Црква Свети Никола Добриот (Подолски реон)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Свети Никола Добриот
Церква Миколи Доброго
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1800
Архитектура
Стилампир
Завршена1807
Урната1935

Црквата на Свети Никола Добриот (украински: Церква Миколи Доброго) е поранешна православна црква кој се наоѓала во Киев, Украина. Црквата била изградена во 1807 година, а била разрушена во 1935 година.

Првата црква била изградена по повод прославата од ослободувањето од турското ропство. Во 1651 година таа црква била опожарена, за да во 1662 година биде ренорирана. Во 1716 година била изградена нова црква од камен, со камбанарија. Но поради лошата конструкција, во 1799 година црквата била затворена. Во 1807 година, архитектот Андреј Маленски подигнал нов камен темелник на црквата која била опожарена во 1811 година и која по 1811 година била повторно обновена.

Во средината на 1930-тите години, храмот бил разрушен и на негово место била изградена училишна зграда.