Прејди на содржината

Детска крстоносна војна

Од Википедија — слободната енциклопедија


Крстоносни војни
Портал:Крстоносни војни

Детски крстоносен поход

Детската крстоносна војна е неуспешен и сѐ уште потполно несфатен настан од 1212 година.

Се смета дека дошло до собирање на деца од Франција и Германија, при што папата Иноцентиј III издал решение дека возрасните крстоносци не се корисни за ослободувањето на Светата земја. И затоа како нивни заменици ги поставил децата. Но во крајна мерка, ниту едно од децата не стигнало до Светата земја, бидејќи оние кои не умреле од глад за време на патувањето, биле продадени како робови.