Катарска крстоносна војна

Од Википедија — слободната енциклопедија


Крстоносни војни
Портал:Крстоносни војни

Доминик ја претставува инквизицијата против катар

Катарска крстоносна војна (12091229) — 20-годишна воена операција, којашто била започната од страна на Римокатоличката црква со цел да се уништи ереста на катарите во Лангдок. Нејзината историската важност се должи на неколку причини: насилието е доста големо дури по средновековните мерки; црквата предлага законска одобрена власт над освоените земји на благородниците од Северна Франција и кралот на Франција, при што кон Франција се присоединуват реони, кои во тоа време имале блиски врски со Каталонија.