Кенија на Олимписките игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кенија на Олимписките игри

Знаме на Кенија
МОК-код  KEN
НОК Кениски национален олимписки комитет
Олимписка историја
Летни олимпијади
Зимски олимпијади

Кенија првпат учествувала на Олимписките игри во 1956 година, и има испратено спортисти да се натпреваруваат на сите Летни олимписки игри оттогаш, со исклучок на игрите кои биле бојкотирани во 1976 и 1980 година. Кенија учествувала на Зимските олимписки игри во 1998, 2002 и 2006 година. Сепак, нивниот единствен претставник на овие игри, Филип Боит, fне успеал да се квалификува за игрите во 2010 година, и се пензионирал во 2011 година, со што Кенија останала без натпреварувачи на Зимските олимписки игри. Кениските спотисти имаат освоено вкупно 86 медали, сите во боксување и атлетика. Од тие, 56 медали се од маратони. Како најуспешни игри за освојување на медали, се сметаат двете недоамнешни Летни олимписки игри (2008 и 2012), на кои тие имале освоено 25 медали.

Националниот олимписки комитет за Кенија е Кенискиот национален олимписки комитет, кој бил основан во 1955 година.

Медалисти[уреди | уреди извор]

Медал Име Игри Спорт Настан
 Бронзен Кипругут, ВилсонВилсон Кипругут Јапонија Токио 1964 Атлетика Мажи 800 м
 Златен Тему, НафталиНафтали Тему Мексико Мексико 1968 Атлетика Мажи 10000 м
 Златен Кејно, КипхоџКипхоџ Кејно Мексико Мексико 1968 Атлетика Мажи 1500 м
 Златен Бивот, АмосАмос Бивот Мексико Мексико 1968 Атлетика Мажи 3000 м угорнина
 Сребрен Кого, БенјаминБенјамин Кого Мексико Мексико 1968 Атлетика Мажи 3000 м угорнина
 Сребрен Рудиша, ДаниелДаниел Рудиша
Мунјоро Њамау
НАфтали Бон
Чарлс Асати
Мексико Мексико 1968 Атлетика Мажи штафета 4x400 м
 Сребрен Кејно, КипхоџКипхоџ Кејно Мексико Мексико 1968 Атлетика Мажи 5000 м
 Бронзен Тему, НафталиНафтали Тему Мексико Мексико 1968 Атлетика Мажи 5000 м
 Сребрен Кипругут, ВилсонВилсон Кипругут Мексико Мексико 1968 Атлетика Мажи 800 м
 Бронзен Варуинџ, ФилипФилип Варуинџ Мексико Мексико 1968 Боксување Мажи пердув
 Златен Keino, KipchogeKipchoge Keino Германија Минхен 1972 Атлетика Мажи 3000 м угорнина
 Златен Асати, ЧарлсЧарлс Асати
Мунјоро Њамау
Роберт Оуко
Џулиус Санг
Германија Минхен 1972 Атлетика Мажи штафета 4×400 м
 Сребрен Кејно, КипхоџКипхоџ Кејно Германија Минхен 1972 Атлетика Мажи 1500 м
 Сребрен Џипхо, БенБен Џипхо Германија Минхен 1972 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Сребрен Варуинџ, ФилипФилип Варуинџ Германија Минхен 1972 Боксување Мажи пердув
 Бронзен Санг, ЏулиусЏулиус Санг Германија Минхен 1972 Атлетика Мажи 400 м
 Бронзен Боит, МајкМајк Боит Германија Минхен 1972 Атлетика Мажи 800 м
 Бронзен Мбунгуа, СамуелСамуел Мбунгуа Германија Минхен 1972 Боксување Мажи лесна
 Бронзен Мурунга, ДикДик Мурунга Германија Минхен 1972 Боксување Мажи велтер
 Златен Корир, ЏулиусЏулиус Корир САД Лос Анџелес 1984 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Бронзен Мусјоки, МихаелМихаел Мусјоки САД Лос Анџелес 1984 Атлетика Мажи 10000 м
 Бронзен Билали, ИбраимИбраим Билали САД Лос Анџелес 1984 Боксување Мажи мува
 Златен Кариуки, ЏулиусЏулиус Кариуки Јужна Кореја Сеул 1988l Атлетика Мажи 3000 м угорнина
 Златен Нгуги, ЏонЏон Нгуги Јужна Кореја Сеул 1988l Атлетика Мажи 5000 м
 Златен Еренг, ПолПол Еренг Јужна Кореја Сеул 1988l Атлетика Мажи 8000 м
 Златен Роно, ПитерПитер Роно Јужна Кореја Сеул 1988l Атлетика Мажи 1500 м
 Златен Вангила, РобертРоберт Вангила Јужна Кореја Сеул 1988l Боксуање Мажи велтер
 Сребрен Коех, ПитерПитер Коех Јужна Кореја Сеул 1988l Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Сребрен Вакихури, ДагласДаглас Вакихури Јужна Кореја Сеул 1988l Атлетика Мажи маратон
 Бронзен Кимели, КипкембојКипкембој Кимели Јужна Кореја Сеул 1988l Атлетика Мажи 10000 м
 Бронзен Санде, КрисКрис Санде Јужна Кореја Сеул 1988l Боксување Мажи средна
 Златен Бирир, МетјуМетју Бирир Шпанија Барселона 1992 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Златен Тануи, ВилијамВилијам Тануи Шпанија Барселона 1992 Атлетика Мажи 800 м
 Сребрен Челимо, РичардРичард Челимо Шпанија Барселона 1992 Атлетика Мажи 10000 м
 Сребрен Санг, ПатрикПатрик Санг Шпанија Барселона 1992 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Сребрен Биток, ПолПол Биток Шпанија Барселона 1992 Атлетика Мажи 5000 м
 Сребрен Kiprotich, NixonNixon Kiprotich Шпанија Барселона 1992 Атлетика Мажи 800 м
 Бронзен Мутвол, ВилијамВилијам Мутвол Шпанија Барселона 1992 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Бронзен Китур, СамсонСамсон Китур Шпанија Барселона 1992 Атлетика Мажи 400 м
 Златен Кетер, ЏозефЏозеф Кетер САД Атланта 1996 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Сребрен Тергат, ПолПол Тергат САД Атланта 1996 Атлетика Мажи 10000 м
 Сребрен Киптануи, МозесМозес Киптануи САД Атланта 1996 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Сребрен Биток, ПолПол Биток САД Атланта 1996 Атлетика Мажи 5000 м
 Сребрен Конга, ПолинПолин Конга САД Атланта 1996 Атлетика Жени 5000 м
 Бронзен Кипкорир, СтивенСтивен Кипкорир САД Атланта 1996 Атлетика Мажи 1500 м
 Бронзен Онјанча, ФредФред Онјанча САД Атланта 1996 Атлетика Мажи 800 м
 Бронзен Ваинаина, ЕрикЕрик Ваинаина САД Атланта 1996 Атлетика Мажи маратон
 Златен Нгени, НоаНоа Нгени Австралија Сиднеј 2000 Атлетика Мажи 1500 м
 Златен Косгеј, РубенРубен Косгеј Австралија Сиднеј 2000 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Сребрен Тергат, ПолПол Тергат Австралија Сиднеј 2000 Атлетика Мажи 10000 м
 Сребрен Кипкетер, Вилсон БоитВилсон Боит Кипкетер Австралија Сиднеј 2000 Атлетика Мажи 3000 м
 Сребрен Ваинанина, ЕрикЕрик Ваинанина Австралија Сиднеј 2000 Атлетика Мажи маратон
 Бронзен Лагат, БернардБернард Лагат Австралија Сиднеј 2000 Атлетика Мажи 1500 м
 Бронзен Чепчумба, ЏојсЏојс Чепчумба Австралија Сиднеј 2000 Атлетика Жени маратон
 Златен Кембој, ЕзикиелЕзикиел Кембој Грција Атина 2004 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Сребрен ЛАгат, БернардБернард ЛАгат Грција Атина 2004 Атлетика Мажи 1500 м
 Сребрен Кипруто, БриминБримин Кипруто Грција Атина 2004 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Сребрен Очичи, ИзабелаИзабела Очичи Грција Атина 2004 Атлетика Жени 5000 м
 Сребрен Ндереба, КетринКетрин Ндереба Грција Атина 2004 Атлетика Жени маратон
 Бронзен Коех, Пол КипсиелПол Кипсиел Коех Грција Атина 2004 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Бронзен Кипхоџ, ЕлиудЕлиуд Кипхоџ Грција Атина 2004 Атлетика Мажи 5000 м
 Златен Кипроп, Азбел КипрутоАзбел Кипруто Кипроп Кина Пекинг 2008 Атлетика Мажи 1500 м
 Златен Кипруто, Бримин КипропБримин Кипроп Кипруто Кина Пекинг 2008 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Златен Бунгеј, ВилфредВилфред Бунгеј Кина Пекинг 2008 Атлетика Мажи 800 м
 Златен Ванџиру, СамуелСамуел Ванџиру Кина Пекинг 2008 Атлетика Мажи маратон
 Златен Џелимо, ПамелаПамела Џелимо Кина Пекинг 2008 Атлетика Жени 800 м
 Златен Лагат, НенсиНенси Лагат Кина Пекинг 2008 Атлетика Жени 1500 м
 Сребрен Бусиенеј, Џенет ЏепскогејЏенет Џепскогеј Бусиенеј Кина Пекинг 2008 Атлетика Жени 800 м
 Сребрен Ндерба, КетринКетрин Ндерба Кина Пекинг 2008 Атлетика Жени маратон
 Сребрен Џепкорир, ЈунисЈунис Џепкорир Кина Пекинг 2008 Атлетика Жени 3000 м брзоод
 Сребрен Кипхоџ, ЕлиудЕлиуд Кипхоџ Кина Пекинг 2008 Атлетика Мажи 5000 м
 Бронзен Матилонг, Ричард КипкембојРичард Кипкембој Матилонг Кина Пекинг 2008 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Бронзен Кого, МикаМика Кого Кина Пекинг 2008 Атлетика Мажи 10000 м
 Бронзен Сои, Едвин ЧеријотЕдвин Черијот Сои Кина Пекинг 2008 Атлетика Мажи 5000 м
 Бронзен Јего, Алфред КирваАлфред Кирва Јего Кина Пекинг 2008 Атлетика Мажи 800 м
 Сребрен Кипјего, СалиСали Кипјего Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Жени 10000 м
 Бронзен Черуијот, ВивијанВивијан Черуијот Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Жени 10000 м
 Сребрен Џепту, ПрискаПриска Џепту Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Жени маратон
 Златен Кембој, ЕзикиелЕзикиел Кембој Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Бронзен Мутаи, АбелАбел Мутаи Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Мажи 3000 м брзоод
 Златен Рудиша, ДејвидДејвид Рудиша Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Мажи 800 м
 Бронзен Китум, ТимотиТимоти Китум Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Мажи 800 м
 Сребрен Черуијот, ВивијанВивијан Черуијот Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Жени 5000 м
 Бронзен Лонгосива, ТомасТомас Лонгосива Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Мажи 5000 м
 Сребрен Кируи, АбелАбел Кируи Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Мажи маратон
 Бронзен Кипсанг Кипротич, ВилсонВилсон Кипсанг Кипротич Обединето Кралство Лондон 2012 Атлетика Мажи маратон

Табели со медали[уреди | уреди извор]

Медали по Летни олимписки игри[уреди | уреди извор]

Игри Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Мелбурн 1956 0 0 0 0
Рим 1960 1 0 0 1
Токио 1964 0 0 1 1
Мексико 1968 3 4 2 9
Минхен 1972 2 3 4 9
Монтреал 1976 „Не учествувале“
Москва 1980 „Не учествувале“
Лос Анџелес 1 0 2 3
Сеул 1988 5 2 2 9
Барелона 1992 2 4 2 8
Атланта 1996 1 4 3 8
Сиднеј 2000 2 3 2 7
Атина 2004 1 4 2 7
Пекинг 6 4 4 14
Лондон 2012 2 4 5 11
Вкупно 25 32 29 86

Медали по спорт[уреди | уреди извор]

Спорт Златни Сребрени Бронзени Вкупно
Атлетика 24 31 24 79
Боксување 1 1 5 7
Вкупно 25 32 29 86

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • „Olympic Medal Winners“. MOK. Посетено на 2007-03-31.
  • „National Olympic Committee Kenya“. International Olympic Committee. Посетено на 2011-06-13.