Етиопија на Олимписките игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Етиопија на Олимписките игри

Знаме на Етиопија
МОК-код  ETH
НОК Олимписки комитет на Етиопија
Порталwww.ethiolympic.org
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади

Етиопија првпат учествувала на Олимписки игри во 1956 година, и оттогаш испраќала натпреварувачи на сите изданија на Летните олимписки игри освен на игрите во 1976, 1984 и 1988 година. Етиопија двапати досега настапила на Зимските олимписки игри, а своето прво учество го забележала на игрите во Торино во 2006 година.

Етиопските натпреварувачи имаат освоено вкупно 45 олимписки медали, сите во атлетика.

Националниот олимписки комитет на Етиопија е основан во 1948 година, а бил признаен од страна на Меѓународниот олимписки комитет во 1954 година.

Табела на медали[уреди | уреди извор]

Медали на Летни олимписки игри[уреди | уреди извор]

Олимпијада Учесници Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
Мелбурн 1956 12 0 0 0 0 -
Рим 1960 10 1 0 0 1 21
Токио 1964 12 1 0 0 1 24
Мексико 1968 18 1 1 0 2 25
Минхен 1972 31 0 0 2 2 41
Монтреал 1976 не учествувале
Москва 1980 45 2 0 2 4 17
Лос Анџелес 1984 не учествувале
Сеул 1988
Барселона 1992 20 1 0 2 3 33
Атланта 1996 18 2 0 1 3 34
Сиднеј 2000 26 4 1 3 8 20
Атина 2004 26 2 3 2 7 28
Пекинг 2008 27 4 1 2 7 18
Лондон 2012 35 3 1 3 7 24
Вкупно 21 7 17 45 39

Медали на Зимски олимписки игри[уреди | уреди извор]

Олимпијада Учесници Златни Сребрени Бронзени Вкупно Ранг
Торино 2006 1 0 0 0 0 -
Ванкувер 2010 1 0 0 0 0 -
Вкупно 0 0 0 0 -

Список на освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Медал Натпреварувач Игри Спорт Дисциплина
 Златен Бикила, АбебеАбебе Бикила Италија Рим 1960 Атлетика Маратон
 Златен Бикила, АбебеАбебе Бикила Јапонија Токио 1964 Атлетика Маратон
 Златен Волде, МамоМамо Волде Мексико Мексико 1968 Атлетика Маратон
 Сребрен Волде, МамоМамо Волде Мексико Мексико 1968 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Волде, МамоМамо Волде Германија Минхен 1972 Атлетика Маратон
 Бронзен Јифтер, МирутсМирутс Јифтер Германија Минхен 1972 Атлетика 10.000 м
 Златен Јифтер, МирутсМирутс Јифтер СССР Москва 1980 Атлетика 5.000 м
 Златен Јифтер, МирутсМирутс Јифтер СССР Москва 1980 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Кедир, МохамедМохамед Кедир СССР Москва 1980 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Тура, ЕшетуЕшету Тура СССР Москва 1980 Атлетика 3.000 м со препреки
 Златен Тулу, ДерартуДерарту Тулу Шпанија Барселона 1992 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Абебе, АдисАдис Абебе Шпанија Барселона 1992 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Бајса, ФитаФита Бајса Шпанија Барселона 1992 Атлетика 5.000 м
 Златен Гебреселасие, ХаилеХаиле Гебреселасие     САД Атланта 1996 Атлетика 10.000 м (ОР)
 Златен Роба, ФатумаФатума Роба САД Атланта 1996 Атлетика Маратон
 Бронзен Вами, ГетеГете Вами САД Атланта 1996 Атлетика 10.000 м
 Златен Абера, ГезахегнеГезахегне Абера Австралија Сиднеј 2000 Атлетика Маратон
 Златен Гебреселасие, ХаилеХаиле Гебреселасие Австралија Сиднеј 2000 Атлетика 10.000 м
 Златен Тулу, ДерартуДерарту Тулу Австралија Сиднеј 2000 Атлетика 10.000 м (ОР)
 Златен Волде, МилионМилион Волде Австралија Сиднеј 2000 Атлетика 5.000 м
 Сребрен Вами, ГетеГете Вами Австралија Сиднеј 2000 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Мезгебу, АсефаАсефа Мезгебу Австралија Сиднеј 2000 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Тола, ТесфајеТесфаје Тола Австралија Сиднеј 2000 Атлетика Маратон
 Бронзен Вами, ГетеГете Вами Австралија Сиднеј 2000 Атлетика 5.000 м
 Златен Бекеле, КененисаКенениса Бекеле Грција Атина 2004 Атлетика 10.000 (ОР)
 Златен Дефар, МесеретМесерет Дефар Грција Атина 2004 Атлетика 5.000 м
 Сребрен Бекеле, КененисаКенениса Бекеле Грција Атина 2004 Атлетика 5.000 м
 Сребрен Дибаба, ЕџагајехуЕџагајеху Дибаба Грција Атина 2004 Атлетика 10.000 м
 Сребрен Сихине, СилешиСилеши Сихине Грција Атина 2004 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Дибаба, ТитунешТитунеш Дибаба Грција Атина 2004 Атлетика 5.000 м
 Бронзен Тулу, ДерартуДерарту Тулу Грција Атина 2004 Атлетика 10.000 м
 Златен Бекеле, КененисаКенениса Бекеле Кина Пекинг 2008 Атлетика 10.000 м (OR)
 Златен Бекеле, КененисаКенениса Бекеле Кина Пекинг 2008 Атлетика 5.000 м (OR)
 Златен Дибаба, ТирунешТирунеш Дибаба Кина Пекинг 2008 Атлетика 10.000 м (ОР)
 Златен Дибаба, ТирунешТирунеш Дибаба Кина Пекинг 2008 Атлетика 5.000 м
 Сребрен Сихине, СилешиСилеши Сихине Кина Пекинг 2008 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Дефар, МесеретМесерет Дефар Кина Пекинг 2008 Атлетика 5.000 м
 Бронзен Кебеде, ЦегајЦегај Кебеде Кина Пекинг 2008 Атлетика Маратон
 Златен Дефар, МесеретМесерет Дефар Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика 50.000 м
 Златен Дибаба, ТирунешТирунеш Дибаба Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика 10.000 м
 Златен Гелана, ТикиТики Гелана Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Маратон (ОР)
 Сребрен Гебремескел, ДејенДејен Гебремескел Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика 5.000 м
 Бронзен Асефа, СофијаСофија Асефа Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика 3.000 м со препреки
 Бронзен Бекеле, ТарикуТарику Бекеле Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика 10.000 м
 Бронзен Дибаба, ТирунешТирунеш Дибаба Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика 5.000 м
  • Белешка: ОР — Олимписки рекорд

Наводи[уреди | уреди извор]

  • „Olympic Medal Winners“. Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 2007-04-10.
  • „Ethiopian Olympic Committee“. Меѓународен олимписки комитет. Посетено на 2011-06-13.
  • Ethiopia overview Архивирано на 27 септември 2016 г. на Sports-Reference.com