Владимирски парк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Владимирски парк
Володимирська гірка
Парк
Земја  Украина
Општина Киев
Град Киев
Знаменитост Владимирски споменик

Владимирскиот парк (украински: Володимирська гірка) е еден од парковите во престолнината на Украина, Киев.

Паркот има површина од 10,6 хектари и се наоѓа на Михаилскиот рид. Во негова близина се наоѓа катедралата Свети Михаил.

Местото каде денеска се наоѓа паркот започнал да се гради во 1830-тите, за да во 1853 година биде изграден споменик посветен на Владимир Велики. Од тој период местото започнало да се нарекува како Владимирски парк.