Династија Котроманиќи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Котроманиќи
Kotromanići
Котроманићи
Coat of arms of Kingdom of Bosnia.svg
ЗемјаБосна
ПрпадностБосанци
Основана12 век
ОсновачПријезда I
Последен владетелСтефан Томашевиќ
Титулибан, крал
Распад1463

Котроманиќите биле кралско владеачко семејство на Босна и околните земји. Тие од 13 век владееле како банови кога во 1377 државата станала кралство. Тие владееле со кралството до доаѓањето на Турците и припојувањето на Босна кон Отоманското Царство во 1463 година.

Членови

Банови на Босна

Кралеви на Босна

Поврзано