Агнеса Антиохиска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Агнеса Антиохиска
Кралица на Унгарија[1][2]
На престол4 март 1172 – околу 1184
Крунисување13 јануари 1173
Роден(а)околу 1154
Починал(а)околу 1184
Почивалиште
базилика во Секешфехервар
останките пренесени во Црква Свети Матијаш
СопружникБела III
ДецаЕмерик Унгарски
Маргарита Унгарска
Андрија II Арпадович
Констанца Унгарска
ДинастијаШатијон
Арпадовци
ТаткоРене од Шатијон
МајкаКонстанца Антиохиска
ВероисповедКатолик

Агнеса Антиохиска (1154 - околу 1184) била кралица на Унгарија од 1172 до 1184 како прва сопруга на Бела III.

Необичното откривање на нејзината непроменета гробница за време на унгарската револуција од 1848 година, обезбеди можност за патриотски демонстрации. Таа била единствената унгарска кралица од 12 век, чии останки биле проучувани од научници, а нејзиниот изглед бил реконструиран.

Живот[уреди | уреди извор]

Таа била ќерка на Рејналд од Шатијан,[3] и Констанца, принцеза од Антиохија.[4]

Точниот датум на нејзиното раѓање е неизвесен. Се претпоставува дека е родена наскоро по тајниот брак на нејзините родители, што се случил пред мај 1153 година. Најчестото верување во историографијата било дека Агнес била роден во 1154 година.[5] На крштевањето веројатно го добила името Агнес.[6]

Во Цариград. Брак[уреди | уреди извор]

Нејзиниот татко бил заробен од муслиманите во ноември 1160 година и бил затворен во Алеп во следните петнаесет години. Принцезата Констанца умрела околу. 1163/1167, и околу 1170 Агнес отишла во Цариград, каде што нејзината постара полусестра Марија живеела како сопруга на византискиот цар Мануил I Комнин.[7] На барање на царот Агнес била во брак со цезарот Бела III, кој бил свршен со царската ќерка Марија Комина до раѓањето на синот на Мануил, Алексиј во 1166 година. Денот на свадбата на Агнес и Алексиј е непознат; се верува дека може да се случил околу 1168 [8] а не подоцна од 1172.[9] Во историографијата, постојат две прецизни датуми за свадбата: септември 1169 [10] и март 1171.[11]

Таа го добила името Анна во империјалниот суд. Во документите на Унгарците таа секогаш се појавувала со своето ново име,[12] веројатно затоа што Агнес во тоа време било ретко име.

Кралица на Унгарија[уреди | уреди извор]

Новиот пар отишол на поклонение во Ерусалим, каде што им дарувале на витешките болничари. Во летото, по смртта на кралот Стефан III од Унгарија (4 март 1172), нејзиниот сопруг се качил на престолот како крал Бела III, и тие се преселиле во Унгарија. Ана била крунисана на кралицата заедно со нејзиниот сопруг во катедралната базилика на Свети Стефан во Секешфехервор на 13 јануари 1173 година.[13]

Ширењето на француските културни обрасци во Кралството Унгарија и се припишува на Ана / Агнес.[14]

Активностите на кралицата исто така биле поврзани со присуството во Унгарија на првите цистерцијски монаси, кои дошле од Бургундија . Ана би можела да остане во контакт со бургундските цистерцијци преку предци на врските. Првиот цистериски манастир во Унгарија, бил основан во 1182 година, всушност бил тесно поврзан со трите цистерциски аббатства сместени во близина на Понтињи, а околните имоти припаѓале на семејството Донзи, од кое потекнувала Ана.[15]

Проблем[уреди | уреди извор]

За време на својот брак, Ана родила најмалку шест [16] деца:

 • Кралот Емерик на Унгарија (1174 - 30 септември / ноември 1204).
 • Маргарет (1175 - по 1223), сопруга првенствено на царот Исак II Ангелос , второ на Кралот Бонифација I од Солун и трето на Николас од Сен-Омер .
 • Кралот Ендрју II од Унгарија (околу 1177 - 21 септември 1235).
 • Саломон (починал млад).
 • Стефан (починал млад).
 • Констанца (околу 1180 - 6 декември 1240), сопруга на кралот Отокар I од Бохемија .[17]

Ана била предок на сите наредни кралеви на Унгарија, како и унгарскиот принцези, а од бракот на Piast Duchesses Свети Кинга и бл. Јоланта од Полска. Покрај тоа, од неа се спуштиле кралевите од Бохемија од семејствата Пршемислид , Луксембург , Хабсбург , Јагелон и Васа .[18]

Смрт[уреди | уреди извор]

Датумот на смртта на Ана не е снимен во кој било современ извор, но се претпоставува дека починала во 1184 година,[19] иако е можно да починала малку порано од тоа.[20]

Погреб[уреди | уреди извор]

Ана била погребана во Катедралата базиликата Свети Стефан во Секешфехервар. Нејзините останки сигурно биле идентификувани од страна на археолозите во текот на ископувањата од крајот на 19 век во руинираната катедрала во Секешфехервар. Нејзините останки биле потоа преостанати во црквата Свети Матијаш во Будимпешта, со оние на нејзиниот сопруг.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Bela III | biography - king of Hungary | Britannica.com“. britannica.com. Посетено на 22 August 2015.
 2. Busk, W. (1855). Mediæval popes, emperors, kings, and crusaders: or, Germany, Italy and Palestine, from A. D. 1125 to 1268. Hookham & sons. стр. 157. Посетено на 22 August 2015.
 3. Bernard Hamilton, The Leper King and His Heirs: Baldwin IV and the Crusader Kingdom of Jerusalem, (Cambridge University Press, 2000), 104-105.
 4. Guida Myrl Jackson-Laufer, Women Rulers Throughout the Ages: An Illustrated Guide, (ABC-CLIO, 1999), 104.
 5. M. Wertner: Az Árpádok családi története, Nagy-Becskerek 1892, p. 359; History of Hungary, ed. E. Pamlenyi, London 1975, p. 60, 608; J. Louda, M. MacLagan: Lines of Succession: Heraldry of the Royal Families of Europe, ed. II, London 1999, table 89.
 6. Chronicler Alberic of Trois-Fontaines named Agnes one of the three daughters born from Constance and Raynald who was also the wife of the King of Hungary Béla (Chronica Albrici Monachi Trium Fontium [in:] Monumenta Germaniae Historica, XXIII, Hannover 1874, pp. 849–850). By contrast, in a fragmentary manuscript preserved from Lignages d'Outre-Mer and stored in the Vatican Library (Vaticanus Latinus 7806, Il parentado de Beimonte principe 9, fol. 172), are mentioned only two daughters from Constance and Raynald, who are named Joanna and Maria.
 7. S. Runciman: A History of the Crusades, t. II, Harmandsworth 1978, p. 365.
 8. W. Dworzaczek: Genealogia, Warsaw 1959, table 84.
 9. V. ö. Városy: Antiochiai Anna királyné, "Századok. A Magyar Történelmi Társulat Közlönye", 1886, p. 866.
 10. P. Gautier: Les lettres de Grégoire, higoumène d'Oxia, "Revue des études byzantines", 31–32, 1973, p. 206: After the birth of the heir to Byzantine throne, the Emperor broke off the engagement between his daughter Maria and Caesar Alexios (later Bela III) and as a compensation he was married with the sister of Empress Maria of Antioch.
 11. L. Garland, A. Stone: Maria Porphyrogenita, daughter of Manuel I Comnenus [in:] De Imperatoribus Romanis: An Online Encyclopedia of Roman Rulers and Their Families 2006 [retrieved 30 March 2015]: Agnes was visiting Constantinople with her brother Bohemond III of Antioch when she was engaged.
 12. M. Wertner: Az Árpádok családi története, Nagybecskerek 1892, p. 358.
 13. A magyar királyok koronázótemploma in: www.szikm.hu Архивирано на 5 септември 2013 г. Грешка во шаблонот „Семарх“: Проверете ја вредноста |url=. Празно. [retrieved 30 March 2015].
 14. G. Lukács: La Hongrie et la civilisation, Paris 1929, p. 361; A. Echols, M. Williams: An annotated index of medieval women, New York-Oxford 1992, p. 53; G. Moravcsik: Byzantium and the Magyars, Budapest–Amsterdam 1970, p. 129; G. Klaniczay: The chaste prince and the athleta patriae [in:] G. Klaniczay: Holy Rulers and Blessed Princesses. Dynastic Cults in Medieval Central Europe, Budapest 2002, p. 184. In many publications emphasizes, however, that Béla III followed the Western European model after his life at the Byzantine court of Manuel I.
 15. M. M. de Cevins: Les implantations cisterciennes en Hongrie médiévale [in:] Unanimité et diversité cisterciennes, ed. Nicole Bouter, Saint-Étienne 2000, pp. 458–459; F. L. Hervay, Ciszterciek [in:] G. Kristo (ed.): Korai magyar térténeti lexikon, Budapest 1994, p. 473, 479-480.
 16. Ildikó Hankó: Királyaink tömegsírban, 2004, attributed a seventh child to Anna, an unnamed daughter. K. Éry, A.Marcsik, J. Nemeskéri, F. Szalai: Embertani vizsgálatok III. Béla és Antiochiai Anna földi maradványán [in:] 150 éve történt? III. Béla és Antiochiai Anna sírjának fellelése, Székesfehérvár 1999, p. 11.
 17. W. Dworzaczek, Genealogia, Warsaw 1959, table 84.
 18. D. Piwowarczyk: Słynni rycerze Europy. Rycerze Chrystusa, Warsaw 2007, p. 309.
 19. W. Dworzaczek: Genealogia, Warszawa 1959, table 84; A. Echols, M. Williams: An annotated index of medieval women, New York-Oxford 1992, p. 53.
 20. M. Wertner: Az Árpádok családi története, Nagy-Becskerek 1892, p. 356; Ildikó Hankó: Királyaink tömegsírban, 2004 - year 1183.

Извори[уреди | уреди извор]

 • Korai Magyar Történeti Lexikon (9-14.) , Föszerkesztő: Kristó Gyula, Szerkesztők: Engel Pál és Makk Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994)
Кралски наслови
Претходник   од
Марија Комина
Кралица на Унгарија
1172 - в. 1184
Наследник
Маргарет од Франција