Црква Света Марија Магдалена (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Света Марија Магдалена
Церква святої Марії Магдалини
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1865
Архитектура
Завршена1867
Урната1930

Црквата на Света Марија Магдалена (украински: Церква святої Марії Магдалини) е поранешна православна црква кој се наоѓала во Киев, Украина. Црквата била изградена во 1887 година, а била разрушена во 1935 година.

Во втората половина на 19 век, во реонот на Шулјавка сè уште немало христијански храм. Во 1883 година бил одобрен планот за изградба на црква. Градоначалникот понудил сума од 18,000 рубли кои биле доволни за изградба на храмот.

Во 1885 година била биле ставени темелите на црквата, и истата била изградена две години подоцна. Храмот бил посветен на Марија Магдалена. Самиот архитект, Вадим Катеринич ги одбил парите кои му биле понудени за својата работа.

Во 1935 година храмот бил разрушен. Во денешно време се размислува за негова обнова.