Прејди на содржината

Шамуел Аба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шамуел
Крал на Унгарија
На престол1041–1044
ПретходникПетар
НаследникПетар
Роден(а)пред 990 или околу 1009 г.
Починал(а)5 јули 1044 г.
Почивалиште
Абашар, Унгарија
Сопружникa ќерка на Геза (не е сигурно)
ДинастијаДинастија Аба
Мајкаa ќерка на Геза (не е сигурно)
Вероисповедримокатолик

Шамуел Аба (1009 - 5 јули 1044) владеел како крал на Унгарија помеѓу 1041 и 1044 година. Тој е роден во истакната фамилија во регионот на Матра Хилс. Врз основа на извештаите во Геста Хунгарорум и други унгарски хроники за неунгарското потекло на семејството Аба, современите историчари пишуваат дека Абас ги предводел кабарските племиња кои се разделиле од Хазарите и се приклучиле кон Унгарците во 9 век.

Околу 1009 година, Шамуел или неговиот татко се оженил со една сестра на Стефан I, првиот крал на Унгарија. Потоа првобитнато паганско или еврејското  семејство Аба се претворило во христијанско. Кралот Стефан го назначил Самуил да го предводи кралскиот двор. Сепак, царот починал во 1038 година, а новиот монарх, Петар Венецијанец, го отстранил Шамуил од своето работно место.

Унгарските господари  го отпуштиле Петар во 1041 година и го избрале за цар Самоил. Според едногласната нарација на унгарските хроники, Самуел претпочитал обични луѓе за благородници, предизвикувајќи незадоволство кај неговите поранешни партизани. Неговото извршување на многу противници го доведе во конфликт со бискупот Жерар од Цанад. Во 1044 година, Петар се вратил со помош на германскиот монарх, Хенри III, кој ја победил поголемата војска на Шамуел во Битката кај Менфо во близина на Ѓир. Шамуел избегал од бојното поле, но бил фатен и убиен.