Список на владетели на Чешка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Монархија на Чешка
Поранешна монархија
Znak českého království.png
Кралски грб
Карло III
Прв владетел Боривој I (како кнез)
Последен владетел Карло III (како крал)
Звање Негово Величество
Резиденција Прашки град
Прогласил наследно
Монархијата започнала ~ 870
Монархијата завршила 14 ноември 1918
Сегашни претенденти Карло Хабсбуршки

Ова е список на владетелите на Чешка кои управувале со Чешките земји од основањето на Чешкото кнежевство во 870 г. (од 1004 до 1806 г. во состав на Светото Римско Царство), како Чешко Кралство (Бохемија) од 1212 г., и како дел од Австроунгарија од 1620 до 1918 г. Со укинувањето на монархијата, Чешките земји станале дел од Чехословачка, а денес ја образуваат Чешката Република од 1993 г.

Легендарни владетели[уреди | уреди извор]

Кнезови на Велика Моравија[уреди | уреди извор]

Кнезови на Чешка (~ 870–1198)[уреди | уреди извор]

Кнезови на Чешка
Династија Пшемисловци
Слика Име на кнезот Владеел Белешки
цемтар Боривој I ~ 870–888/9
цемтар Спитихњев I 894–915 Син на Боривој I.
цемтар Вратислав I 915–921 Брат на Спитихњев I.
цемтар Вацлав I 921–935 Син на Вратислав I.
цемтар Болеслав I 935–972 Брат на Вацлав I.
цемтар Болеслав II 972–999 Син на Болеслав I.
цемтар Болеслав III 999–1002 Син на Болеслав II.
Владивој 1002–1003 Припадник на династијата Пјастовци (?). Прв братучед на Болеслав III.
цемтар Болеслав III 1003 По вторпат
цемтар Болеслав Храбриот 1003–1004 Припадник на династијата Пјастовци; Брат на Владивој (?), внук на Болеслав I. Кнез, а потоа и Крал на Полска
цемтар Јаромир 1004–1012 Брат на Болеслав III.
цемтар Олджих 1012–1033 Брат на Јаромир
цемтар Јаромир 1033–1034 По вторпат
цемтар Олджих 1034 По вторпат
цемтар Бретислав I 1034–1055 Син на Олджих
цемтар Спитихњев II 1055–1061 Син на Бретислав I.
цемтар Вратислав II 1061–1092 Брат на Спитихњев II. Крал 1085–1092 како Вратислав I.
цемтар Конрад I 1092 Брат на Вратислав II.
цемтар Бретислав II 1092–1100 Братанец на Конрад I, Син на Вратислав II.
цемтар Боривој II 1101–1107 Брат на Bretislaus II.
цемтар Сватоплук 1107–1109 Прв братучед ан Боривој II.
цемтар Владислав I 1109–1117 Брат на Боривој II.
цемтар Боривој II 1117–1120 По вторпат
цемтар Владислав I 1120–1125 По вторпат
цемтар Собеслав I 1125–1140 Брат на Владислав I.
Владислав II 1140–1172 Братанец на Собеслав I, Син на кнезот Владислав I. Крал 1158–1172 како Владислав I.
цемтар Беджих 1172–1173 Син на Владислав II.
Собеслав II 1173–1178 Посреден браучед на Фридрих, Син на Собеслав I.
цемтар Беджих 1178–1189 По вторпат
цемтар Конрад II 1189–1191 Потомок на Конрад I.
Вацлав II 1191–1192 Брат на Собеслав II.
цемтар Отокар I 1192–1193 Син на Владислав II.
Бретислав III 1193–1197 Прв братучед на Отокар I.
цемтар Владислав III 1197 Брат на Отокар I.
цемтар Отокар I 1197–1198 По вторпат. Станал крал во 1198 г., а неговите потомци ја задржиле титулата.

Кралеви на Чешка (1085-1092, 1158-1172, 1198–1918)[уреди | уреди извор]

Кралеви на Чешка
Династија Пшемисловци
Слика Име на кралот Владеел Белешки
цемтар Вратислав II 1085–1092 Прв крал на Чешка. Владеел како Вратислав I со ненаследна кралска титула.
Владислав 1158–1172 Братанец на Собеслав I, Син на кнезот Владислав I. Крал 1158–1172 како Владислав I. Татко на кралот Отокар I
PremyslOtakarI Parleruvnahrobek.jpg Отокар I 1198–1230 Прв со наследна кралска титула, признаена од светиот римски цар Фридрих II во 1212 г. со Златната сицилиска була.
VaclavGelnhausenovekodexu.jpg Вацлав I 1230–1253 Син на Отокар I.
цемтар Отокар II 1253–1278 Син на Вацлав I. Воедно Војвода на Австрија, Војвода на Штаерска, Војвода на Корушка и Војвода на Крањска.
цемтар Вацлав II 1278–1305 Син на Отокар II. Воедно Војвода на Краков (од 1291 г.) и Крал на Полска (1300–1305).
цемтар Вацлав III 1305–1306 Син на Вацлав II. Некрунисан (како Чешки крал). Воедно Крал на Унгарија и Крал на Полска.
нединастички
цемтар Хајнрих Корушки 1306 Горички гроф. Зет на Венцислав II. Некрунисан.
цемтар Рудолф I 1306–1307 Припадник на династијата Хабсбурговци. Втор сопруг на кралицата Елисавета Рикса, вдовица на Вацлав II. Некрунисан.
цемтар Хајнрих Корушки 1307–1310 По вторпат
Династија Луксембурговци
цемтар Јован Луксембуршки 1310–1346 Зет на Венцислав II.
цемтар Карло IV 1346–1378 Син на Јован. Воедно Свет римски цар како Карло IV.
цемтар Вацлав IV 1378–1419 Син на Карло IV. Воедно Германско-римски крал до 1400 г.
Pisanello 024b.jpg Сигизмунд 1419–1437 Брат на Вацлав IV. Владдел вистински само во 1436–37 г. (поради Хуситската револуција). Воедно Свет римски цар и Крал на Унгарија.
Династија Хабсбурговци
цемтар Албрехт 1437–1439 Зет на Сигизмунд . Воедно Германско римски крал и Крал на Унгарија.
меѓувластие 1440–1453 Доаѓањето на синот на Алберт не било признаено од чешкото благородништво; земјата била под управа на покраински и територијален земски мир.
Ladislas the Posthumous 001.jpg Ладислав Посмртниот 1453–1457 Син на Алберт, роден по татковата смрт. Воедно Крал на Унгарија.
Non-Dynastic
Georg of Podebrady.jpg Георги Подјебрадски 1457–1471 Избран за крал како припадник на благородничкото семејство Кунштат. Иако немал потомство, наследноста прешла на полски принц.
Hunyadi Matyas TK.jpg Матеја Корвин 1469–1490 Крал на Унгарија, избран како антикрал од побунетите чешки аристократи-католици во 1469 г., но никогаш не е крунисан. во 1479 г. се согласил да се ограничи на Моравија, Шлеска и Лужица, но задржувајќи ја титулата.
Династија Јагелонци
цемтар Владислав II Јагелонски 1471–1516 Братанец на Ладислав Посмртниот; избран на барање на неговиот претходник, Георги. Воедно Крал на Унгарија по 1490 г.
Hans Krell 001.jpg Лудвиг Јагелонски 1516–1526 Син на Владислав II. Воедно Крал на Унгарија.
Хабсбурговци
Hans Bocksberger (I) - Emperor Ferdinand I - WGA02326.jpg Фердинанд I 1526–1564 Шура на Лудвиг; избран за крал. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар од 1558 г. (избран)
Nicolas Neufchâtel 002.jpg Максимилијан I 1564–1576 Син на Фердинанд I, внук на Владислав II. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар.
Joseph Heintz d. Ä. 002.jpg Рудолф II 1576–1611 Син на Максимилијан I. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар.
Lucas van Valckenborch - Emperor Matthias as Archduke, with baton.jpg Матеја 1611–1619 Брат на Рудолф II. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар.
Georg Pachmann 001.jpg Фердинанд II 1619–1637 Братучед на Матеја. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар.
Kurfürst Friedrich V. von der Pfalz als König von Böhmen.jpg Фридрих I 1619–1620 Припадник на династијата Вителсбаховци. Избран од крунскоо собрание на почетокот на Триесетгодишната војна, но потоа ја загубил Битката на Бела Гора, па избегал од земјата.
Frans Luycx 002 - Emperor Ferdinand III.jpg Фердинанд III 1627–1657 Син на Фердинанд II. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар.
цемтар Фердинанд IV 1646–1654 Син на Фердинанд III. Ниж совладетел заедно со татко му. Воедно Крал на Унгарија и Германско-римски крал.
Benjamin von Block 001.jpg Леополд I 1657–1705 Брат на Фердинанд IV. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар.
Joseph I, Holy Roman Emperor.jpg Јосиф I 1705–1711 Син на Леополд I. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар.
Karel VI.jpg Карло II 1711–1740 Брат на Јосиф I. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар како Карло VI.
CharlesVIIEmperor.JPG Карло Алберт 1741–1743 Припадник на династијата Вителсбаховци. Шура на Јосиф I. Противкрал на Марија Терезија за време на Војната за австриското наследство. Воедно Свет римски цар како Карло VII.
Kaiserin Maria Theresia (HRR).jpg Марија Терезија 1740–1780 Ќерка на Карло II. Воедно Кралица на Унгарија.
Лотариншка династија
Anton von Maron 006.png Јосиф II 1780–1790 Син на Марија Терезија. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар.
Johann Daniel Donat, Emperor Leopold II in the Regalia of the Golden Fleece (1806).png Леополд II 1790–1792 Брат на Јосиф II. Воедно Крал на Унгарија и Свет римски цар.
HGM Kupelwieser Porträt Kaiser Franz I.jpg Франц I 1792–1835 Син на Леополд II. Воедно Крал на Унгарија, Свет римски цар до 1806 г., Цар на Австрија од 1804 г.
Leopold Kupelwieser - Kaiser Ferdinand I.jpg Фердинанд V 1835–1848 Син на Франц I. Воедно Цар на Австрија и Крал на Унгарија. Последниот крунисан крал на Чешка. Приморан да абдицира во Револуцијата од 1848 г.
Franz Joseph of Austria 1910 old.jpg Франц Јосиф I 1848–1916 Братанец на Фердинанд V. Воедно Цар на Австрија и Крал на Унгарија.
Карло III 1916–1918 Внук на брат на Франц Јосиф I. Воедно Цар на Австрија и Крал на Унгарија. Владеел кратко за време на Првата светска војна, за во ноември 1918 г. да одбие учество во државните работи, но притоа не абдицирал.

Поврзано[уреди | уреди извор]