Мала црква на Свети Никола (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мала црква на Свети Никола
Малий Микільський собор
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1715
Архитектура
Стилукраински барок
Завршена1715
Урната1930-ти

Црквата Свети Никола (украински: Малий Микільський собор) е поранешна црква која се наоѓала во Киев, Украина.

Цривата била изградена во 1715 година од страна на принцот Дмитриј Голицин. Во тоа време, црквата била позната како Мала црква посветена на Свети Никола.

Во текот на 1930-тите години храмот бил разрушен.