Бела IV

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бела IV

Бела IV (1206 - 3 мај 1270), бил крал на Унгарија и Хрватска помеѓу 1235 и 1270, и војводата од Штаерска од 1254 до 1258 година. Како најстар син на кралот Андреј II , тој бил крунисан по иницијатива на група влијателни благородници во животот на татко му во 1214 година. Неговиот татко, кој силно се спротивставил на крушењето на Бела, одбил да му даде провинција да владее до 1220 година. Во оваа година, Бела бил назначен за Војвода на Славонија , исто така со надлежност во Хрватска и Далмација . Во исто време, Бела се омажил за Марија , ќерка на Теодор I Ласкарис , цар Никеја . Од 1226, тој владеел со Трансилванија со титулата војвода . Тој ги поддржувал христијанските мисии меѓу паганските кумани кои живееле во рамнините на исток од неговата провинција. Некои водачи на Чуман ја признале неговата зрелост и ја прифатил титулата на кралот на Куманија во 1233 година. Кралот Ендру умрел на 21 септември 1235 година и Бела го наследил. Тој се обидел да го обнови кралскиот авторитет, кој се намалил под неговиот татко. За таа цел, тој ги ревидирал земјиштата на своите претходници и ги враќал поранешните кралски имоти, предизвикувајќи незадоволство меѓу благородниците и прелатеите .

Монголците ја нападнале Унгарија и ја уништиле војската на Бела во Битката кај Мохи на 11 април 1241 година. Тој избегал од бојното поле, но одредот на монгол го бркал од град до град до Трогир на брегот на Јадранското Море . Иако ја преживеал инвазијата, монголите ја уништиле земјата пред нивното неочекувано повлекување во март 1242 година. Бела вовел радикални реформи со цел да го подготви своето кралство за втора монголска инвазија. Тој им дозволил на бароните и на предавците да подигнат камени тврдини и да ги постават своите приватни вооружени сили. Тој го промовирал развојот на утврдените градови. За време на неговото владеење, илјадници колонисти пристигнале од Светото Римско Царство , Полска и други соседни региони за да се населат во депопулативните земји. Напорите на Бела за обнова на својата опустошена земја го добиle епитетот на "вториот основач на државата" ( унгарски: második honalapító унгарски: második honalapító унгарски: második honalapító унгарски: második honalapító ).

Тој воспоставил дефанзивен сојуз против монголите, меѓу кои биле и Даниел Романович , Принцот од Халич , Болеслав Чиста , Војводата од Краков и други рутински и полски принцови. Неговите сојузници го поддржувале во окупацијата на Војводството Штаерска во 1254 година, но тоа било изгубено на кралот Отокар II од Бохемија шест години подоцна. За време на владеењето на Бела, по должината на јужната граница на Унгарија вклучувајќи ја и Босна, Баранц во 1250-тите години и други нови освоени региони била формирана широка тампон-зона.

Врската на Бела со својот најстар син и наследник, Стефан , станала напната во раните 1260-ти, бидејќи стариот крал ја фаворизирал својата ќерка Ана и најмладото дете, Бела, војвода од Славонија . Тој бил принуден да ги отстапи териториите на Кралството Унгарија источно од реката Дунав до Стивен, што предизвикало граѓанска војна до 1266 година. Сепак, семејството на Бела било познато по неговата побожност: тој починал како францискански висок  , а почитувањето на неговите три свети ќерки — Кунигунда , Јоланда и Маргарет — била потврдено од страна на Светата столица .

Детството (1206-20)[уреди | уреди извор]

Béla's parents
Родителите на Бела — Гертруда од Меранија и Ендру II од Унгарија — прикажани во Landgrafenpsalter од 13 век од Landgraviate на Тирингија

Бела бил најстариот син на кралот Андреј II од Унгарија од неговата прва сопруга, Гертруда од Меранија. Роден е во втората половина на 1206 година. По иницијатива на кралот Андреј, папата Инокентиј III веќе апелираl до унгарските премиери и барони на 7 јуни да се заколнат за верност кон идниот син на кралот.

Кралицата Гертруда покажала бесчувствителен фаворизирање кон нејзините германски роднини и дворјани, предизвикувајќи големо незадоволство кај родените . [1] [2] Искористување на кампањата на својот сопруг во далечното Кнежевството Халич , група на оштетени благородници ја грабнале и ја убиле во шумите на Пилис Хилс на 28 септември 1213. [1] [3] Само кралот Андреј казнил еден од заговорниците, одредениот гроф Петар , по неговото враќање од Халич. [4] Иако Бела бил дете кога неговата мајка била убиена, тој никогаш не ја заборавил и ја прогласил својата длабока почит кон неа во многу од неговите кралски повелби. [5] Во својата преписка со неговата сестра, познатиот францискански светец, Елизабет од Унгарија , честопати бил советуван да го воздржи својот гнев кај благородниците за смртта на нивната мајка.

Андреј II ја свршил Бела со неименуваната ќерка на царот Борил од Бугарија во 1213 или 1214 година, но нивната венчавка била прекината. [6] [7] Во 1214, кралот побарал од папата да ги исклучи некои неименувани господари кои планирале да го крунисаат Бела. [5] [4] И покрај тоа, осумгодишната Бела била крунисана истата година, но неговиот татко не му дал провинција да владее. [4] Понатаму, кога заминал за Крстоносна војна во Светата земја во август 1217, кралот Андреј го назначил Јован, надбискуп од Естергом , да го застапува за време на неговото отсуство. [5] [8] Во текот на овој период, Бела останал со својот чичко Бертолд од Меранија во Штајр во Светото Римско Царство . [5] Андреј II се вратил од Светата земја кон крајот на 1218. [7] Тој го организирал свршувањето на Бела и Марија , ќерка на Теодор I Ласкарис , царот Никеја . [5] Таа го придружувала кралот Андреј во Унгарија и Бела се оженил со неа во 1220 година. [9]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Bartl и др. 2002.
  2. Makkai 1994a.
  3. Molnár 2001.
  4. 4,0 4,1 4,2 Engel 2001.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Kristó & Makk 1996.
  6. Fine 1994.
  7. 7,0 7,1 Érszegi & Solymosi 1981.
  8. Kontler 1999.
  9. Almási 1994.