Прејди на содржината

Катедрала

Од Википедија — слободната енциклопедија
Саун Пауло Катедрала во Бразил е модерна катедрала изградена во Нео-Готически стил.
Свети Василиј Руската Православна Катедрала во Москва, Русија.

Катедрала е црква која содржи Предлошка:Langnf на епископ,[1] служејќи така како централна црква на диоцеза, конференција, или епископат.[2] Црквите со функција на "катедрала" обично се специфични за тие христијански деноминации со епископска хиерархија, како што се Католичката, Источно Православна, Англиканска, и некои Лутерански цркви.[2] Градби на цркви што ги вклучуваат функциите на катедрала прво се појавија во Италија, Галија, Шпанија, и Северна Африка во 4ти век, но катедралите не станаа универзални во Западната Католичка Црква до 12ти век, во кој време развивале архитектонски форми, институционални структури, и правни идентитети различни од жупна цркваи, манастирски цркви, и епископски резиденции. Катедралата е по важна во хиерархијата од црквата затоа што епископот управува со подрачјето под неговата или нејзината административна власт од катедралата.[3][4][5]

По Протестантската Реформација, христијанската црква во неколку делови на Западна Европа, како што се Шкотска, Холандија, некои Швајцарски Кантони и делови од Германија, прифатија пресвитерска политика која отстрани епископите целосно. Каде што античките згради на катедралите во овие земји се уште се во употреба за заедничко богослужба, тие обично го задржуваат насловот и достоинството на "катедрала", одржувајќи и развивајќи отсебни функции на катедрала, но без хиерархијска врховенство. Од 16ти век понатаму, но особено од 19ти век, црквите со потекло од Западна Европа започнаа енергични програми на мисионарска активност, водејќи до основање на голем број на нови диоцези со асоциирани инсталации на катедрали од различни форми во Азија, Африка, Австралија, Океанија и Америка. Дополнително, и Католичка Црква и Православните цркви основаа нови диоцези во поранешни Протестантски земји за конверти и мигрантски со-религиозници. Како резултат, не е необично да се најдат Христијани во еден град кои се услужуваат од три или повеќе катедрали од различни деноминации.

Галерија[уреди | уреди извор]

  1. Краток Оксфордски англиски речник, ISBN 0-19-860575-7.
  2. 2,0 2,1 New Standard Encyclopedia, 1998 од Standard Educational Corporation, Чикаго, Илиноис; страница B-262c.
  3. Предлошка:Наведи веб
  4. Предлошка:Наведи веб
  5. Предлошка:Наведи веб