Јарославска улица (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Улица Јарославов Вал
Вулиця Ярославів Вал (украински)
Поранешни називи:Голема Пидвална улица
улица Раковски
улица Ворошилов
улица Полупанов
Место:Киев, Украина
Карта

Улица Јарославов Вал (украински: Вулиця Ярославів Вал) е улица која се наоѓа во Киев, Украина. Улицата се наоѓа помеѓу Владимирската улица и Воровската улица, а завршува на Лавовскиот плоштад.

Улицата била населена од античко време, а во голема мера за првпат била упоребувана во времето на Јарослав Мудриот (12 век), од каде доаѓа сегашното име. За првпат, името на улицата се споменува во 1832 година. Сепак, денешната улива била изградена во 1850-тите години, и во текот на својата историја постојано ги менувалас своите имиња, како Голема Пидвална улица. Од 1869 година улицата започнала да е нарекува улица лица Јарославов Вал. Во периодот од 1923-1928 година, улицата се викала улица Раковски, во чест на Крсто Раковски, советски политички деец, од 1928 до 1941 и од 1943 до 1957 се викала улица Ворошилов, во чест на советскиот министер Климент Ворошилов, од 1957 до 1962 се викала улица Полупанов, а од 1962 повторно се вика улица Јарославов Вал.

Позначајни градби кои се наоѓаат на ова улица се:

  • Синагога Кенеса
  • Амбасада на Канада
  • Амбасада на Италија
  • Амбасада на Чешка
  • Амбасада на Словачка