Прејди на содржината

Ботаничка градина Александар Фомин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ботаничка градина Александар Фомин
Ботанічний сад імені академіка Олександра Фоміна
Ботаничка градина
Земја  Украина
Општина Киев
Знаменитост Киевски универзитет
IUCN категорија IVa

Ботаничката градина Александар Фомин (украински: Ботанічний сад імені академіка Олександра Фоміна) се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Градината била основана во 1839 година, и денеска има големина од 22,5 хектари со 8,000 растителни видови. Во 1935 година, градината била именувана според украинскиот академик Александар Фомин.

Градината е во сопственост на Киевскиот универзитет.