Бела III

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бела III
Крал на Унгарија и Хрватска
На престол1172–1196
Крунисување13 јануари 1173
ПретходникСтефан III
НаследникЕмерик
Роден(а)~ 1148
Починал(а)23 април 1196 (на 47–48 г.)
Почивалиште
Базилика во Секешфехервар
преместен во Црква Свети Матијаш
СопружникAgnes of Antioch
Margaret of France
ДецаЕмерик Унгарски
Margaret, Byzantine Empress
Andrew II of Hungary
Constance, Queen of Bohemia
династијаАрпадовци
ТаткоГеза II
МајкаЕфросина од Киев
Вероисповедримокатолик

Бела III (унгарски: III. Béla, хрватски: Bela III, словачки: Belo III; околу 1148 - 23 април 1196) бил крал на Унгарија и Хрватска помеѓу 1172 и 1196 година. Тој бил вториот син на кралот Геза II и сопругата на Геза, Евфросина од Киев. Околу 1161 година, Евфросина му го доделила војводството на Бела, во кое биле вклучени Хрватска, Средна Далмација и Сирмиум. Во согласност со мировниот договор меѓу неговиот постар брат, Стефан III, кој го наследил таткото во 1162 година и византискиот цар Мануил I Комнин, Бела се преселил во Цариград во 1163 година. Тој бил именуван во Алексиј, а царот му го додели новосоздадениот назив деспот. Тој бил верен со царската ќерка, Марија. Наследство на Бела предизвикало вооружени конфликти помеѓу Византиското Царство и Кралството Унгарија помеѓу 1164 и 1167 година, бидејќи Стефан III се обидел да ги попречи византиските власти да ја преземат контролата врз Хрватска, Далмација и Сириум. Бела-Алексиј, кој бил прогласен за наследник на царот Мануил, во 1165 година учествувал во три византиски походи против Унгарија. Неговата веридба со ќерката на царот била поништена откако се родил нејзиниот брат, Алексиј во 1169 година. Царот му ја одзел на Бела високата титула, и му дал инфериорна титула цезар. 

Стефан III умрел на 4 март 1172 година, а Бела одлучил да се врати во Унгарија. Пред неговото заминување, тој ветил дека никогаш нема да војува против Византиското Царство. Иако унгарските прелати и господари едногласно го проглаиле Бела за крал, архиепископот од Острогон, Лукас, одбил да го круниса поради наводната симонија на Бела. Конечно, архиепископот од Калоча го крунисал на 18 јануари 1173 година, со одобрување на папата Александар III. Бела се борел со неговиот помлад брат, Геза, кого го држел во заробеништво повеќе од една деценија. Користејќи ги предностите на внатрешните конфликти во Византиското Царство по смртта на царот Мануил, Бела ги присвоил Хрватска, Далмација и Сириум помеѓу 1180 и 1181 година. Тој го окупирал Кнежевство Халич во 1188 година, но го изгубил во рок од две години.

Бела ја промовирал употребата на пишани записи за време на неговото владеење. Унгарските хроники од 14 век дури наведуваат дека тој оформил Кралска канцеларија. Кралската палата изградена во Острогон за време на неговото владеење, била првиот пример на готската архитектура во Средна Европа. Тој бил најбогатиот европски монарх во своето време, според неговите приходи, но веродостојноста на списокот на приходите не е сигурна.

Ран живот[уреди | уреди извор]

Детството (околу 1148-1163)[уреди | уреди извор]

A man wearing a crown sits on the throne with a scepter and an orb in his hands
Печатот на таткото на Бела, Геза II

Бела бил вториот син на Геза II и жената на Геза, Евфросина од Киев.[1][2] Датумот на неговото раѓање не е снимен. [1] [2] Студиите на неговите коски покажуваат дека Бела починал во 1196 година на околу 49 години, па затоа морал да се роди околу 1148. [2] Неговата ДНК била докажана дека припаѓа на Y-haplogroup R1a.[3]

Современата референца на Џон Киномас за "територијата која неговиот татко, додека е жива, се распределува" [4] до Бела покажува дека Геза II му доделил посебна територија како апандаж на неговиот помлад син. [5] Беловото наследство сигурно ги вклучувало централните делови на Далмација (во кои биле вклучени и Шибеник , Сплит и Трогир , кој со децении го прифатил сузареноста на кралевите на Унгарија), бидејќи Кинамно ја спомнал провинцијата "како наследство на Бела".[6] [5] [7] [8] Историчарите Ференц Мак и Ѓула Моравчик се согласуваат дека Бела, исто така, ја примил Хрватска од татко му. [5] Дали Сирмиј бил, исто така, дел од наследството на Бела, или ако го стекнал само по смртта на татко му, тој бил подложен на научни дебати. [5] [8] [9] [10] Според историчарот Ворен Тредголд , Беловата наследство ја вклучува и Босна . [10] Точниот датум на грантот на Геза II не може да се утврди, но според Мак, се чини дека Бела го добил своето војводство околу 1161 година. [5]

Геза II, кој почина на 31 мај 1162 година, го наследи неговиот првороден син, Стефан III . [5] Стивен III се чини дека го потврдил владеењето на Бела со војводството, бидејќи Кинамус се осврнал на земјата што била "долго пред да биде доделена" [11] до Бела од страна на Геза и Стефан. [2] Кратко по неговото вознесување на престолот, Стефан III бил протеран од неговите чичковци, Ладислав II и Стефан IV . [2] [12] Византискиот цар Мануил I Комнин поддржувал преземањето на чичкот, но Стефан III се вратил во Унгарија и си ја вратил со сила во средината на 1163 година. [10] Бела веројатно остана неутрален за време на конфликтот на неговиот брат со нивните чичковци, бидејќи нема извештај за активностите на Бела во 1162 и 1163 година. [2]

Во 1163 година, царот Мануел потпишал мировен договор со Стефан III, во кој се откажал од поддршката на противниците на Стефан. [2] [1] Во замена, Стефан III се согласил да ја испрати Бела во Цариград , и да им дозволи на Византијците да го посетат војводството на Бела. [8] [9] Царот, исто така, ветил дека ќе ја предаде својата ќерка, Марија , на Бела. [10] [13]

Деспотес Алексиј (1163-1169)[уреди | уреди извор]

A bearded man wearing a crown
Византискиот цар Мануил I Комнин — Бела-Алексиј бил назначен наследник на царот меѓу 1165 и 1169 година

Царот Мануел испратил себастос до Џорџ Палајолог да го придружува Бела до Византиското Царство . [5] Бела пристигнал во Цариград околу крајот на 1163 година. [5] Тој бил преименуван во Алексиј , и ја добил титулата на деспоти ("Господар"), која пред тоа била користена само од царевите. [2] [7] Официјално било објавено и известувањето на Бела за ќерката на царот. [5]

Стефан III го нападнал Сримиј во летото 1164. [5] [7] Царот Мануел ги водел неговите војски против Стефан, наведувајќи дека пристигнал "да не војува за Унгарците, туку да ја врати својата земја за Бела" [11] според Кинамос. [7] Бела-Алексиј заедно со неговиот вујко, Стефан IV, и нивниот далечен роднина, Стефанос Каламанос го придружувале царот за време на кампањата. [5] Пред долго време бил потпишан нов мировен договор, уште еднаш принудувајќи го Стефан III да се откаже од војводството на Бела. [10] [5] Византиската војска го окупирала Сурмијата, која била организирана во византиска тема или област. [5]

Стефан III започнал нова инвазија против Сримиј во пролетта 1165 година. [5] [9] Царот Мануел упатил противнапад, а Бела повторно го придружувал. [5] Откако царската војска го зела Зимони (сега Земун во Србија), Бела го убедила царот да го забрани убиството на унгарските војници кои биле заробени во тврдината. [2] Византиската војска ја окупирала и Далмација. [5] Следел нов мировен договор меѓу Стефан III и царот Мануел, кој ја потврдил супериорноста на царот во поранешната војска на Бела. [13] Далмација и Босна наскоро биле претворени во византиски теми. [5]

Царот Манун церемонијално ги направил својата ќерка и Бела-Алексиј свои наследници и ги принудил византиските познавачи да им се заколнат на верноста во есента 1165. [5] [7] Само братот на царот Андроник I Комнин се осмелил да се осуди, прашувајќи: "Какво лудило е ова од царот да го сметаш секој римски маж недостоен за брачниот кревет на својата ќерка, да избере пред сите други овој странец и да се попречува да биде цар на Римјаните и да седне над сите како господар?",[14] според речиси истовремениот Никетас Шонианс . [5] Бела-Алексиј учествувал во Советот на блахерните 1166, заедно со царот Мануел и севселенскиот патријарх Лук Хрисоберг . [5] Во пролетта 1166 година, Бела-Алексиј придружуван со својот противкандидат Алексиј Асух , кој ја водеше византиската војска против Унгарија во знак на одмазда за нова унгарска инвазија на Сурмиј. [5] На 11 април 1166 година, иако Бела-Алексиј и неговата невеста биле поврзани едни со други, царот Мануел ја потврди одлуката на Вселенскиот Патријарх, во која се вели дека браковите меѓу роднините и седмиот степен се неважечки . [7] Мануел дури и предложил брак помеѓу неговата ќерка (свршеница на Бела-Алексиес) и новиот крал Сицилија , Вилијам II , во есента 1166. [5]

Избувнала нова војна помеѓу Унгарија и Византиското Царство во 1167 година, бидејќи Бела-Алексиј "тврдеше за царството" [15] на неговиот брат, според истовремениот Рахеин . [5] Хенри Мигелен, исто така, напишал дека многу Унгарци се придружиле и служеле на армијата на Бела-Алексиј, изјавувајќи дека "Кралството Унгарија му припаѓало на него [Бела-Алексиј] по право". [5] На 8 јули 1167 година, византиската војска ги уништила унгарските трупи во Битката кај Сирмиум . [5] [13] Потпишан е мировен договор, со кој се ставил крај на периодот на војните меѓу Унгарија и Византиското Царство и ја потврдиле власта на Византиското Царство над Средна Далмација, Босна и Сириум. [13]

Семејство[уреди | уреди извор]

Гроб на кралот Бела III

Првата жена на Бела, Агнес, била ќерка на Рејналд од Шатијан , Принцот од Антиохија, и жената на Рејналд, Констанца Антиохија . [16] Агнес е родена околу 1149 година и умрела околу 1184 година. [2] Во времето на нејзиниот брак во 1170, таа била преименувана во Ана во Цариград. [2] [5]

Прво дете Бела и Агнес-Ана, Емерик , е родено во 1174 година. [2] Сестрата на Емерик, Маргарет, која била преименувана во Марија во Цариград, е родена во 1175. [2] [7] На возраст од девет или десет години, била даден во брак со византискиот цар Исак II Ангелос , кој во тоа време бил околу 30 години. [5] [7] Мажот на Марија починал во 1204 година, пред Врегот на Цариград за време на Четвртата крстоносна војна . [10] Маргарет-Марија се омажила за еден од водачите на крстоносна војна, Бонифациј на Montferrat , кој дошол во Солун по падот на Византија. [17] Историчарот Мак пишува дека околу 1210 година Марија се омажила за Николас I од Сен Омер по смртта на Бонифаце, но научник Питер Лок вели дека жената на Сен Омер и Маргарет-Марија не се идентични. [17] [2]

Вториот син на Бела и Агнес Анна, Андреј , е роден околу 1177. [2] Неговите двајца помлади браќа, Соломон и Стефан, не преживеале како бебиња. [1] Нивната помлада сестра, Констанца , се омажила за кралот Отокар I од Бохемија околу 1198 година. [2] Третата ќерка на Бела и Агнес-Ана, чие име е непозната, почина во раното детство. [1]

По смртта на Агнес-Ана, Бела и предложил брак на Теодора, внука на сестрата на царот Мануел I, Теодора Комнине. [5] [7] Сепак, синод на Византиската црква го забранил брак во 1185 година, бидејќи Теодора влегол во манастир. [5] [7] Кон крајот на 1185 или на почетокот на 1186 година, Бела ја побарала раката на Матилда од Саксонија, ќерка на Хенри Лав , војводата од Саксонија , но дедото на Матилда, Хенри II од Англија , го попречил овој брак. [5] Конечно, Бела се оженил со вдовицата на Хенри II, Маргарет од Франција , во летото 1186. [5] Таа била ќерка на Луј VII од Франција . [18] Кралицата Маргарет го надживеала  Бела и се преселила во Светата земја по неговата смрт. [2]

Наследство[уреди | уреди извор]

Бела бил еден од најеминентните средновековни монарси на Унгарија.[12] Неговото правило не само што го претставувало апогејот на кралството на Арапите, туку и го означило крајот на една епоха, според историчарот Пал Енгел.[12] Неговото основање на Кралската канцеларија придонело за „проширување на пишаните записи“ во Унгарија; првите повелби издадени од барони се појавиле во 1190-ти години.[12][19] Според списокот на приходите на Бела, неговиот годишен приход изнесувал речиси 170.000 марки (околу 23 тони чисто сребро).[12][20] Ако списокот е веродостојна, неговиот приход ги надминувал приходите на кралевите од тоа време на Франција и Англија.[12][18][19]

Околу 1190 година, по пожарот кој го уништил Острогон, Бела поканил француски ѕидари за обнова на кралската палата и катедралата.[2][19] Градежниците вовеле нови архитектонски форми; новата кралска палата и катедралата биле најраните примери на готската архитектура во Средна Европа.[19][18] Монетите со двоен крст, кои првенствено се користеле во Црквата на Византиското Царство, биле ковани околу 1190 година, сугерирајќи дека таканаречениот „двоен крст“ станал дел од унгарската кралска хералдика за времето на Бела III.[19]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Makk 1994.
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 Kristó & Makk 1996.
 3. Olasz, Judit; Seidenberg, Verena; Hummel, Susanne; Szentirmay, Zoltán; Szabados, György; Melegh, Béla; Kásler, Miklós (10 February 2018), „DNA profiling of Hungarian King Béla III and other skeletal remains originating from the Royal Basilica of Székesfehérvár“, Archaeological and Anthropological Sciences: 1–13, doi:10.1007/s12520-018-0609-7 Укажано повеќе од еден |last1= и |last= (help); Укажано повеќе од еден |first1= и |first= (help); Укажано повеќе од еден |work= и |journal= (help); Укажано повеќе од еден |DOI= и |doi= (help)More than one of |last1= и |last= specified (помош); More than one of |last1= и |last= specified (помош); More than one of |first1= и |first= specified (помош); More than one of |work= и |journal= specified (помош); More than one of |DOI= и |doi= specified (помош)
 4. Deeds of John and Manuel Comnenus by John Kinnamos (5.5), p. 163.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 5,24 5,25 5,26 5,27 5,28 5,29 5,30 Makk 1989.
 6. Deeds of John and Manuel Comnenus by John Kinnamos (5.17), p. 187.
 7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 Stephenson 2000.
 8. 8,0 8,1 8,2 Magdalino 1993.
 9. 9,0 9,1 9,2 Curta 2006.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 Treadgold 1997.
 11. 11,0 11,1 Deeds of John and Manuel Comnenus by John Kinnamos (5.6), p. 165.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 Engel 2001.
 13. 13,0 13,1 13,2 13,3 Fine 1991.
 14. O City of Byzantium, Annals of Niketas Choniates (4.137) , p. 78.
 15. The Deeds of Frederick Barbarossa (Appendix) p. 337.
 16. Runciman 1951.
 17. 17,0 17,1 Lock 1995.
 18. 18,0 18,1 18,2 Kontler 1999.
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 19,4 Berend, Urbańczyk & Wiszewski 2013.
 20. Molnár 2001.

Извори[уреди | уреди извор]

Средни извори[уреди | уреди извор]

 • Bartl, Július; Чијман, Вилијам; Кохутова, Марија; Letz, Róbert; Сегеш, Владимир; Шкварна, Душан (2002). Словачка историја: хронологија и лексикон .
 • Беренд, Нора; Urbańczyk, Przemysław; Вишевски, Пржемислав (2013).
 • Курта, Флорин (2006). Југоисточна Европа во средниот век, 500-1250 .
 • Димник, Мартин (2003). Династијата Чернигов, 1146-1246 . Универзитетот Кембриџ. ISBN   978-0-521-03981-9 .
 • Engel, Pál (2001). Царството Свети Стефан: Историја на средновековна Унгарија, 895-1526 . IB Tauris издавачи. ISBN   978-1-86064-061-2 .
 • Добро, Џон В. А (1991). Раниот средновековен Балкан: Критичко истражување од шесто до доцниот 12 век . Универзитетот во Мичиген Прес. ISBN   978-0-472-08149-3 .
 • Контлер, Ласло (1999). Милениум во Средна Европа: Историја на Унгарија . Атлантис издавачката куќа. ISBN   978-963-9165-37-3 .
 • Кристо, Ѓула; Мак, Ференц (1981). III. Béla emlékezete [Сеќавајќи се на Бела III] (на унгарски). Маѓар Хеликон.
 • Кристо, Ѓула; Мак, Ференц (1996). Аз Árpád-ház uralkodói [Владетели на Домот на Ардад] (на унгарски). IPC Könyvek. ISBN   978-963-7930-97-3
 • Lock, Peter (1995). Франките во Егејското Море, 1204-1500 . Лонгман. ISBN   978-0-582-05139-3
 • Магаш, Бранка (2007). Хрватска преку историја . SAQI. ISBN   978-0-86356-775-9
 • Магдалино, Пол (1993). Империјата на Мануел Комнин, 1143-1180 . Универзитетот Кембриџ. ISBN   978-0-521-52653-
 • Мак, Ференц (1989). Арапите и Комнини: Политичките односи меѓу Унгарија и Византија во 12 век (Превод од Ѓерги Новак) . Akadémiai Kiadó. ISBN   978-963-05-5268-4
 • Мак, Ференц (1994). "III. Бела ". Во Кристо, Ѓула; Енгел, Пал; Мак, Ференц. (9-14. Век) [Енциклопедија на раната унгарска историја (9-14 век)] (на унгарски јазик). Akadémiai Kiadó. стр.   91-92. ISBN   978-963-05-6722-0
 • Molnár, Miklós (2001). Концизна историја на Унгарија . Универзитетот Кембриџ. ISBN   978-0-521-66142-3
 • Ради, Мартин (2000). Благородност, земјиште и служба во средновековна Унгарија . Палграва. ISBN   978-0-333-80085-0
 • Runciman, Steven (1951). Историја на крстоносните војни, Том II: Кралството Ерусалим и Франкискиот исток 1100-1187 . Универзитетот Кембриџ. ISBN   978-0-521-06162-9
 • Стивенсон, Пол (2000). Балканска граница на Византија: Политичка студија на Северниот Балкан, 900-1204 . Универзитетот Кембриџ. ISBN   978-0-521-02756-4
 • Treadgold, Ворен (1997). Историја на византиската држава и општество . Универзитетот Стенфорд Прес. ISBN   978-0-8047-2630-6
Бела III од Унгарија
Династија Арпадовци Роден: 1148 Починат: 23 април 1196
Регионални титули
Војвода од Хрватска и Далмација
околу 1161-1172
Претходен
Стефан III
Крал на Унгарија и Хрватска
1172-1196
Нареден
Емерик