Национален универзитет „Киево-Могиланска академија“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Национален универзитет „Киево-Могиланска академија“
Національний університет "Києво-Могилянська Академія"
Поглед кон универзитетот
латински: Academia Kiioviensis Mohileana
Поранешно име
Киевска монашка школа (1615-1632)
Киево-могилански колегиум(1632-1658)
Киево-могиланска академија (1658-1819)
Киевска теолошка академија (1819-1918)
Национален универзитет „Киево-Могиланска академија“ (од 1991)
Гесло Tempus fugit, Academia sempiterna (латински)
На македонски
Time is running, Academy is eternal
Вид државен
Основан 1615 како Киевско монашко училиште
1632 како колегиум
1658 како универзитет
1819 како теолошка академија
1991 како универзитет[1]
Претседател Проф. Квит
Кадар
180[2]
Студенти 3000[3]
Место Киев, Украина
Кампус урбано подрачје, 20 Акр (8 ha)
Бои сина и бела         
Припадност EUA
www.ukma.kiev.ua

Националниот универзитет „Киево-Могиланска академија“ (украински: Національний університет «Києво-Могилянська академія») е државен универзитет кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Академијата била основана во 1991 година како претходник на истоимената академија која била основана во 1615 година, како најстара во земјата. Зградата на универзитетот се наоѓа во реонот на Подил, меѓу Контрактовскиот плоштад и Днепар. Наставата се одржува на украински и англиски јазик. Според податоци од 2011 година, универзитетот е рангиран на второ место според квалитет на образование.

Денеска универзитетот се состои од шест факуктети, и тоа:

  • Правен факултет
  • Факултет по информатика
  • Факултет по економија
  • Факултет по хуманитарни науки
  • Факултет по социјални науки и технологии
  • Факултет по природни науки

Освен факултетите, универзитетот се состои и од една универзитетска библиотека.

Наводи[уреди | уреди извор]