Војводство Тирингија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Војводство (Ландгрофовија) Тирингија
Herzogtum (Landgrafschaft) Thüringen
Војводство на Франките,
подоцна Земја на Светото Римско Царство

631/32 – 1440 Landgraviate of Hesse
 
Electorate of Saxony


Coat of arms of Landgrave Albert II, 1265

Главен град неукажан
Уредување Феудална монархија
Историски период Среден век
 -  Инвазија на Франките околу 531
 -  Основање на војводство 631/32
 -  Основање на ландгрофовија 1111/12
 -  Граѓанска војна 1247
 -  Одвоено од Ландгрофовија Хесен 1264
 -  Вклучено во Изборно Кнежевство Саксонија 1440
 -  Поделба од Алтенбург 1445

Војводство Тирингија (германски: Herzogtum (Landgrafschaft) Thüringen) — територија на Франките и Светото Римско Царство, создадена во 631 и опстојувала до 1440 година.

Тирингија станала ландгрофовија во 1130 година. По исчезнувањето на владејачката Лудовиншка линија на грофови во 1247 и војната за Тирингија (1247–1264), западната половина станала независна под името „Хесен“, никогаш потоа не станала дел од Тирингија. Поголемиот дел од преостанатиот дел на Тирингија преминал под владение на ветинската династија од соседното Грофовија Мајсен, зачетникот на подоцнежниот Електорат и Кралство Саксонија. Со поделбата на династијата Ветин во 1485 година, Тирингија преминала под владение на делот Ернестин од семејството, која потоа била поделена на голем број помали држави, според саксонската традиција на поделба на наследството помеѓу машките наследници. Овие биле „саксонски војводства“, составени помеѓу другите од државите Саксо-Вајмар, Саксо-Ајзенах, Саксо-Јена, Саксо-Мајнинген, Саксо-Алтенбург, Саксо-Кобург и Саксо-Гота; Тирингија главно останала како географска областа.