Капела на Александар III (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Капела на Александар III
Каплиця на честь порятунку Олександра III
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1891
Посветена наАлександар III
Архитектура
Завршена1891
Урната1930-ти

Капелата на Александар III (украински: Каплиця на честь порятунку Олександра III ) е поранешен верски објект кој се наоѓал во Киев, Украина.

Капелата била изграден во 1891 година и посветен на рускиот цар Александар III. За главен проект бил избран Владимир Николаев. Објектот бил срушен во 1930-тите години од страна на болшевиците, а на нејзино место бил изграден споменик на Иван Петрович Котларевски.

На 17 октомври 1888 година, возот во кој се наоѓал рускиот цар враќал од Крим доживеал железничка несреќа, но царот не бил повреден. Во негова чест била изградена капелата, на денешната улица Меленкова.