Државен музеј на украинската декоративна уметност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музеј на украинската декоративна уметност
Музей українського народного декоративного мистецтва
Карта
Основан1899
МестоКиев, Украина Украина

Државниот музеј на украинската декоративна уметност (украински: Музей українського народного декоративного мистецтва) е музеј кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Овој музеј е еден од најголемите уметнички галерии во земјата. Се наоѓа во склоп на Националниот киево-печерски историски музеј.

Музејот бил отворен во 1899 година. Денеска, во музејот се наоѓаат повеќе од 75,000 дела на површина од 1,500 метри ².