Вознесенска црква (Лукјанивски реон - Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вознесенска црква
Вознесенська церква
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1863
Архитектура
Завршена1870
Урната1930-ти

Вознесенската црква (украински: Вознесенська церква ) е поранешна црква која се наоѓала во Киев, Украина.

Изградбата на црквата започнала во 1863 година, и истата завршила во 1870 година. Во близина на тогашната црква се наоѓаче гробишта, кои подоцна биле затворени.

Во текот на 1930-тите години, црквата била разрушена од страна на болшевиците заедно со гробиштата.