Соломоновите Острови на Олимписките игри

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Соломонски Острови на Олимписките игри

Знаме на Соломонските острови
МОК-код  SOL
НОК Национален олимписки комитет на Соломонските Острови
Порталwww.oceaniasport.com/solomon
Олимписка историја
Летни олимпијади

Соломоновите Острови првпат учествувале на Олимписките игри во 1984 година, и имаат испратено натпреварувачи на сите Летни олимписки игри оттогаш.[1] Земјата никогаш се нема натпреварувано на Зимските олимписки игри.

До денес, ниеден спортист кој се натпреварувал за Соломонските Острови не освоил медал.[2]

Националниот олимписки комитет за Соломонските острови бил создаден во 1983 година и бил признаен од страна на МОК истата година.

Поврзано[edit | edit source]

Наводи[edit | edit source]