Прејди на содржината

Црква Света Ирина (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Света Ирина
Ірининський собор
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана11 век
Архитектура
Урната1240/1930

Црквата Света Ирина (украински: Ірининський собор) е поранешна црква која се наоѓала во Киев, Украина.

Црквата била основана во 1030 година, а за првпат била разрушена во 1240 година. Храмот долго време бил во рушевини за да во текот на 17 век доживее реновирање. Во 1835 година завршиле археолошките ископувања каде биле пронајдени неколку фрески.

Во 1930 година, сепак храмот бил целосно разрушен.