Освојувачи на медали на Летните олимписки игри 1988

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во списокот на освојувачи на медали по земји на Летните олимписки игри 1988 се наведени сите земји-учеснички на игрите кои освоија медали. Најуспешна нација на игрите беше репрезентацијата на Советскиот Сојуз, која освоила 55 златни од вкупно 132 медали.

Најуспешен натпреварувач на игрите била источногерманската пливачка Кристин Ото, која освола 6 златни медали.

Список по земји[уреди | уреди извор]

Списокот е направен според информациите добиени од Меѓународниот олимписки комитет (МОК) и е во склад со прописите утврдени од страна на МОК за составување на ваквите списоци. Според прописите, земјите во списокот се претставени со нивните национални олимписки комитети, а се подредени по бројот на освоени златни медали. Доколку се случи две или повеќе земји да имаат еднаков број на освоени златни медали, подредувањето продолжува по освоените сребрени, па по освоените бронзени медали. Доколку се случи две или повеќе земји да имаат освоено ист број на златни, сребрени и бронзени медали, тогаш тие заземаат исто место во списокот и се прикажани според редоследот на првата буква во абецедата.

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1 СССР (1988) 55 31 46 132
2 Источна Германија (1988) 37 35 30 102
3 САД (1988) 36 31 27 94
4 Јужна Кореја (1988) 12 10 11 33
5 Западна Германија (1988) 11 14 15 40
6 Унгарија (1988) 11 6 6 23
7 Flag of Bulgaria (1971–1990).svg Бугарија 10 12 13 35
8 Романија (1988) 7 11 6 24
9 Франција (1988) 6 4 6 16
10 Италија (1988) 6 4 4 14
11 Кина (1988) 5 11 12 28
12 Велика Британија (1988) 5 10 9 24
13 Кенија (1988) 5 2 2 9
14 Јапонија (1988) 4 3 7 14
15 Австралија (1988) 3 6 5 14
16 Југославија (1988) 3 4 5 12
17 Чехословачка (1988) 3 3 2 8
18 Нов Зеланд (1988) 3 2 8 13
19 Канада (1988) 3 2 5 10
20 Полска (1988) 2 5 9 16
21 Норвешка (1988) 2 3 0 5
22 Холандија (1988) 2 2 5 9
23 Данска (1988) 2 1 1 4
24 Бразил (1988) 1 2 3 6
25 Финска (1988) 1 1 2 4
25 Шпанија (1988) 1 1 2 4
27 Турција (1988) 1 1 0 2
28 Мароко (1988) 1 0 2 3
29 Австрија (1988) 1 0 0 1
29 Португалија (1988) 1 0 0 1
29 Суринам (1988) 1 0 0 1
32 Шведска (1988) 0 4 7 11
33 Швајцарија (1988) 0 2 2 4
34 Јамајка (1988) 0 2 0 2
35 Аргентина (1988) 0 1 1 2
36 Чиле (1988) 0 1 0 1
36 Костарика (1988) 0 1 0 1
36 Индонезија (1988) 0 1 0 1
36 Иран (1988) 0 1 0 1
36 Холандски Антили (1988) 0 1 0 1
36 Перу (1988) 0 1 0 1
36 Сенегал (1988) 0 1 0 1
36 Девствени Острови (1988) 0 1 0 1
44 Белгија (1988) 0 0 2 2
44 Мексико (1988) 0 0 2 2
46 Колумбија (1988) 0 0 1 1
46 Џибути (1988) 0 0 1 1
46 Грција (1988) 0 0 1 1
46 Монголија (1988) 0 0 1 1
46 Пакистан (1988) 0 0 1 1
46 Филипини (1988) 0 0 1 1
46 Тајланд (1988) 0 0 1 1
Вкупно 241 234 264 739

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]