Баварци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Баварци
Бајуверн
Бајворн
Знаме на Баварија
Јазици
Баварски
Германски
Вероисповед
Романски Католицизам, Протестанизам
Сродни народи
Други Германски народи
(особено Германци)

Баварците се Германци од Баварија, Германија. Тие се потомци на Баварите, кои живееле на територијата на денешна Баварија и околината во римско време.

Баварците се препознаваат по:

  1. раѓање или живеалиште во Слободната држава Баварија
  2. јазик и култура (баварско наречје, историја на Баварија, баварска култура).

Постои политичка патрија наречена Bayernpartei („Партија на Баварија“) која се залага за самостојност на Баварија.