Црква Свети Борис и Глеб (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Свети Борис и Глеб
Церква святих Бориса й Гліба
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1691
Архитектура
Стилампир
Завршена1692
Урната1936

Црквата на Свети Борис и Глеб (украински: Церква святих Бориса й Гліба) е поранешна православна црква кој се наоѓала во Киев, Украина. Црквата била изградена во 1692 година, а била разрушена во 1936 година.

Се смета дека првата црква на ова место била уништена во 1482 година од страна на Татарите. Кон крајот на 16 век била изградена дрвена црква, која подоцна, во 1692 година била срушена и изградена нова црква.

Црквата во следните години била реконструирена, а во 1811 година била опожарена, но од неа останале вредните реликви. Кон крајот на XX век, црквата била посветена на Свети Борис и Глеб и на Свети Јован Крстител.

Во 1936 година, црквата била разрушена.