Црква на сите светители (Подолски реон)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква на сите светители
Церква Всіх Святих
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1782
Архитектура
Стилукраински барок
Завршена1782
Урната1935

Црква на сите светители (украински: Церква Всіх Святих) е поранешна православна црква кој се наоѓала во Киев, Украина. Црквата била изградена во 1782 година, а била разрушена во 1935 година.

Во 1772 година, во реонот биле изградени нови гробишта за да по десет години биде изградена и црква во класичен украински барок стил.

Во 1809 година била изградена камбанарија околу црквата. Во времето кога низ СССР биле разрушени голем број на цркви, во 1935 било решено да се разруши и оваа црква заедно со гробиштата.