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Датум на раѓање Датум на венчавка Почеток на владеење Завршување на владеење Датум на смрт Сопруг
Anton Raphael Mengs 012.jpg Марија Лујза Шпански Бурбонци 24 ноември 1745 16 февруари 1764 20 февруари 1790 1 март 1792 15 мај 1792 Леополд II
Maria Theresia Bourbon Austria 1772 1807.jpg Марија Тереза од Каролина од две сицилија Бурбон-Два Сицилија 6 јуни 1772 15 август 1790 11 август 1804
подемот на Франк I
13 април 1807 Франк II
Maria Ludovica Beatrice Modena Austria 1787 1816.jpg Марија Лудовиќ од Австрија 14 декември 1787 6 јануари 1808 7 април 1816
Karoline Auguste von Bayern.jpg Каролина Август Баварија Вителсбаховци 8 февруари 1792 29 октомври 1816 2 март 1835
смртта на Франко I
9 февруари 1873
Maria Anna Carolina Pia Savoia 1803 1884.jpg Марија Ана Савојска Савојска династија 19 септември 1803 12 февруари ? 1831 2 март 1835 година
подемот на Фердинанд I
2 декември 1848
< абдикација на Фердинанд I
4 мај 1884 Фердинанд В.
Erzsebet kiralyne photo 1867.jpg Елизабета Баварска Вителсбаховци 24 декември 1837 24 април 1854 10 септември 1898 Франц Јозеф
Kaiserin Zita.jpg Зита Бурбон Бурбон-Парма 9 мај 1892 13 јуни 1911 21 ноември 1916
крунисување на Карл IV
11 ноември 1918
пад на империјата
14 март 1989 Карл IV

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Според „Хрониката на Хун и Унгарците“, Геста Хунгарорум Такшонџ се оженил за жена од територијата населена со Кумани, но Куманците не ја преминале Волга до 11 век, а потоа веројатно овие информации се однесуваат само на територијата, а не на припадност.