Црква Свети Ѓорѓи (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Свети Ѓорѓи
Георгіївська церква
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1744
Архитектура
Стилукраински барок
Завршена1744
Урната1934

Црквата Свети Ѓорѓи (украински: Георгіївська церква) е поранешна црква која се наоѓала во Киев, Украина.

Првата црква на ова место била изградена во времето на Јарослав Мудриот во 1037 година. Во 1240 година, монголците ја разрушиле црквата, и храмот во урнати бил до 1674 година кога била изградена дрвена црква и истата била посветена на Свети Ѓорги.

Во 1744 година старата црква била разрушена а на нејзино место била изградена нова црква во украински барок стил. Во 1752 година црквата била осветена.

Во 1934 година, црквата била разрушена.