Црква Света Троица (Нова Забудова - Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Света Троица
Троїцька церква
Карта
Место Киев
Земја Украина
Историја
Основана1856
Архитектура
Стилукраински барок
Завршена1859
Урната1962

Црква Света Троица (украински: Троїцька церква) е поранешна православна црква кој се наоѓала во Киев, Украина. Црквата била изградена во 1859 година, а била разрушена во 1962 година.

Црквата се наоѓала во центарот на градот, во близина на Софискиот плоштад, на истоимената улица, денеска Терасовска улица. Во 1851 година старата црква била разрушена, и на нејзино место во 1856 година започнала да се гради нова црква. Во текот на следните децении, реонот започнал масовно да биде населуван, а со тоа и самата црква била посетувана од голем број на верници.

Кон крајот на 19 век, црквата била на неколкупати реновирена и реконструирена. Во 1930-тите години, црквата не била срушена. Сепак, во 1962 година истиот бил разрушен, поради реконструкција на улицата која минувала покрај црквата. На местото каде се наоѓала црквата била изградена 16-катна зграда.