Крстоносни држави

Од Википедија — слободната енциклопедија
Политичка карта на Блискиот Исток во 1135 г. Крстоносните држави се означени со црвени крстови

Крстоносни држави — држави кои биле создадени во времето на Крстоносните војни во Мала Азија и Светата Земја. Овие држави подоцна повторно биле заземени од страна на исламскиот свет.

Близок Исток[уреди | уреди извор]

Првите четири држави кои биле формирани за време на Првата крстоносна војна се:

Ерусалимско Кралство имало четири вазални територии:

Кипар[уреди | уреди извор]

По третата крстоносна војна било создадено Кипарското Кралство со освојувањето на Кипар од страна на Ричард I, додека бил на неговиот поход кон светата замја. Ова кралство се задржало сè до 1489 година кога Кипар бил преземан од страна на Венеција.

Византија[уреди | уреди извор]