Црква Свети Никола (Днепарски реон - Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Свети Никола
Миколаївська церква
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1880
Архитектура
Стилукраински барок
Завршена1880
Урната1935

Црквата Свети Никола (украински: Миколаївська церква ) е поранешна црква која се наоѓала во Киев, Украина.

Црквата за првпат се споменува во 1506 година. Познато е дека старата црква најверојатно била разрушена, а во 1755 година била изградена новата црква. таа дрвена црква била повторно срушена и на нејзино место била изградена нова.

Оваа мала црква станала позната по венчавката на поетите Николај Гумилов и Ана Ахматова на 25 април 1910 година.

По одаѓањето на советите, во 1927 година имало обид за претворање на објектот во ветеринарна клиника. Сепак, во 1935 година градскиот совет на градот донел одлука за рушење на објектот.