Опсада на Цариград (1204)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За другите опсади на градот видете Опсада на Цариград
Опсада на Цариград (1204)
Дел од the Четврта крстоносна војна
Датум ? - 13 април 1204
Место Цариград, Византија
Исход The capture of the city by the Crusaders.
Завојувани страни
Византија Крстоносци
Команданти и водачи
Византија Алексеј III Ангел
Алексеј V Дука
Бонифациј Монфератски
Енрико Дандоло
Сила
Byzantines: 30,000[1]
  • Византија: 20 бродови[2]
Crusaders: 10,000 men[3]
Венецијани: 10,000 [3]
  • Venetians: 210 бродови[1]
Жртви и загуби
непознато непознато

Падот на Цариград се случил во текот на Четвртата крстоносна војна на 13.04.1204 година кога било срушено Византиското царство. На почетокот, како основа за овој поход бил освојување на исламскиот Египет. Но по заговор од страна на Венецијанската Република, крстоносците најпрвин го освоиле Задар, а подоцна се освртиле и кон христијанска Византија. Градот бил преземан, а по влегувањето на крстоносците во градот, тој бил ограбен и опожарен. Така, на местото на Византија, биле формирани нови крстоносни држави: Латинско Царство, Солунско кралство, Ахајско Кнежевство, Атинско Војводство, Никејско Царство, Епирско Деспотство и Трапезунтско Царство.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 J. Phillips, The Fourth Crusade and the Sack of Constantinople, 106
  2. J. Phillips, The Fourth Crusade and the Sack of Constantinople, 159
  3. 3,0 3,1 J. Phillips, The Fourth Crusade and the Sack of Constantinople, 269

Надворешни врски[уреди | уреди извор]