Табела на досега освоени медали на Олимписките игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сребрениот медал се доделувал на победниците во секоја дисциплина на Летните олимписки игри во 1896 г. Денешниот тримедален ситем (златен, сребрен и бронзен) е воведен на игрите во 1912 г.

Ова е табела на досега освоени медали на сите одржани олимпијади (летни и зимски) од 1896 до 2014 г. со вкупните износи. Во нив не е се вклучени медалите на Олимписките меѓуигри во 1906 г., кои денес Меѓународниот олимписки комитет (МОК) не ги признава како официјални.

Самиот МОК не објавува вакви севкупни табели, туку само неофицијални вкупни табели за секоја поединечна олимпијада. Така, оваа табела е составена со собирање на бројките во секоја од нив.[1]

Земји со медали[уреди | уреди извор]

На табелава се наведени сите земји што освоиле медали, со соодветните олимпијади, број на медали од секој вид и вкупни износи. Не се вброени одземените медали (поради допингуваност итн). Податоците важат заклучно со Зимските олимписки игри 2014 во Сочи, притоа сметајќи ги сите измени поради одземања извршени до 30 мај 2013 г.

Земја (МОК-код) Летни олимпијади Вкупно Зимски олимпијади Вкупно Вкупно олимпијади Вкупно медали
 Авганистан (AFG) 13 0 0 2 2 0 0 0 0 0 13 0 0 2 2
 Алжир (ALG) 12 5 2 8 15 3 0 0 0 0 15 5 2 8 15
 Аргентина (ARG) 23 18 24 28 70 18 0 0 0 0 41 18 24 28 70
 Ерменија (ARM) 5 1 2 9 12 6 0 0 0 0 11 1 2 9 12
 Австралазија (ANZ) [ANZ] 2 3 4 5 12 0 0 0 0 0 2 3 4 5 12
 Австралија (AUS) [AUS] [Z] 25 138 153 177 468 18 5 3 4 12 43 143 156 181 480
 Австрија (AUT) 26 18 33 35 86 22 59 78 81 218 48 77 111 116 304
 Азербејџан (AZE) 5 6 5 15 26 5 0 0 0 0 10 6 5 15 26
 Бахами (BAH) 15 5 2 5 12 0 0 0 0 0 15 5 2 5 12
 Бахреин (BRN) 8 0 0 1 1 0 0 0 0 0 8 0 0 1 1
 Барбадос (BAR) [BAR] 11 0 0 1 1 0 0 0 0 0 11 0 0 1 1
 Белорусија (BLR) 5 12 24 40 76 6 6 4 5 15 11 18 28 45 91
 Белгија (BEL) 25 37 52 53 142 20 1 1 3 5 45 38 53 56 147
 Бермуда (BER) 17 0 0 1 1 7 0 0 0 0 24 0 0 1 1
 Бохемија (BOH) [BOH] [Z] 3 0 1 3 4 0 0 0 0 0 3 0 1 3 4
 Боцвана (BOT) 9 0 1 0 1 0 0 0 0 0 9 0 1 0 1
 Бразил (BRA) 21 23 30 55 108 7 0 0 0 0 28 23 30 55 108
 Британски Западни Инди (BWI) [BWI] 1 0 0 2 2 0 0 0 0 0 1 0 0 2 2
 Бугарија (BUL) [H] 19 51 85 78 214 19 1 2 3 6 38 52 87 81 220
 Бурунди (BDI) 5 1 0 0 1 0 0 0 0 0 5 1 0 0 1
 Камерун (CMR) 13 3 1 1 5 1 0 0 0 0 14 3 1 1 5
 Канада (CAN) 25 59 99 120 278 22 62 55 53 170 47 121 154 173 448
 Чиле (CHI) [I] 22 2 7 4 13 16 0 0 0 0 38 2 7 4 13
 Кина (CHN) [CHN] 9 201 144 128 473 10 12 22 19 53 19 213 166 147 526
 Колумбија (COL) 18 2 6 11 19 1 0 0 0 0 19 2 6 11 19
 Костарика (CRC) 14 1 1 2 4 6 0 0 0 0 20 1 1 2 4
 Брег на Слоновата Коска (CIV) [CIV] 12 0 1 0 1 0 0 0 0 0 12 0 1 0 1
 Хрватска (CRO) 6 6 7 10 23 7 4 6 1 11 13 10 13 11 34
 Куба (CUB) [Z] 19 72 67 69 208 0 0 0 0 0 19 72 67 69 208
 Кипар (CYP) 9 0 1 0 1 10 0 0 0 0 19 0 1 0 1
 Чешка (CZE) [CZE] 5 14 15 15 44 6 7 9 8 24 11 21 24 23 68
 Чехословачка (TCH) [TCH] 16 49 49 45 143 16 2 8 15 25 32 51 57 60 168
 Данска (DEN) [Z] 26 43 68 68 179 13 0 1 0 1 39 43 69 68 180
 Џибути (DJI) [B] 7 0 0 1 1 0 0 0 0 0 7 0 0 1 1
 Доминиканска Република (DOM) 13 3 2 1 6 0 0 0 0 0 13 3 2 1 6
 Еквадор (ECU) 13 1 1 0 2 0 0 0 0 0 13 1 1 0 2
 Египет (EGY) [EGY] [Z] 21 7 9 10 26 1 0 0 0 0 22 7 9 10 26
 Еритреја (ERI) 4 0 0 1 1 0 0 0 0 0 4 0 0 1 1
 Естонија (EST) 11 9 9 15 33 9 4 2 1 7 20 13 11 16 40
 Етиопија (ETH) 12 21 7 17 45 2 0 0 0 0 14 21 7 17 45
 Финска (FIN) 24 101 84 117 302 22 42 62 57 161 46 143 146 174 463
 Франција (FRA) [O] [P] [Z] 27 202 223 246 671 22 31 31 47 109 49 233 254 293 780
 Габон (GAB) 9 0 1 0 1 0 0 0 0 0 9 0 1 0 1
 Грузија (GEO) 5 6 5 14 25 6 0 0 0 0 11 6 5 14 25
 Германија (GER) [GER] [Z] 15 174 182 217 573 11 78 78 53 209 26 252 260 270 782
 Германија (EUA) [EUA] 3 28 54 36 118 3 8 6 5 19 6 36 60 41 137
 Источна Германија (GDR) [GDR] 5 153 129 127 409 6 39 36 35 110 11 192 165 162 519
 Западна Германија (FRG) [FRG] 5 56 67 81 204 6 11 15 13 39 11 67 82 94 243
 Гана (GHA) [GHA] 13 0 1 3 4 1 0 0 0 0 14 0 1 3 4
 Велика Британија (GBR) [GBR] [Z] 27 236 272 272 780 22 10 4 12 26 49 246 276 284 806
 Грција (GRE) [Z] 27 30 42 38 110 18 0 0 0 0 45 30 42 38 110
 Гренада (GRN) 8 1 0 0 1 0 0 0 0 0 8 1 0 0 1
 Гватемала (GUA) 13 0 1 0 1 1 0 0 0 0 14 0 1 0 1
 Гвајана (GUY) [GUY] 16 0 0 1 1 0 0 0 0 0 16 0 0 1 1
 Хаити (HAI) [J] 14 0 1 1 2 0 0 0 0 0 14 0 1 1 2
 Хонгконг (HKG) [HKG] 15 1 1 1 3 4 0 0 0 0 19 1 1 1 3
 Унгарија (HUN) 25 167 144 165 476 22 0 2 4 6 47 167 146 169 482
 Исланд (ISL) 19 0 2 2 4 17 0 0 0 0 36 0 2 2 4
 Индија (IND) [F] 23 9 6 11 26 9 0 0 0 0 32 9 6 11 26
 Индонезија (INA) 14 6 10 11 27 0 0 0 0 0 14 6 10 11 27
 Иран (IRI) [K] 15 15 20 25 60 10 0 0 0 0 25 15 20 25 60
 Ирак (IRQ) 13 0 0 1 1 0 0 0 0 0 13 0 0 1 1
 Ирска (IRL) 20 9 8 11 28 6 0 0 0 0 26 9 8 11 28
 Израел (ISR) 15 1 1 5 7 6 0 0 0 0 21 1 1 5 7
 Италија (ITA) [M] [S] 26 198 166 185 549 22 37 34 43 114 48 235 200 228 663
 Јамајка (JAM) [JAM] 16 17 30 20 67 7 0 0 0 0 23 17 30 20 67
 Јапонија (JPN) 21 130 126 142 398 20 10 17 18 45 41 140 143 160 443
 Казахстан (KAZ) 5 16 17 19 52 6 1 3 3 7 11 17 20 22 59
 Кенија (KEN) 13 25 32 29 86 3 0 0 0 0 16 25 32 29 86
 Северна Кореја (PRK) 9 14 12 21 47 8 0 1 1 2 17 14 13 22 49
 Јужна Кореја (KOR) 16 81 82 80 243 17 26 17 10 53 33 107 99 90 296
 Кувајт (KUW) 12 0 0 2 2 0 0 0 0 0 12 0 0 2 2
 Киргистан (KGZ) 5 0 1 2 3 6 0 0 0 0 11 0 1 2 3
 Латвија (LAT) 10 3 11 5 19 10 0 4 3 7 20 3 15 8 26
 Либан (LIB) 16 0 2 2 4 16 0 0 0 0 32 0 2 2 4
 Лихтенштајн (LIE) 16 0 0 0 0 18 2 2 5 9 34 2 2 5 9
 Литванија (LTU) 8 6 5 10 21 8 0 0 0 0 16 6 5 10 21
 Луксембург (LUX) [O] 22 1 1 0 2 8 0 2 0 2 30 1 3 0 4
 Македонија (MKD) 5 0 0 1 1 5 0 0 0 0 10 0 0 1 1
 Малезија (MAS) [MAS] 12 0 3 3 6 0 0 0 0 0 12 0 3 3 6
 Маврициус (MRI) 8 0 0 1 1 0 0 0 0 0 8 0 0 1 1
 Мексико (MEX) 22 13 21 28 62 8 0 0 0 0 30 13 21 28 62
 Молдавија (MDA) 5 0 2 5 7 6 0 0 0 0 11 0 2 5 7
 Монголија (MGL) 12 2 9 13 24 13 0 0 0 0 25 2 9 13 24
 Црна Гора (MNE) 2 0 1 0 1 2 0 0 0 0 4 0 1 0 1
 Мароко (MAR) 13 6 5 11 22 6 0 0 0 0 19 6 5 11 22
 Мозамбик (MOZ) 9 1 0 1 2 0 0 0 0 0 9 1 0 1 2
 Намибија (NAM) 6 0 4 0 4 0 0 0 0 0 6 0 4 0 4
 Холандија (NED) [Z] 25 77 85 104 266 20 37 38 35 110 45 114 123 139 376
 Холандски Антили (AHO) [AHO] [I] 13 0 1 0 1 2 0 0 0 0 15 0 1 0 1
 Нов Зеланд (NZL) [NZL] 22 42 18 39 99 15 0 1 0 1 37 42 19 39 100
 Нигер (NIG) 11 0 0 1 1 0 0 0 0 0 11 0 0 1 1
 Нигерија (NGR) 15 3 8 12 23 0 0 0 0 0 15 3 8 12 23
 Норвешка (NOR) [Q] 24 56 49 43 148 22 118 111 100 329 46 174 160 143 477
 Пакистан (PAK) 16 3 3 4 10 2 0 0 0 0 18 3 3 4 10
 Панама (PAN) 16 1 0 2 3 0 0 0 0 0 16 1 0 2 3
 Парагвај (PAR) 11 0 1 0 1 1 0 0 0 0 12 0 1 0 1
 Перу (PER) [L] 17 1 3 0 4 2 0 0 0 0 19 1 3 0 4
 Филипини (PHI) 20 0 2 7 9 4 0 0 0 0 24 0 2 7 9
 Полска (POL) 20 64 82 125 271 22 6 7 7 20 42 70 89 132 291
 Португалија (POR) 23 4 8 11 23 7 0 0 0 0 30 4 8 11 23
 Порторико (PUR) 17 0 2 6 8 6 0 0 0 0 23 0 2 6 8
 Катар (QAT) 8 0 0 4 4 0 0 0 0 0 8 0 0 4 4
 Романија (ROU) 20 88 94 119 301 20 0 0 1 1 40 88 94 120 302
 Русија (RUS) [RUS] 5 133 122 142 397 6 49 40 35 124 11 182 162 177 521
 Руска Империја (RU1) [RU1] 3 1 4 3 8 0 0 0 0 0 3 1 4 3 8
 Саудиска Арабија (KSA) 10 0 1 2 3 0 0 0 0 0 10 0 1 2 3
 Сенегал (SEN) 13 0 1 0 1 5 0 0 0 0 18 0 1 0 1
 Србија (SRB) [SRB] 3 1 2 4 7 2 0 0 0 0 5 1 2 4 7
 Србија и Црна Гора (SCG) [SCG] 3 2 4 3 9 3 0 0 0 0 6 2 4 3 9
 Сингапур (SIN) 15 0 2 2 4 0 0 0 0 0 15 0 2 2 4
 Словачка (SVK) [SVK] 5 7 9 8 24 6 2 2 1 5 11 9 11 9 29
 Словенија (SLO) 6 4 6 9 19 7 2 4 9 15 13 6 10 18 34
 ЈАР (RSA) 18 23 26 27 76 6 0 0 0 0 24 23 26 27 76
 СССР (URS) [URS] 9 395 319 296 1010 9 78 57 59 194 18 473 376 355 1204
 Обединета екипа (EUN) [EUN] 1 45 38 29 112 1 9 6 8 23 2 54 44 37 135
 Шпанија (ESP) [Z] 22 37 59 35 131 19 1 0 1 2 41 38 59 36 133
 Шри Ланка (SRI) [SRI] 16 0 2 0 2 0 0 0 0 0 16 0 2 0 2
 Судан (SUD) 11 0 1 0 1 0 0 0 0 0 11 0 1 0 1
 Суринам (SUR) [E] 11 1 0 1 2 0 0 0 0 0 11 1 0 1 2
 Шведска (SWE) [Z] 26 143 164 176 483 22 50 40 54 144 48 193 204 230 627
 Швајцарија (SUI) 27 47 73 65 185 22 50 40 48 138 49 97 113 113 323
 Сирија (SYR) 12 1 1 1 3 0 0 0 0 0 12 1 1 1 3
 Кинески Тајпеј (TPE) [TPE] [TPE2] 13 2 7 12 21 11 0 0 0 0 24 2 7 12 21
 Таџикистан (TJK) 5 0 1 2 3 4 0 0 0 0 9 0 1 2 3
 Танзанија (TAN) [TAN] 12 0 2 0 2 0 0 0 0 0 12 0 2 0 2
 Тајланд (THA) 15 7 6 11 24 3 0 0 0 0 18 7 6 11 24
 Того (TOG) 9 0 0 1 1 1 0 0 0 0 10 0 0 1 1
 Тонга (TGA) 8 0 1 0 1 1 0 0 0 0 9 0 1 0 1
Податотека:Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго (TRI) [TRI] 16 2 5 11 18 3 0 0 0 0 19 2 5 11 18
 Тунис (TUN) 13 3 3 4 10 0 0 0 0 0 13 3 3 4 10
 Турција (TUR) 21 39 25 24 88 16 0 0 0 0 37 39 25 24 88
 Уганда (UGA) 14 2 3 2 7 0 0 0 0 0 14 2 3 2 7
 Украина (UKR) 5 33 27 55 115 6 2 1 4 7 11 35 28 59 122
 ОАЕ (UAE) 8 1 0 0 1 0 0 0 0 0 8 1 0 0 1
 САД (USA) [P] [Q] [R] [Z] 26 976 758 666 2400 22 96 102 83 281 48 1072 860 749 2681
 Уругвај (URU) 20 2 2 6 10 1 0 0 0 0 21 2 2 6 10
 Узбекистан (UZB) 5 5 5 10 20 6 1 0 0 1 11 6 5 10 21
 Венецуела (VEN) 17 2 2 8 12 4 0 0 0 0 21 2 2 8 12
 Виетнам (VIE) 14 0 2 0 2 0 0 0 0 0 14 0 2 0 2
 Девствени Острови (ISV) 11 0 1 0 1 7 0 0 0 0 18 0 1 0 1
 Југославија (YUG) [YUG] 16 26 29 28 83 14 0 3 1 4 30 26 32 29 87
 Независни учесници (IOP) [IOP] 1 0 1 2 3 0 0 0 0 0 1 0 1 2 3
 Замбија (ZAM) [ZAM] 12 0 1 1 2 0 0 0 0 0 12 0 1 1 2
 Зимбабве (ZIM) [ZIM] 12 3 4 1 8 1 0 0 0 0 13 3 4 1 8
 Мешовита екипа (ZZX) [ZZX] 3 8 5 4 17 0 0 0 0 0 3 8 5 4 17
Севкупно 27 4809 4776 5129 14714 22 959 957 948 2864 49 5768 5733 6077 17578

Земји без медали[уреди | уреди извор]

After the ЗОИ 2014 во Сочи, 73 од вкупно 204 денешни 6 некогашни земји-учеснички немаат освоено ниеден олимписки медал.[2]

Земја
(МОК-код)
Летни
олимпијади
Зимски
олимпијади
Вкупно
олимпијади
 Албанија (ALB) 7 3 10
 Американска Самоа (ASA) 7 1 8
 Андора (AND) 10 11 21
 Ангола (ANG) 8 0 8
 Антигва и Барбуда (ANT) 9 0 9
 Аруба (ARU) 7 0 7
 Бангладеш (BAN) 8 0 8
 Белиз (BIZ) [BIZ] 11 0 11
 Бенин (BEN) [BEN] 10 0 10
 Бутан (BHU) 8 0 8
 Боливија (BOL) 13 5 18
 Босна и Херцеговина (BIH) 6 6 12
 Британски Девствени Острови (IVB) 8 2 10
 Брунеј (BRU) [A] 4 0 4
 Буркина Фасо (BUR) [BUR] 8 0 8
 Камбоџа (CAM) 8 0 8
 Зелен ’Рт (CPV) 5 0 5
 Кајмански Острови (CAY) 9 2 11
 ЦАР (CAF) 9 0 9
 Чад (CHA) 11 0 11
 Комори (COM) 5 0 5
 Конго (CGO) 11 0 11
 ДР Конго (COD) [COD] 9 0 9
 Кукови Oстрови (COK) 7 0 7
 Доминика (DMA) 5 1 6
 Ел Салвадор (ESA) 10 0 10
 Екваторска Гвинеја (GEQ) 8 0 8
 Фиџи (FIJ) 13 3 16
 Гамбија (GAM) 8 0 8
 Гуам (GUM) 7 1 8
 Гвинеја (GUI) 10 0 10
 Гвинеја-Бисао (GBS) 5 0 5
 Хондурас (HON) 10 1 11
 Јордан (JOR) 9 0 9
 Кирибати (KIR) 3 0 3
 Лаос (LAO) 8 0 8
 Лесото (LES) 10 0 10
 Либерија (LBR) [C] 11 0 11
 Либија (LBA) [D] 9 0 9
 Мадагаскар (MAD) 11 1 12
 Малави (MAW) 9 0 9
 Малдиви (MDV) 7 0 7
 Мали (MLI) 12 0 12
 Малта (MLT) 15 1 16
 Маршалски Острови (MHL) 2 0 2
 Мавританија (MTN) 8 0 8
 Микронезија (FSM) 4 0 4
 Монако (MON) [N] 19 9 28
 Мјанмар (MYA) [MYA] 16 0 16
 Науру (NRU) 5 0 5
 Непал (NEP) 12 4 16
 Никарагва (NCA) 11 0 11
 Оман (OMA) 8 0 8
 Палау (PLW) 4 0 4
 Палестина (PLE) 5 0 5
 Папуа Нова Гвинеја (PNG) 9 0 9
 Руанда (RWA) 8 0 8
 Свети Кристофер и Невис (SKN) 5 0 5
 Света Луција (LCA) 5 0 5
 Свети Винсент и Гренадините (VIN) 7 0 7
 Самоа (SAM) 8 0 8
 Сан Марино (SMR) 13 9 22
 Сао Томе и Принсипе (STP) 5 0 5
 Сејшели (SEY) 8 0 8
 Сиера Леоне (SLE) 10 0 10
 Соломонски Острови (SOL) 8 0 8
 Сомалија (SOM) 8 0 8
 Свазиленд (SWZ) 9 1 10
 Источен Тимор (TLS) [I] 3 1 4
 Туркменистан (TKM) 5 0 5
 Тувалу (TUV) 2 0 2
 Вануату (VAN) 7 0 7
 Јемен (YEM) [YEM] 6 0 6
 Малаја (MAL) [MAL] 2 0 2
 Северно Борнео (NBO) [NBO] 1 0 1
 Република Кина (ROC) [ROC] 3 0 3
 Сар (SAA) [SAA] 1 0 1
 Северен Јемен (YAR) [YAR] 2 0 2
 Јужен Јемен (YMD) [YMD] 1 0 1
 Независни учесници (IOA) [IOA] 2 0 2

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Олимписки игри - Сочи 2014 | Минати и идни зимски и летни олимпијади“. Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 2014-03-03. (македонски)
  2. Тука се вброени и независни учесници.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]