Црква Свети Никола (Светошински реон - Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Свети Никола
Миколаївська церква
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1907
Архитектура
Завршена1907
Урната1950-ти

Црквата Свети Никола (украински: Миколаївська церква) е поранешна црква која се наоѓала во Киев, Украина.

Овој православен храм бил изграден во 1907 година, а бил разрушен во 1950-тите години. Светошинскиот реон во тоа време бил предградие на градот, кој постојано се развивал и проширувал. Иницијативата за изградба на оваа црква била покренета во 1901 година, и конечно по соберените средства и одобрение, била завршена во 1907 година.

Во текот на 1930-тите години, односно во времето кога биле разрушени голем дел од христијанските црква во градот, оваа била поштедена. Сепак, во 1950-тите години било решено да се разруши.