Ладислав I (Унгарија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ладислав I , исто така Свети Ладислав или Свети Ладислас (унгарски: I or Szent László; хрватски: Ladislav I.; словачки: Svätý Ladislav I ; полски: Władysław I Święty; околу 1040 - 29 јули 1095) бил крал на Унгарија од 1077 и крал на Хрватска од 1091 година. Тој бил втор син на кралот Бела I од Унгарија. По смртта на Бела во 1063 година, Ладислав и неговиот постар брат Геза го признале својот братучед Соломон како законски крал во замена за поранешниот војвода на нивниот татко, кој вклучувал една третина од царството. Тие соработувале со Соломон за следната деценија. Најпопуларната легенда на Ладислав, која ја раскажува својата борба со "Куман" ( турски номадски марадер), кој бил киднапиран од унгарска девојка, е поврзан со овој период. Односот на браќата со Соломон се влошил во раните 1070-ти, и тие се побуниле против него. Геза бил прогласен за цар во 1074 година, но Соломон ја одржувал контролата врз западните делови на неговото царство. За време на владеењето на Геза, Ладислав бил највлијателниот советник на неговиот брат.

Геза умрел во 1077 година, а неговите поддржувачи го направиле крал Ладислав. Соломон му се спротивставил на Ладислав со помош на кралот Хенри IV од Германија . Ладислав ги поддржал противниците на Хенри IV за време на контроверзноста на инвестициите . Во 1081 година, Соломон го отфрлил и признал владеењето на Ладислав, но тој се запрашал да ја поврати кралската круна, а Ладислав го затворил. Ладислав ги канионизирал првите унгарски светители (вклучувајќи ги и неговите далечни роднини, кралот Стефан I и војводата Емерик ) во 1085 година. Соломон го ослободил за време на церемонијата на канонизација.

По серијата граѓански војни, главен фокус на Ладислав било враќањето на јавната безбедност. Тој вовел строги закони, казнувајќи ги оние што ги прекршиле имотните права со смрт или осакатување. Тој ја окупирал речиси цела Хрватска во 1091 година, што го означува почетокот на периодот на проширување за средновековното Кралство Унгарија. Победите на Ладислаус врз Печенејците и Куманите ја осигуруваа безбедноста на источните граници на неговото кралство околу 150 години. Неговиот однос со Светата Столица се влоши во последните години од неговото владеење, бидејќи папите тврделе дека Хрватска е нивниот феуд, но Ладислав ги негирал нивните тврдења.

Ладислав бил канонизиран на 27 јуни 1192 од страна на папата Целестин III. Легендите го прикажуваат како побожен витез-крал, „инкарнација на доцно-средновековниот унгарски идеал за витештво“.[1] Тој е популарен светец во Унгарија и соседните народи, каде што му се посветени многу цркви.

Раните години (пред 1064)[уреди | уреди извор]

Ладислав бил вториот син на идниот крал Бела I од Унгарија и неговата сопруга Рихеза (или Аделаида) , која била ќерка на кралот Мешко II од Полска . [2] [3] Ладислав и неговиот постар брат Геза , се родени во Полска , каде што Бела се населил во 1030-тите откако бил протеран од Унгарија . [3] [4] Ладислав е роден околу 1040 година. [3] Ладислав" физичката и духовната шминка сведочеше за Божјата милостна волја дури и при неговото раѓање ", според неговата легенда од 12 век.[1]

Галус Аноним, кој живеел во тоа време, пишувал дека Ладислав бил „воспитан од детството во Полска“ и речиси станал „Полјак според неговиот начин на живот“.[4] Тој добил словенско име: „Ладислав“ кое е изведено од „Владислав“.[3]

Таткото на Ладислав, Бела I, е крунисан за цар, а неговиот внук, Соломон, е лишен од круната (од Осветлената хроника).

Бела и неговото семејство се вратиле во Унгарија околу 1048 година.[3] Бела го добила таканареченото „Војводство“  – кое опфаќа една третина од царството  – од неговиот брат, кралот Андреј I од Унгарија.[5][6][3]

Осветлената хроника споменува дека синот на Андреј, Соломон, „бил помазан крал со согласност на војводата Бела и неговите синови Гејса и Ладислав“ во 1057 или 1058 година.[3]

Бела, кој бил наследник на Андреј пред коронацијата на Соломон, заминал за Полска во 1059 година; неговите синови го придружувале. [3] [7] Тие се вратиле со полски засилувања и започнале бунт против Андреј. [5] [6] По победата над Андреј, Бела бил крунисан на цар на 6 декември 1060 година.[6] Соломон ја напуштил земјата, земајќи засолниште во Светото Римско Царство.[5][8]

Бела умрел на 11 септември 1063, некое време пред да влезат германски војници во Унгарија со цел да се врати Соломон.[7] Ладислав и неговите браќа, Геза и Ламперт , се вратиле во Полска, а Соломон повторно бил крунисан во Секешфехервар.[3][7] Тројцата браќа се вратиле кога Германците ја напуштија Унгарија. [9] За да избегнат нова граѓанска војна, браќата потпишале спогодба со Соломон на 20 јануари 1064,[9][7] признавајќи го владеењето на Соломон во замена за војводството на нивниот татко.[7][9]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Klaniczay 2002.
  2. Makk 1994.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 Kristó & Makk 1996.
  4. 4,0 4,1 Bárány 2012.
  5. 5,0 5,1 5,2 Kontler 1999.
  6. 6,0 6,1 6,2 Engel 2001.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Érszegi & Solymosi 1981.
  8. Robinson 1999.
  9. 9,0 9,1 9,2 Bartl и др. 2002.