Четврта крстоносна војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Четврта крстоносна војна
Дел од Крстоносните војни
ConquestOfConstantinopleByTheCrusadersIn1204.jpg
Освојување на Цариград од страна на крстосниците во 1204.
Датум 1202-1204
Место Балкански Полуостров
Исход Завршување на Големиот раскол. Создавање на Латинското Царство.
Територијални
промени
Создавање на крстоносни држави на Балканот.
Завојувани страни
Крстоносци Земји од Балканскиот Полуостров
Команданти и водачи
Holy Roman Empire Arms-single head.svg Ото IV
Coat of arms of the House of Alerami.svg Бонифациј I
Blason région fr Champagne-Ardenne.svg Теобалд I
Blason comté Champagne ancien.svg Луј I од Блоа
Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Алексеј V Дукас
Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Исак II Ангелос
Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Алексиј III Ангелос
Coat of arms of Hungary.svg Coat of arms of Croatia.svg Coat of Arms Zara.jpg Емерик I
Влез на крстоносците во Цариград

Четврта крстоносна војна (1202 - 1204 година) првично имала за цел освојување на Ерусалим преку, контролираниот од муслиманите, Египет. Поради недостаток на пари, крстоносците заклучиле дека е потребно прво да се освои Задар, па Цариград и со тоа да се разбие Византија.


Krstaski stit.jpg
Крстоносни војни
Krstaski stit.jpg
Портал:Крстоносни војни