Макариска црква (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Макариска црква
Макаріївська церква
Карта
МестоКиев
ЗемјаУкраина
ВероисповедУПЦ-МП
Историја
Основана1987

Макариската црква (украински: Макаріївська церква) е црква која се наоѓа во Киев, Украина. Христијанскиот храм бил изграден во 1897 година.

Црквата е посветена на киевскиот митрополит Макариј, кој бил убиен од страна на Татарите. Во 1897 година, по повод одбележувањето на 400-годишнината од оваа трагедија била пуштена денешната црква. До 1917 година, во црквата се наоѓало верско училиште, дом за деца и библиотека.

Училиштето било затворено целосно во 1922 година, но црквата продолжила да функционира до 1938 година. Во 1939 година била претворена во работилница. По војната, оваа црква останала една од малкуте во околината која не била разрушена.