Црква Света Троица (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Света Троица
Свято-Троїцький собор
Основни податоци
МестоКиев, Украина

Црква Света Троица (украински:Свято-Троїцький собор) е една од најголемите украински православни цркви во Киев, Украина.

Таа била изградена на периферијата на Киев, во поранешното село Троештина, помеѓу 1991 и 1997 година. Црквата е посветена на Света Троица. Таа е изградена во стил на барок. Во нејзина непосредна близина се наоѓа камбанарија.