Шеста крстоносна војна

Од Википедија — слободната енциклопедија


Крстоносни војни
Портал:Крстоносни војни

Договор помеѓу двата крала

Шестата крстоносна војна траела од 1228 до 1229 година. Оваа војна ја започнал светиот римски цар Фридрих II Хоенштауфен со цел повторно да се освои Ерусалим. Тој потпишал договор со султанот Малик ал Камил со кој бил добиен Витлеем, Назарет, приморјето од Синода до Јопа и цел Ерусалим, освен ридот на храмовите. Турците градот повторно го освоиле во 1244 година.