Битка кај Аскалон

Од Википедија — слободната енциклопедија


Крстоносни војни
Портал:Крстоносни војни

Битката кај Аскалон се водела на 12 август 1099 година, и често се смета дека оваа битка е последна од Првиот крстоносен поход. По ова војна, крстоносците се вратиле по своите домови бидејќи била постигната целта на овој поход.