Освојувачи на медали на Зимските олимписки игри 1956

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во списокот на освојувачи на медали по земји на Зимските олимписки игри 1956 се наведени сите земји-учеснички на игрите кои освоиле медали. Најуспешна нација на игрите била репрезентацијата на Советскиот Сојуз, која на своето прво учество на Зимските олимписки игри освоила 7 златни од вкупно 16 медали.

Список по земји[уреди | уреди извор]

Списокот е направен според информациите добиени од Меѓународниот олимписки комитет (МОК) и е во склад со прописите утврдени од страна на МОК за составување на ваквите списоци. Според прописите, земјите во списокот се претставени со нивните национални олимписки комитети, а се подредени по бројот на освоени златни медали. Доколку се случи две или повеќе земји да имаат еднаков број на освоени златни медали, подредувањето продолжува по освоените сребрени, па по освоените бронзени медали. Доколку се случи две или повеќе земји да имаат освоено ист број на златни, сребрени и бронзени медали, тогаш тие заземаат исто место во списокот и се прикажани според редоследот на првата буква во абецедата.

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1 СССР (1956) 7 3 6 16
2 Австрија (1956) 4 3 4 11
3 Финска (1956) 3 3 1 7
4 Швајцарија (1956) 3 2 1 6
5 Шведска (1956) 2 4 4 10
6 САД (1956) 2 3 2 7
7 Норвешка (1956) 2 1 1 4
8 Италија (1956) 1 2 0 3
9 Германија (1956) 1 0 1 2
10 Канада 0 1 2 3
11 Јапонија (1956) 0 1 0 1
12 Унгарија 0 0 1 1
12 Полска (1956) 0 0 1 1
Вкупно 25[а] 23 24 72

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  • а Во трката на 1500 m за мажи во брзо лизгање, исто време на целта имале двајца лизгачи од СОветскиот Сојуз, па така биле доделени два златни медали.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]