Римокатоличка катедрала Свети Никола (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Катедрала Свети Никола
Костьол Св. Миколи
Основни податоци
МестоКиев, Украина
Осветен1909
ВодствоОпштински оддел за култура
Архитектонски опис
Архитект(и)Б. Городетски и Е. Сала
Архитектонски стилготска архитектура
Завршен1896

Римокатоличката катедрала Свети Никола (украински: Костьол Св. Миколи) е втората римокатоличка катедрала која била изградена во Киев, Украина. Христијанскиот храм бил изграден во периодот од 1899 до 1909 година и е изградена во готски стил, од страна на киевските архитекти Б. Городетски и Е. Салја. Историски гледано, црквата приопаѓа на латинскиот обред.

Во 1909 година, катедралата била осветена во името на Свети Никола, но изградбата целосно не била завршена. Со доаѓањето на комунистичките власти, во 1938 година храмот бил затворен и истата користела за технички цели а во еден момент била и објект под контрола на КГБ. Во периодот 1979-1980, објектот бил реновиран и истиот бил претворен во Национален дом на камерна музика.

По распаѓањето на Советскиот Сојуз, во 1992 година црквата припаднала на општинскиот оддел за култура, а Римокатоличката црква се надева дека еден ден ќе биде вратена сопственоста на црквата.